ШАРКСИ ВЕРУЈУ У ПОБЕДУ ПРОТИВ КРУСЕЈДЕРСА

ВЕРУЈУ У УСПЕХ: Џејк Вајт и Бизмарк Ду Плесис. ФОТО: Јован Бајић
УВЕРЕНИ У УСПЕХ: Џејк Вајт и Бизмарк Ду Плесис. ФОТО: Јован Бајић

У соби за чај хотела у склопу комплекса за голф Пеперс Клирвотер Рисорта рагбисти из Дурбана су одржали конференцију за медије где су се новинарима обратили шеф струке Џејк Вајт и капитен Шаркса Бизмар Ду Плесис. Из изјава Јужноафриканаца могло се закључити да су Ајкуле допливале у воде Крајстчрча врло уверене у победу против Крусејдерса и пласман у финале Супер рагбија.

Човек који је као тренер са Спрингбоксима у Француској 2007. године постао светски првак изнео је врло просте и веома јасне чињенице на којима заснива свој али и оптимизам екипе пред окршај са Крсташима:

Господо, у последња два сусрета ми смо славили. Прошле године код нас у Дурбану и ове, пре нешто више од два месеца у Крајстчрчу. То нам даје довољно за право да верујемо да и овог пута можемо да остваримо успех против Крусејдерса. Чисто да вас подсетим, у претходној утакмици смо остварили победу без обзира што смо играли са играчем мање више од сат времена –  био је јасан Џејк Вајт непропустивши прилику да искритикује систем такмичења али и да мало омаловажи овосезонски успех суботњих ривала:

Заиста сам против тренутног система такмичења. Сматрам да свако са сваким треба да игра и да шампион буде она екипа која то највише и заслужује. Зарад више утакмица годишње, а све због телевизије која ће из тога извући више пара од преноса, тимови не играју сваки са сваким, што је поред великог трошења времена али и новца самих франшиза на путовања, потпуно непотребно.

С друге стране, самим прескакањем противника (вољом жреба) неки тимови не играју против других  и можда у томе добију лакшег ривала, што је опет веома повезано с оним што сам раније рекао. Например, Крусејдерси ове године нису играли против Варатаса који су најбољи у Аустралији али и целом такмичењу јер су лигашки део сезоне завршили на првом месту. Исто тако нису играли против Булса, који су веома неугодни противници, поготово у Преторији.

На крају обраћања, Џејк Вајт је изнео и неоспорно поштовање према противнику

– Веома нам је јасно са ким ћемо имати посла у суботу увече. Већи мотив од податка да ће мо играти против тима који је седам пута био шампон Супер рагбија и који у својим редовима има 18 Ол блекса, говори само за себе. То је за нас велика част и ми то изузетно поштујемо, као што и они сигурно поштују чињеницу да у нашем тиму има неколико момака који носе и дрес Спрингбокса.

Џејк Вајт је желео и да разбије мало мит али и чињеницу да је Супер рагбију екипа која игра полуфинале на свом терену, увек се пласира у финале. Једини изузетак од како је формирано такмичење, односно од професионализације спорта пре 18. година, су начинили Крусејдерси 1999. и 2000.:

Публика због таквих ствари и прати тимске спортове. Реците ми, када је Бразил изгубио од Немачке 7:1 и то на свом терену? Дешава се. Ми верујемо да ако играмо најбоље што можемо, да можемо да победимо било кога, било где, било кад. И у то мораш да верујеш, у супротном, губиш време.

БИЗМАРК ДУ ПЛЕСИС С АУТОРОМ ОВИХ РЕДОВА
БИЗМАРК ДУ ПЛЕСИС С АУТОРОМ ОВИХ РЕДОВА

Бизмарк Ду Плеси, вероватно тренутно најбољи талонер на свету, који је један од тих момака који играју и у дресу Јужне Африке, заједно са својим братом, Јанијем, иначе доктором медицине по образовању, и Тендаиејм Бистом (Звери) Мтавариром, чини прву линију мелеа Шаркса и репрезентације, је био умеренији од Џејка Вајта, што је тотално обрнуто од оног какав је на терену.

Новинаре је највише занимало како и зашто су Шаркси толико доминантни у скрамовима, аутима и моливима, после чега најчешће и постижу есеје. Бизмарк је одговорио кроз шалу и осмех, једноставно али врло прецизно:

Као што каже наш тренер скрама Бред Мек Лиод Хендерсеон, у мелеу су ствари врло једноставне. Имате осам играча на једној страни и осам играча на другој. Из тог надметања и борбе за лопту као победник ће изаћи оних осам играча који јаче гурну другу осморицу. Врло једноставно…

Измамио је смех присутних новинара Бизмарк Ду Плеси поједностављењем филозофије скрама која је далеко комплекснија у односу на оно што је изјавио, доста скромно и тихо, потпуно супротно од ствари које ради на игралишту.

Шарксима ће се пружити прилика у суботу увече по новозеландском времену да и трећи пут за редом савладају Крусејдерсе, други пут ове године, и пласирају се у финале где ће их чекати бољи из Ози дерби полуфинала Варатас –  Брамбис.

Јован Бајић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.