ШКОТИ ИЗБЕГЛИ ВУДЕН СПУН

ПРВЕНАЦ НА МАРЕЈФИЛДУ ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ДВЕ ГОДИНЕ: Ники Вокер пробија редове Италијана пред постизање есеја.
ПРВЕНАЦ НА МАРЕЈФИЛДУ ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ДВЕ ГОДИНЕ: Ники Вокер пробија редове Италијана пред постизање есеја.

Тријумфом 21:8 (6:8) против Италије на стадиону Марејфид у Единбургу у првој утакмици петог, последњег кола Купа шест нација, Шкоти су избегли последње место на табели најпрестижнијег репрезентативног такмичења Старог континента. Куриозитет победе, ако се то може тако назвати, је чињеница да су Хајлендери први пут на свом терену постигли есеј и то не један, већ два. На другој страни, Италијани су у потпуности подбацији у односу на меч из прошле рунде када су у Риму савладали Французе.

Од самог почетка у очекивано тврдој игри обе екипе боље су се снашли гости али су први до предности дошли Шкоти казном Криса Патерсона коју је анулирао есеј Андрее Масија јунака прошлонедељне победе против Француза. Нажалост, Мирко Бергамаско је промашио трансформацију и пропустио прилику да увећа вођство Италијана.

АНДРЕА МАСИ ПОСТИЖЕ ЕСЕЈ ЗА АЗУРЕ
АНДРЕА МАСИ ПОСТИЖЕ ЕСЕЈ ЗА АЗУРЕ

Нови преокрет је уследио у 18. минуту када је Патерсон био поново сигуран из казне али су Италијани на исти начин преко преко Бергамаска поново имали предност од 6:8.

Само шест минута у наставку је било потребно Хајлендерима да учине оно што нису успели да ураде на свом терену више од две године. Ник Де Лука који је направио пропуст приликом поентирања Италијана, искупио се за кобну грешку постизањем есеја које је био први Шкота на стадиону Марејфилд још 2009. године.

ШОН ЛАМОНТ РАДИ ОФЛУД КА САИГРАЧИМА
ШОН ЛАМОНТ РАДИ ОФЛУД КА САИГРАЧИМА

Да полагање резервисте Де Луке није била само пука случајност потврдио је Ники Вокер у 55. минуту а претварање Криса Патерсона човека који је данас увећао свој рекорд по броју одиграних мечева за национални тим 104. утакмицом у дресу с државним грбом увисило је вођство домаћих на десет поена разлике.

До краја сусрета гости који су у прошлом колу савладали Французе, освајаче прошлогодишњег Грен слема, нису могли да повежу конце игре. Успевали су на направе по пар фаза али су после тога правили недопустиве грешке. Испадала им је лопта у напред, лоши шутеви, очигледан недостатак комуникације међу саиграчима у многоме је олакшалао посао Шкотима да остваре прву победу у овогодишњем Купу шест нација.

Тријумф чиме је избегнуто последње место и „освајање“ Вуден спуна, односно дрвене кашике, оверио је Патерсон трећом казном чиме је поправио још један сопствени рекорд овога пута по бороју постигнутих поена који сада износи 783.

ВАЗДУШНИ ДУЕЛ: Серђо Парисе, капитен Италије у борби за лопту у ауту с најбољим играчем утакмице Ричијем Грејем.
ВАЗДУШНИ ДУЕЛ: Серђо Парисе, капитен Италије у борби за лопту у ауту с најбољим играчем утакмице Ричијем Грејем.

ШКОТСКА – ИТАЛИЈА 21:8 (6:8)

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Гледалаца: 40.000

Главни судија: Стив Велш (Аустралија)

Помоћници: Алан Луис (Ирска), Џон Лејси (Ирска)

Судија у ТВ студију: Хју Воткинс (Велс)

ШКОТСКА: Алан Џејкобс, Рос Форд (Скот Лоусон 63`), Гиоф Крос (Јуан Мареј 63`), Ричи Греј, Алистер Келок, Нејтан Хајнс (Алистер Сторкорш 53`), Џон Баркли, Кели Браун (Ричи Вернон 73`), Рој Лоусон (Мајк Блер 63`), Руард Џексон (Дан Паркс 78`), Ники Вокер, Шон Ламонт, Џо Ансбро (Ник Де Лука 18`), Сајмон Данијели, Крис Патерсон.

ЕСЕЈИ: Ник Де Лука (47`), Ники Вокер (55`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Крис Патерсон (56`)

КАЗНЕ: Крис Патерсон (4`, 19`, 67`)

ИТАЛИЈА: Салваторе Перуђини (Андреа Ло Ћићеро 58`), Леонардо Ђилардини (Карло Фестућа 77`), Мартин Кастрођовани, Квентин Гелденхјуз, Карло Антонио Дел Фава (Валерио Бернабо 53`), Алесандро Зани, Пол Дербишир (Роберт Барбиери 59`), Серђо Парисе, Фабио Семенцато, Крис Бартон (Лућано Оуркера 58`), Мирко Бергамаско, Алберто Сграби (Пабло Канавосио 69`), Гонзало Канале, Томасо Беневути, Андреа Маси (Лук Меклејн 11`).

ЕСЕЈ: Андреа Маси (11`)

КАЗНЕ: Мирко Бергамаско (31`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.