СПРИНГБОКСИ СРУШИЛИ СНОВЕ ЈАПАНА О ПОЛУФИНАЛУ

СТРЕЛАЦ ЈЕДНОГ ОД ТРИ ЕСЕЈА ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Фаф Де Клерк. ФОТО: WORLD RUGBY

У последњем четвртфиналном окршају Светског купа у Јапану , Јужна Африка је бољом игром  у другом полувремену распршила снове домаће селекције о наставку такмичења савладавши је 26:3 (5:3) на терену стадиона Аниџимото у Токију.

Играчи Јапана заиста су дали све од себе и не може им се заиста ништа замерити. Грешке су биле сведене на подношљив ниво, одбрана је била чврста, поготово у првом полувремену када су Спрингбокси само једном успела да постигне есеј.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈАПАНА: Јован Бајић

Прво полагање је уследило после скрама. Јужноафриканци су из статичне фазе покренули акцију по левој страни где је кроз тројицу играча прошао Маказоле Мпипи и поентирао.

Спрингбокси су били веома срећни у десетом минуту када је Енглез Вејн Барнс показао жути картон Тендаји Мтаварири због опасног обарања, а могао је мирне дуже и црвени да да десном стубу гостију.

Поене су Јапанци постигли преко Ју Тамуре прецизним ударцем из казне коју издејствовали момци скрама у затвореном мелеу на убацивање Јужне Африке.

Веома озбиљну прилику када су прошли са леве стране али крило није могло да изконтролише додавање

Касније се и Вили Ле Ру обрукао када му је испала лопта у напред приликом доброг додавања Хершела Јанченса.

Учинило се на први поглед да је Дамјан Де Аљенде постигао други есеј за Јужну Африку али је Вејн Барнс свирао казну против центра јапанског Панасоник Вајлд Кнајтса јер није ослободио лопту када је био оборен већ одмах устао и наставио да трчи.

Почетком другог полувремена Хандре Полард је прецизним ударцем из казне повисио вођство као и нешто касније на исти начин који су му омогућили момци у затвореном скраму, поготово Тендаи Мтаварира.

Који трен касније Џејмс Мур је високо оборио Фаф Де Клерка, Вејн Барнс свирао казну коју је Хандре Полард спровео у поене и 14:3.

Супериорност у затвореном скраму Јужноафриканци су демострирали у 66. минуту када су молом формираном после аута, пренели лопту 60 метара до пред есеј када су се одвојили мелејци и проследили пас ка Фафу Де Клерку који је положио тампоном одстранивши и последњег играча одбране.

Три минута касније и момци из дијагонала Јужне Африке су показали шта знају. Вили Ле Ру је направио одлучујући продор који је крунисао есејем Маказоле Мпипи отресавши Котару Мацушиму олако за коначних 26:3 обзиром да је Хандре Полард промашио ударац за додатна два поена.

Поразивши домаћу селекцију Спрингбокси су онемогућили Јапан да понобе бајку Јужне Африке из 1995. када је тадашњи домаћих турнира као аутсајдер освојио Светски куп.

Спрингбокси ће следеће суботе у Јокохами у другом полифиналу одмерити снаге са Велсом.

ЈАПАН – ЈУЖНА АФРИКА26:3 (3:5)

Стадион Аниџимото у Токију

Гледалаца: 48.831

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска)

Помоћници: Бен О` Кифи (Нови Зеланд), Лук Пирс (Велс)

Судија у ТВ студију: Рован Кит (Ирска)

ЈАПАН: Кеита Инагаки, Шота Хорие, Џивон Ко, Лук томпсон, Џејмс Мур, Мајкл Лич, Пиетер Лабушан, Казуки Химено, Јутака Нагаре, Ју тамура, Кенки Фукуока, Ријото Накамура, Тимоти Лафаеле, Котаро Мацушима, Рјохе Јаманака

Ацуши Сакате, Исиели Накајама, Асаели Ал Валу, Вими Ван Дер Валт, Аманаки Мафи, Фумиаки Танака, Рикија Мацуда, Ломано Лемеки

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Ју Тамура (10`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Мбонгени Мбонамби, Франс Малхербе, Ебен Етцебет, Лудик Де Јагер, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Фаф Де Клерк, Хандре Полард, Маказоле Мапимпи, Демијен Де Аљенде, Лукањо Ам, Чеслин Колбе, Вили Ле Ру

малком Макс, Сивен Китчоф, Винсент Кох, Ар Џи Синјман, Франко Мостерт, Франсоа Лоу, Хершел Јантчис, Франсоа Стејн

ЕСЕЈИ: Маказоле Мпипи (4`, 69`), Фаф Де Клерк (66`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Хандер Полард (67`)

КАЗНЕ: Хандре Полард (43`, 49`, 64`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Тенаи Мтаварира (10`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.