КАНТЕРБЕРИ ОДБРАНИО ТИТУЛУ ШАМПИОНА

ПОНОВО ШАМПИОНИ НОВОГ ЗЕЛАНДА: Кантерберијанери. ФОТО: Јован Бајић
ПОНОВО ШАМПИОНИ НОВОГ ЗЕЛАНДА: Кантерберијанери прославају туширањем шампањцем. ФОТО: Јован Бајић

Рагбисти Кантерберија су тријумфовавши 43:27 (22:13) против Тасмана у финалу Премијершипа Матре 10 купа, односно Првенства провинција Новог Зеланда, одиграном на терену стадиона Рагби лига парк у Крајстчрчу, одбранили титулу шампиона Аотеарое, освојивши је осми пут за девет година.

Можда коначни исход сусрета не говорио да је утакмица била интересантна, обзиром да убедљиву победу Кантерберија, али финале је било врло интересантно.

Почетак какав се само пожелети може за Кантербери. Домаћинима сусрета требало је мање од пуног минута да отворе рачун. Дејвид Мек Дулинг је прво изблокирао шут Мартију Бенксу, успео да покупи одбитак и испринта двадесетак метара до есеј простора и положи у леви угао на опште одушевљење домаће публике и саиграча.

Џорди Барет, млађи брат Баудена, сада првог отварача Ол блекса, промашио је први шут на гол на мечу.

Међутим, на овом сусрету други центар Кантерберија, испаравио се који трен касније. Тачније, пет минута касније када је трансформисао полагање Нејтана Ерла. Прилику десном крилу домаћих да постигне есеј створио је Ричи Мо` унга. Отварач момака у црно-црвеним дресовима, шутем по земљи упутио је лопту ка есеј простору, испред којег ју је покупио Нејтан Ерл и поклопио утрчавши иза гол линије.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Са 12:0 предности већ у првим тренуцима сусрета, учинило се да ће Кантерберијанери и у финалу Првенства провинција Новог Зеланда одржати час рагбија. Међутим, Макоси су узвратили.

Прве поене за госте из комшијског Тасмана постигао је Марти Бенкс из казне, што је и поновио недуго потом.

Полагање Шејнона Фрицела у 21. минуту омогућило је Мартију Бенксу шут за претварање есеја затвореног крилног играча треће линије скрама за прелазак у вођство. Отварач Макоса је искористио прилику и прецизним шутем на гол, направио преокрет.

Ипак, ново вођство Кантерберију је донео Ричи Мо` унга. Отварач је одличном соло акцијом прошао кроз одбрану противника и положио, а Џорди Барет трансформисао.

Пред сам крај првог полувремена, Алекс Ејнли је загорчао живот саиграчима. Приликом рака, тачније, после саме фазе, ухватио је противника за врат, и рвачким захватом га оборио на земљу. На асистенцију Ерона Патерсона, колеге у ТВ студију, главни судија меча, Глен Џексон је показао играчу друге линије скрама жути картон, и по мојој процени, био благ приликом кажњавања, јер да му је дао и црвени – не би погрешио.

Макоси су се готово одбранили са играчем  мање. Ипак, после пар фаза скрамаша, попут правог мелејца, Роб Томсон је постигао четврти есеј за Кантернери а Џорди Барет није имао проблема да трансформише полагање првог центра обзиром да је било близу статива.

Бил Гајтон је приближио Тасман Кантерберију полагањем и Марти Бенкс претварањем, али су домаћини одмах узвратили преко Ричија Мо` унге који је постигао свој други, пети екипни есеј а Џорди Барет га трансформисао.

Џеси Мак Доналд поентирањем у 64. минуту и Марти Бенкс трећим претварањем, су поново направио корак ка противнику, али су Кантерберијанери опет узмакли јер је резервиста Били Хармон укњижиои шести есеј за новог-старог шампиона Првенства провинција Новог Зеланда.

После поделе медаља и доделе пехара, није изостао ни чувени брејк денс шут главног тренера Кантерберија Скотија Робинсона који од следеће сезоне преузима Крусејдерсе.

КАНТЕРБЕРИ – ТАСМАН 43:27 (22:13)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 11.000

Главни судија: Глен Џексон

Помоћници: Брендон Пикерли, Ангус Мабеј

Судија у ТВ студију: Ерон Патерсон

КАНТЕРБЕРИ: Денијел Леинтон Браун, Бен Фунел, Сиате Токолахи, Дејвид Мек Дулинг, Доминик Брд, Рид Принсеп, Том Сендерс, Лук Вајтлок, Ереатара Енари, Ричи Мо` унга, Џорџ Брд, Роб Томсон, Џорди Барет, Нејтан Ерл, Џони Мек Никол

Нејтал Вела, Алекс Хоџман, Оливер Џегер, Џед Браун, Били Хармон, Џек Стратон, Инга Финау, Бен Волавола

ЕСЕЈИ: Дејвид Мек Гулин (1`), Нејтан Ерл (6`), Ричи Мо` унга (25`, 60`), Роб Томсон (46`), Били Хармон (70`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џори Барет (7`, 26`, 47`, 61`, 71`)

КАЗНЕ: Џорди Барет (32`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ТАСМАН: Тим Пери, Ендру Макалио, Рос Гелденхјуз, Алекс Ејнли, Квинтен Стрејнџ, Шенон Фрицел, Шејн Кристи, Питер Саму, Били Гајтон, Марти Бенкс, Џејмс Лоу, Алекс Нанкивел, Керион Фонотиа, Вилиами Лолохеа, Мајкл Хант

Џеси Мак Доналд, Кејн Хејнс, Сиосиуа Халануконука, Парипари Паркинсон, Ејтен Блекедер, Фајнили Кристи, Давид Хавили, Калеб Макене

ЕСЕЈИ: Шејнон Фрицел (21`), Били Гајтон (56`), Џеси Мак Доналд (64`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Марти Бенкс (22`, 57`, 65`)

КАЗНЕ: Марти Бенкс (11`, 19`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Алекс Ејнли (40`+)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.