РЕМИ ОЛ БЛЕКСА И ВАЛАБИСА У ВЕЛИНГТОНУ

ДЕТАЉ СА ДАНАШЊЕГ ТЕСТА: Ричи Мо` унга бежи Џејмсу О` Конору

У утакмици која је имала најлуђу завршницу, рагбисти Новог Зеанда и Аустралије су одиграли први тест меч за Бледислоу куп на терену стадиона Скај у Велингтону нерешено 16:16 (8:0), чиме обе стране имају подједнаке шансе да задрже, односно преузму веома вредан трофеј.

Уводни минути сусрета припали Аустралији која је имала више лопту у свом поседу, али нису успели да материјализују ту предност.

Није дуго прошло и Нови Зеланд је средио своје редове. Мало им је требало да се стабилизију и преузму иницијативу. У једном од напада прво су направили проблем Аустралији по левој страни терена где им је галавобољу  задавао Реико Иоане. У наставку акције, усмерили су напад по десној страни у чему је изузетно запажену улогу имао Демијен Мек Кензи, направили вишак на крилу, проследили лопту до Џордија Барета који је био оборен али тек пошто је положио лопту у есеј простор за вођство домаћих од 5:0.

Готово са аут линије није био шансе да Џорди Барет успешно изведе трансформацију за додатних два поена јер је дувао изузетно јак ветар.

Притисак Ол блекса на Валабисе уродио је поново плодом кад су имали сопствено убацивање на пет метераод есеј линије али су лоше извели аут где су момци у црном дошли до лопте а противници се бранили из оф сајда чиме су сгрешили казну. Овог пута прецизан из шута на гол обзиром да је био много ближи стативама је био Џорди Барет чиме је била увећана предност на 8:0 у 28. минуту.

У завршници првог полувремена Аустралија је успела да дође мало до даха. Прешли су на половину ривала који се банио из казне. Гости су се храбро одлучили да лопту испуцају а аут. Добро су извели убацивање, али акција није уродила жељеним плодом. Ол блекси су поново скрвили казну а Валабиси се овај пут определили да шутирају на гол. Џејмс О` Конор је успешно извео ударац на стативе и постигао прве поене за госте чиме је вођство Ол блекса поново било пет поена.

По истеку 40. минута Ол блекси су направили још једну казну. Аустралијанци су се опет одлучили да лопту испуцају у аут. Извели су добро увежбану комбинацију али је талонер Фолау Фаинга` а неспретно покушао да проигра крило Марику Короибетеа које је било у пуном налету што је све заједно деловало доста смешно.

Нови капитен Новог Зеланда Сем Кејн се бацио и докопао лопте напамет бачене чиме је обезбедио убитачан контра напад својим саигачима. Џорди Барет, Ричи Мо` унга и Реико Иоане су учествовали у развоју акције после које се млађи од брађе Иоане бацио у есеј простор на опште одушевљење гледалаца који су готово до последњег места испунили стадион Скај.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

И семафор је већ показивао вођство Новог Зеланда 13:3 али је главни судија меча Пол Вилијамс посумњао у акцију. Обратио се колеги у ТВ студију Мајку Фрејзеру који је прво испитао ситуацију када је Фолау Фаинга` а покушао да упосли Марику Короибетија да види да случајно неко од Ол блекса није пресекао додавање али све је било чисто и навијаи су се обрадовали. Али, потом је Пол Вилијамс затражио од Мајка Фрејзера да добро погледа полагање Реика Иоанеа.

На успореном снимку се видело да је универзалцу у дијагонали Окланда и Блузса при самом спуштању лопте иста испала, односно да није био контакт са руком нити прстима са лопом када је она била на земљи, чиме је Пол Вилијамс сасвим заслужено поништио есеј Новог Зелада који практично није ни постојао.

Оно што нису успели крајем првог полувремена јесу почетком другог. Ол блексима је требало свега четири минута унаставку да постигну други есеј. После добро изведеног аута акцију су започели играчи дијагонале и продрли по левој страни терена. Џорди Барет је на крилу упослио Ерона Смита а деми одспринтао ка противничкој гол линији. Мет Тоума је покушао да обори првотимца Хајлендерса и успео у томе пред саму гол линију али је Ерон Смит успео да испружи колико је дуг и положи лопу у есеј протор.

Аустралијанци су увратили врло снажно и вероватно извели набољу акцију на утакмици. После мелеа на четрдесетак метара од есеја Ол блекса лопта се кретала кроз дијагоналу под диригентском плицом Џејмса О` Конора. Када је отварач на овом сусрету одиграо дупло додавање, проследио је лопту на крило до Марике Короибетеа. Фиџијанац у редовима Аустралије је муњевито отрчао до есеја Новог Зеланда где је положио у сам угао. Ни Џејмс О` Конор није успео да успено изведе трансформацију због јаког ветра али је предност Ол блекса била умањена на свега пет поена.

Џејмс О` Конор поново је био главни кривац новог есеја Аустралије. Момак из редова Квинсленд Редса задавао доста проблема редовима Новог Зеланда навлачећи на себе и по три четири играча правећи рупе у одбрани. После једног од тих продора, следећу фазу је направио Мет Филип после чега је лопта дошла на десно крило до Филипа Даугунуа, а дебитант у редовима Валабиса постигао свој први есеј на међународној репрезентативној сцени за изједначење!

У 72. минуту Ол блекси су покушали поново да дођу до предности ударцем из казне Џордија Барета са преко 40 метара али шут и овог пута био непрецизан.

Који трен касније казну је сгрешио Карл Ту` инукуафе а после прекршаја резервног десног стуба прве линије мелеа, Џејмс О` Конор је такође упутио ударац на гол али је његов покушај био прецизан чиме су Валабиси прешли у предност први пут на мечу свега шест минута пред крај теста.

Зрелост екипе и ако доста подмлађене, момци у црном су показали  у самој заврници меча. Имали су казну, покушали су молом после аута да напредују али нису сасвим успели. Издејствоваши још једну казну, одлучили су се зашут на гол. Џорди Барет је овог пута био успешан и донео још једно изједначење, у овом случају, својој екипи.

По истеку 80. минута судија је досудио казну за Аустралију. Резервиста Рис Хоџ је са своје половине терена упутио ударац на гол. Шут са преко 60 метара је био прецизан али је лопта погодила стативу чиме је настављена маратонска завршница и после истека последњег минута у где ни један тим није желео да се задовољи само ремијем.

Пол Вилијамс је сасвим исправно пуштао предност екипи која ју је имала. У томе су се Ол блекси и Валабси четири, пет пута смењивали у поседу лопте и кад год да је једна од екипа имала посед била је врло близу поентирања победе у мечу вредног, али само врло близу.

После истека и осомог минута после 80. Џејмс О` Конор је ипак одлучио да је доста и испуцаао лопту у аут чиме је су стечени услови да Пол Вилијамс одсуди крај утакмице са најлуђом завршницом којој је писац ових редова присуствовао.

После свега виђеног на стадиону Скај у главном граду Аотеарое обе репрезентације имају разлога да буду задовољне као и публика која је и по кишовитом и веровитом времену попунила трибине спортског здања у Велингтону.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА 16:16 (8:0)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца: 31.020

Главни судија: Пол Вилијамс (Нови Зеланд)

Помоћници: Агнус Гарднер (Нови Зеланд), Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Мајк Фрејзер (Нови Зеланд).

НОВИ ЗЕАНД: Џо Муди, Коди Тејлор, Офа Ту` унгафаси, Семјуел Вајтлок, Патрик Туипулоту, Шенон Фризел, Сем Кејн, Арди Савеа, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Џорџ Бриџ, Џек Гудхју, Реико Иоане, Џорди Барет

Ден Колс, Карл Ту` инукуафе, Непо Лаулала, Тпоу Ваа` и, Хоскинс Сотуту, Ти Џеј Перенара, Ентон Леинарт Браун, Кејлеб Кларк

ЕСЕЈИ: Џорди Барет (9`), Ерон Смит (44`

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Џорди Барет (28`),

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Фолау Фаинга` а,Таниела Тупоу, Лукан Солокаиа Лото, Мет Фипс, Хари Вилсон, Мајкл Хупер, Пете Саму, Ник Вајт, Џејмс О` Конор, Марика Короибете, Мет Тоума, Хантер Паисами, Филипо Даигуну, Том Бенкс

Џордан Уелесе, Скот Сио, Алан Алаалатоа, Роб Симонс, Роб Валетини, Џек Гордон, Ноа Лолесио, Рис Хоџ

ЕСЕЈИ: Марика Короибете (53`), Филипо Даугуну (64`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Џејмс О` Конор (31`, 74`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

2 Replies to “РЕМИ ОЛ БЛЕКСА И ВАЛАБИСА У ВЕЛИНГТОНУ”

  1. Браво Јоване, да си жив и здрав. Све похвале за труд и за овај блог о рагбију.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.