БРАМБИСИ ПРЕСКОЧИЛИ БУЛСЕ НА ПУТУ У ФИНАЛЕ СУПЕР РАГБИЈА

ИЗМАКАЛА МУ ПОБЕДА: капитен Булса Девалд Потгитер у ваздушном дуелу са Брамбисима
ИЗМАКАЛА МУ ПОБЕДА: капитен Булса Девалд Потхитер у ваздушном дуелу са Брамбисима

Полагањем другог центра Тевите Куридранија у пред последњем минуту другог полуфиналног сусрета Супер 15 рагбија одиграном у Преторији против Булса, Брамбиси су направили преокрет и трансформацијом Кристиана Леали` ифаноа оверили победу 26:23 (16:11) чиме су изборили изборили окршај за недељу дана са Чифсима за титулу шампиона јужне хемисфере.

Момци из аустралијске престонице су били бољи у првом полувремену док је друго припало Булсима који су у 60. минуту сусрета први пут дошли до вођства и касније га увећали. Домаћи су имали прилику да осигурају победу која је била на видику али лоше одлуке капитена су их коштале финала. Девалд Потхитер је у две ситуације, односно казне из којих је Морне Стејн могао да укњижи три поена, наложио отварачу да лопту избаци у аут али Булси у коридору нису успели ни да задрже лопту у свом поседу а камо ли да је положе иза гол линије.

Први есеј на мечу је пао после одличног продора Хенрија Спејта који је прошао кроз тројицу одбранбрених играча и док га је Зен Китчнер обарао, оф лоудом је проиграо Џесија Мога а аријеру Брамбиса остало само да испринта до есеја и поентира. Без обзира што је то учинио у сам угао Кристиан Леали` ифано је успешно извео  трансформацију али и казну нешто касније чиме су већ после десетак минута игре водили са 10:0.

ДЕТАЉ С ПОЛУФИНАЛА: Џеј Џеј Енгелбреч тампонира Хенрија Спејта
ДЕТАЉ С ПОЛУФИНАЛА: Џеј Џеј Енгелбреч тампонира Хенрија Спејта

Џеј Џеј Енгелбрехт је есејем преполовио вођство ривала и до одласка на паузу Леали` ифано и Стејн су разменили по две казне.

У наставку Бусли су домирали. Четири казне отварача Јужне Африке наспрам једне првог центра Брамбиса резултирале су вођством домаћих 23:19 које је могло да буде веће да је Девалд Потхитер одобрио Стејну да учини оно што су сви на стадиону али и у тренерској ложи желели и очекивали да ће се десити. Чинило се да Бикови из Преторије остати непораженина свом Лофтус Весфилду ове сезоне и да ће они са Чифсима на мегдан за титулу шампиона јужне хемисфере.

Међутим, у 79. минуту Мет Тоомуа је направио одлучујући продор у 22. метара домаћина, пред контакт са раивалом проследио лопту до Тевите Куридранија који је неометано отрчао до есеја и постигао пет поена који су им били довољни за преокрет. Кристиан Леали` ифано је трансформацијом оверио прво финале Супер рагбија Брамбисима после девет година.

БУЛС – БРАМБИС 23:26 (11:16)

Стадион Лофтус Версфилд

Гледалаца: 51.000

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка)

Помоћници: Џонатан Каплан, Маријус Џонкер (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

БУЛС: Дин Грејлинг, Чилибој Ралепеле, Вернер Кругер, Флип ван дер Мерве, Грант Хатинг, Деон Стегман, Жак Потжте, Девалд Потхитер, Франсоа Хугард, Морне Стејн, Бјорн Басон, Јан Зерфонтејн, Џеј Џеј Енгелбрехт, Акона Ндунгане, Зен Кирчнер

Кали Визажи, Фрик Кирстен, Морне Мелет, Пол Њлемсе, Џоно Рос, Јано Вермак, Јирген Фисер

ЕСЕЈИ: Џеј Џеј Енгелбрехт (16`)

КАЗНЕ: Морне Стејн (22`, 29`, 43`, 51`, 60`, 76`)

БРАМБИС: Скот Сио, Стивен Мор, Бен Александер, Скот Фарди, Сем Картер, Питер Кимлин, Џорџ Смит, Бен Моувен, Ник Вајт, Мат Томуа, Клајд Ратбоун, Кристјан Лилифиано, Тевита Куридрани, Хенр Спејт, Џеси Мог

Силива Силива, Руан Смит, Фоту Ауелуа, Колби Фенгаа, Иан Прајор, Ендру Смит, Џо Томане

ЕСЕЈИ: Џеси Мог (11`), Тевита Куридрани (79`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Кристиан Леали` ифано (12`, 80`)

КАЗНЕ: Кристиан Леали` ифано (3`, 25`, 36`, 49`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.