СТЕЈН ПРЕСУДИО ПУМАСИМА

СЛАВИЛИ У МЕДОСИ: скрамаш Спрингбокса Франсоа Лоу бежи Фелипеу Контепомину
СЛАВИЛИ У МЕДОСИ: скрамаш Спрингбокса Франсоа Лоу бежи Фелипеу Контепомину

За разлику од првог сусрета Аргентине и Јужне Африке од пре недељу дана одиграног у Јоханезбургу када су Спрингбокси декласирали Јужноамериканце 73:13, Пумаси не само да су пружили далеко већи отпор противнику вечерас у Медноси, него их је свега девет минута делило од историске победе. Ипак, напори домаћина нису били довољи да се избегне пораз 22:17 (10:17).

Испоставило се да је Аргентина имала горива у резервоарзу али само за прво полувреме. У другом нису пронашли начин да покрену свој сектор семафора. За свега два минута сусрета на западу јужноамерилке државе Пумаси су учинили оно што нису успели за свих 80 окршаја на југу Црног континента. На сопствено убацивање у аут на пет минута од есеј линије Спрингбокса, Аргентинци су одиграли предњи пил оф на Хуана Мануела Легиземона а крилни треће линије мелеа је уз помоћ саиграча пренео лопту иза гол линије и положио. Вођство домаћих на 7:0 повисио је искусни Фелипе Контепоми претварањем.

ИПАК НЕДОВОЉНО ДОБРИ ЗА СПРИНГБОКСЕ: Хулио Фариас Кабељо у продору
ИПАК НЕДОВОЉНО ДОБРИ ЗА СПРИНГБОКСЕ: Хулио Фариас Кабељо у продору

Морне Стејн је из казненог ударца постигао прве поене за Јужну Африку али је Контепоми одмах узвратио истом мером. Грешка Пумаса у сопствених 22 метара их је коштала изједначења. Спрингбокси су дошли у посед лопте, разавили акцију по левој страни терена до крила а Бјорн Басон је био неумољив егзекутор. Полагање саиграча из репрезентације и Булса Стејн је трансформисао за 10:10.

У самој завршници првог полувремена Аргентина се поново докопала противничке гол линије. У комбинацији играча дијагонале Маресо Бош је заломио у редове гостију. Пробио је одбрамбени бедем и са све 121 килограмом стуба прве линије Јанија Ду Плесија и 90 Брајана Хабане на леђима ушао у есеј простор ривала. Фелипе Контепоми је и из ове ситуације био сигуран за додатна два поена.

Пред сам одлазак на одмор домаћини су напрацвили казну одмах не ослободивши обореног играча на земљи чиме је Морне Стејн смањио дефицит на четири заостатка.

ГОНЗАЛО КАМАЧУ У АКЦИЈИ ПРОТИВ ЈУЖНОАФРИКАНАЦА
ГОНЗАЛО КАМАЧУ У АКЦИЈИ ПРОТИВ ЈУЖНОАФРИКАНАЦА

Отварач Јужне Африке је постигао прве поене у другом полувремену још једним прецизним казненим ударцем. Спрингбокси су имали пуно среће у 62. минуту када главни судија меча Стив Волш није видео крање уличарско понашање Ебена Етцебета. Играч друге линије мелеа Стормерса и Вестерн Провинса, иначе склон насилничком понашању, склонивши из рака Леонарда Сенатореа прво је беспотребно и изузетно грубо одгурнуо Аргентинца без лопте а потом га и ударио у потиљак отвореном шаком док је овај био на коленима а Волш леђима окренут.

У 72. минуту Пумаси су направили казну која их је коштала вођства и пораза. Тада је Јужна Африка први пут на мечу дошла до предности казном Морне Стејна коју је Волш досудио јер су Аргентинци оборили мол. У самој завршници домаћини нису имали снаге, креативности и идеја како да направе преокрет. Беспотребно су давали посед лопте противнику шутевима што су изабраници Хејнеке Мејера знали да искористе.

Морне Стејн је петим казненим ударцем за 12. поен на свом и 22. на конту репрезентације оверио тријумф Јужне Африке 22:17.

Aргентина – Јужна Африка 17:22 (17:13)

Стадион: Малвинас Аргентинос у Мендоси

Гледалаца: 30.000

Главни судија:  Стив Волш (Аустралија)

Помоћници: Џон Лејси (Ирска), Паскал Гозир (Француска)

Судија у ТВ студију: Маршал Килгор (Ирска)

AРГЕНТИНА: Маркос Аверса, Еусебио Гинасу, Хуан Фигаљо, Хулиоа Фариас Кабељо, Мариано Галарса, Пабло Матера, Хуан Мануел Легиземон, Леонардо Сенаторе, Мартин Ландахо, Николас Санчес, Опасио Агуља, Фелипе Контепоми, Марсело Бош, Гонсало Кармачо, Лукас Гонсалес Аморосино

Агустио Креви, Науел Лобо, Томас Лаванини, Бенхамин Макоме, Томас Кубељи, Сантјаго Фернандес, Хоакин Тукулет

ЕСЕЈИ: Хуан Мануел Легиземон (2`), Марсело Бош (37`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Фелипе Контепоми (3`, 38`)

КАЗНЕ: Фелипе Контепоми (11`)

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Адриан Штраус, Јани ду Плеси, Ебен Етзебет, Јуандри Кригер, Франсоа Лоу, Вилем Албертс, Дуан Вермелен, Руан Пинар, Морне Стејн, Брајан Хабана, Жан Де Вилије, Џеј Џеј Енгелбрехт, Бјорн Басон, Виле ле Ру

Бизмарк ду Плеси, Гуртру Стејнкамп, Куни Остхеузен, Филип Ван Дер Мерве, Сија Колиси, Јано Вермак, Пат Ламби, Јан Серфонтејн

ЕСЕЈИ: Бјорн Басон (14`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Морне Стејн (15`)

КАЗНЕ: Морне Стејн (9, 40′, 46′, 72′, 80′)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.