EВРОПА У ПРИПРАВНОСТИ

КАПИТЕНИ ШЕСТ НАЦИЈА
КАПИТЕНИ ШЕСТ НАЦИЈА

Најпрестижније рагби такмичење где привилегију учешћа имају само најјаче репрезентације Старог континента, једно од насјстаријих такмичења не само у рагбију и не само у Европи него и у остатку света, стартоваће сутра. Част да отворе јубиларну, 120. сезону Првенства шест нација имће шампиони и браниоци титуле Велшани којима у госте долазе Италијани. После сусрета у Кардифу у Сенд Денију ће Французи и Енглези одиграти свој Ла кранч док је недеља резервисана за келтски дуел у Даблину између Ирске и Шкотске.

Вероватно ни једно друго такмичење није проткано толиком традицијом, ривалством попут овог које вуче своје корене још с краја 19. века, тачније 1883. године када је одиграна прва сезона тадашњег Првенства домаћих нација и где је свака утакмица, сваки дуел љутих ривала, у прошлости непријатеља али и савезника у разним ратовима свет за себе.

Велшани који су прошле године успели да одбране титулу претходне освојене Грен слемом, односно победама над свим ривалима, ако учине исто ове постаће прва репрезентација која је три сезоне за редом подизала победнички пехар. Немају већих проблема са повредама ако се рачуна одсуство каптена Сема Вормбартона који се враћа до другог кола, у одличној су форми, и оно што у рагбију јесте итекако битно, три од пет утакмица Змајеви ће одиграти у свог гњезду – стадиону Миленијум.

Први противници у 2014. ће им бити Италијани. И Азури су имали импресивну сезону за собом имајући у виду њихове играчке стандарде, завршивши претходно такмичење на, за њих, врло високом, трећем месту оставивши иза себе рагби дивове попут Ирске и Француске.

Французи без повређеног капитена Терија Дусотуа којег ће до повратка на терен у улози вође на терену али и ван њега одмењивати играч друге линије мелеа Стад Франса Паскал Папе, вероватно ће желети на најбољи начин да се искупе пред јавности за катастрофалну сезону лане коју су завршили на последњем месту. Да простора оптимизму има у редовима Триколора указују добре игре у Тест мечевима крајем године екипе коју је саставио и промешао Филип Сент Андре.

Први противник Французима ће бити стари непријатељи Енглези који с правом и ове године имају високе амбиције. У 2013. изгубили су готово освојену титулу дебкалом у Кардифу у последњој утакмици сезоне чиме су Велшани успели да учине поменуто. Стјуарт Ланкастер, бивши учитељ у школи и ове године има поверење у Криса Робшоа као капитена.

Ирци који су умало савладали моћне Ол блексе новембра у Даблину, с правом могу да очекују висок пласман. Од како их је преузео Новозеланђанин Џо Шмит, рагбисти са Смарагдног острва играју све боље као и Шкоти, њихови први ривали под Аустралијанцем Скотом Џонсоном који је већ више од годину дана привремени тренер.

У сваком случају од 1. фебруара до 15. марта када ће се одиграти последње коло, које обично и решава све дилеме и до којег се не зна ко ће бити нови владар Европе у спорту са јајастом лоптом, бићемо у прилици да уживамо најбољем репрезентативном рагбију који може Стари континент да понуди.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

Сутра:

ВЕЛС – ИТАЛИЈА, стадион Миленијум – Кардиф

ФРАНЦУСКА – ЕНГЛЕСКА, стадион Француска – Сен Дени

Недеља, 2. фебруар:

ИРСКА – ШКОТСКА, стадион Ленсдаун Роуд – Даблин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.