ХАЈЛЕНДЕРСИ ПОБЕДИЛИ ЛАОНСЕ У ДРАМИ У ДАНИДЕНУ

ИЗВУКЛИ СВА ЧЕТИРИ БОДА: Брђани кроте Лавове. ФОТО: Јован Бајић
ИЗВУКЛИ СВА ЧЕТИРИ БОДА: Брђани кроте Лавове. ФОТО: Јован Бајић

У још једној драми какву може само Супер рагби да приреди, Хајлендерси су у окршају са Лајонсима одиграном у Форсајт Бар стадиону у Данидену, у оквиру другог дана 13. кола најјачег клубског такмичења јужне хемисфере, умало од готовог направили вересију. Ипак, захваљујући промашеној трансформацији Елтона Јанкеса у последњем минуту сусрета остварили су победу  У првом полувремену 23:22 (23:0).

Прво полувреме је у потпуности припало Хајлендерсима који су апсолутно били доминантни у свим сегментима игре, на шта је и исход првих 40 минута игре указао.

Домаћини су одмах ставили до знања гостима да их у Данидену неочекује топла добродошлица. Већ у трећем минуту есеј је постигао Ричард Бакмен. Десно крило је продрло по својој страни терена која није била најбоље брањена и положило у сам угао. Са готово аут линије и веома незгодног угла, Хајден Паркер је успео успешно да изведе трансформацију за 7:0.

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Ричард Бакмен пред полагање. ФОТО: Јован Бајић
СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Ричард Бакмен пред полагање. ФОТО: Јован Бајић

Отварач је био стрелац две казне и гола из шута из одскока док двојац Паркер Бакмен поново није прорадио. Десекта је у контра нападу лопту ударцем послао у есеј простор ривала где ју је стигао пре противника и поклопио Ричард Бакман.

Кретатор игре Хајлендерса није претворио друго полагање Ричарда Бакмана али јесте резервисте Герета Еванса који је по левој страни терена направио проблем Лајонсима, и бацио се са лоптом у наручју преко гол линије за трећи екипни есеј. Хајден Паркер је и са леве аут линије погодио мету за убедљивих 23:0 на полувремену.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић

Већ у трећем минуту наставка Лајонси су постигли први есеј преко Франсое Де Клерка. Како се касније испоставило, једину трансформацију за момке из Јоханезбурга је успешно извео Мартинз Бошоф. Да је отварач Лавова био прецизан и из претварања после полагања Лионела Мапое, Скалка Ван Дер Мервеа, односно, Елтон Јанкес по есеју Кортнала Скосана, рагбисти у црвено – белим дресовима би однели свих пет бодова из Данидена. Овако, за утеху им остаје два бонус бода. Један за који се добија за четири и више постигнутих есеја, а други који се добија за пораз од седам и мање поена.

Један од кључних момената на мечу се десио у 55. минуту сусрета када се Крис Кинг направио луд, и лактом, као случајно, ударио Ворена вајтлија који је протрчавао поред њега. Леви стуб прве линије мелеа је био срећан што му је аустралисјки судија Агнус Гарднер показао само жути картон.

Лајонси нису постигли поене док је Кинг био на клупи за кажњене али су успели да наметну свој темпо игри и дестабилизују редове противника. У којој су мери то учинили осликава податак да хајлендерси нису успели ни један поен да куњиже у другом полувремену.

Дефинитав моменат утакмице који је решио питање победника је била трансформације Елтона Јанкеса. Резервиста није подесио нишанске справе пред шут на гол после есеја Кортнала Скосана на велико одушевљење домаће публике, чиме су Хајлендерси остварили победу с поеном разлике.

ХАЈЛЕНДЕРС – ЛАЈОНС 23:22 (23:0)

Стадион Форсајт Бар у Данидену

Гледалаца: 15.000

Главни судија: Ангус Гарднер (Аустралија)

Помоћници: Герет Вилијамсон (Нови Зеланд), Кејн Мек Брд (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Вини Мунро (Нови Зеланд)

ХАЈЛЕНДЕРС: Крис Кинг, Гед Робинсон, Ма` афу Фиа, Џо Вилер, Џош Берхуист, Елиот Диксон, Џон Харди, Наси Ману, Ерон Смит, Хејден Паркер, Џејсон Емери, Фил Бурли, Малакаи Фекитоа, Ричард Бакмен, Бен Смит

Лиам Колтмен, Матиас Диаз, Мејн Хејмс, Том Френклин, Ти Џеј Иоане, Фумиаки Танака, Трент Рената, Герет Еванс

ЕСЕЈИ: Ричард Бакмен (3`, 38`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Хејден Паркер (4`)

КАЗНЕ: Хејден Паркер (23`)

ДРОП ГОЛОВИ: Хејден Паркер (26`)

ЖУТИ КАРТОН: Крис Кинг (55`)

ЛАЈОНС: Скалк Ван Дер Мерве, Роби Коетце, Џулијен Ределинхјуз, Ем Би Лусасени, Мартин Милер, Јако Криел, Дерик Мини, Ворен Вајтли, Фаф Де Клерк, Мартинз Бошоф, Ентони Волминк, Сефан Вотермејер, Лајонел Мапое, Кортнал Скосан, Крисландер Бота

Адманд Ван Дер Мерве, Цорне Фури, Жак Ван Рујен, Руди Мате, Ворвик Текенбург, Рос Кроње, Елтон Јанкес, Џеј Ви Јонкер

ЕСЕЈИ: Фаф Де Клерк (43`), Лионел Мапое (66`), Скалк Ван Дер Мерве (71`), Кортнал Скосан (79`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Мартинз Бошоф (44`)

One Reply to “ХАЈЛЕНДЕРСИ ПОБЕДИЛИ ЛАОНСЕ У ДРАМИ У ДАНИДЕНУ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.