14 АЈКУЛА ОДНЕЛО ЧЕТИРИ БОДА ИЗ КРАЈСТЧРЧА

СЛАВЕ ХЕРОЈСКУ ПОБЕДУ: Шаркси прослављају тријумф. ФОТО: Јован Бајић
СЛАВЕ ХЕРОЈСКУ ПОБЕДУ: Главни стратег јужноафричке франшизе Џејк Вајт (лево) честита играчима тријумф. ФОТО: Јован Бајић

У мечу који се после 17. минута и црвеног картона Жана Дејсела учнио да ће постати неинтересантан, Шаркси не само да су херојском борбом одолели најуспешнијој франшизи Супер рагбија, него су и сломили острице мачева Крсташа и остварили јердну од ретхих победа у Крајстчрчу савладавши Ричија Мек Коува и екипу 30:25 (10:13).

ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО ИЗ КАРЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО ИЗ КАРЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Гости из Дурбана су одлично започели меч. Френсис Стејн је направио инициони продор навукавши ривале на себе и офлоудом упослио Сибусисија Ситолеа. Са неких десетак метара, у пуном трку и с пажном одбране усмереном на Стејна, други центар гостију је био незадржив. Ситоле је поентирао, а Френсис Стејн је трансформисао полагање саиграча.

Крусејдерсима није требало много да одговоре.  Колин Слејд је испратио акцију саиграча, покупио лопту и после доброг соло продора постигао есеј. Отварач Крсташа је претворио сопствено поентирање.

Жан Дејсел је у 17. минуту направио најглупљи потез на утакмици. У једном од ракова, са земље га је задржао Џордан Тауфа, а крилни треће линије Шаркса га за узврат нагазио, ни мање ни више, него по глави. Главном судији меча Рохана Хофмана је промакао инцидент, али није колгама уз аут линију, као ни арбитру у ТВ стдуију Крису Врату. Хофман је после већења послао Дејсела црвеним картоном у свлачионицу пре него што је Жан претпоставио да ће отићи.

Колин Слејд је са два казнена ударца први пут на мечу довео Крусејдерсе у вођство али је последњу реч у полувремену имао Френсис Стејн. Универзалац у дијагонали Шаркса, на овом мечу на позицији отварача, је казном умањио предност ривала пред одлазак на одмор на 13:10.

Ноншалантност је скупо коштала домачине на почетку других 40. минута али и читавог меча.

Лош пас демија Крсташа Вилија Хајнца испуцао је његов колега са друге стране нишана и стигао и поклопио је у есеј протору црвено-црних, а Стејн је трансформисао полагање Јабса Реинаха, после чега је уследила резултатска клацкалица.

Са три казне Колина Слејда, наспрам једне Френсиса Стејна, Крусејдерси су поново стекли предност, али је она опет била на страни Шаркса после ударца на гол резервисте Тима Свиела и то у тренутцима када су били са свега 13 играча на терену јер је Вилем Алберст морао на клупу за кажњене на десет минута због жутог картона.

ДСЕТАЉ С МЕЧА КРУСЕЈДЕРСА И ШАРКСА: скрам. ФОТО: Јован Бајић
ДСЕТАЉ С МЕЧА КРУСЕЈДЕРСА И ШАРКСА: скрам. ФОТО: Јован Бајић

Отварач Крусејдерса је још једном, последњи пут на мечу, поставио домаћине у водећу позицију, шестом казном за свој укупно 20. поен, 25. екипни али је све одишло у пропаст четири минута пред ктај меча. Из рака на око пет метара од есеј линије, лопту је подигао и упутио се према циљу  Кајл Купер. Није било те силе која  мога да заустрави резервног талонера у поентирању за победу коју је оверио Тим Висел трансформацијом за 30:25.

Немогуће је а неодати признање Шарксима за невероватну борбу којом су извоијевали херојску победу. Играли су више од сат времена са играчем мање, а на десет минута и са тринаесторицом на терену али им то није сметало да постигну три есеја наспрам једног бројчано комплетних Крусејдерса и однесу сва четири бода из Крајстчрча. Бољи јубиларни поклон Спрингбоксима Јанију Ду Плесију и Тендаију Мтаварири Звери који су одиграли против Крсташа 100 утакмицу за Ајкуле, саиграчи нису могли да приреде.

КРУСЕЈДЕРС – ШАРКС 25:30 (13:10)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 15.000

Главни судија: Рохан Хофман

Помоћници: Мајк Фрејзер, Мајк Леш

Судија у ТВ студију: Крис Врат

КРУСЕЈДЕРС: Вајат Крокет, Кори Флин, Овен Френкс, Доминик Брд, Семјуел Вајтлок, Џордан Тауфуа, Ричи Мек Коув, Лук Вајтлок, Вили Хајнц, Колин Слејд, Немани Надоло, Рајан Кроти, Реј Ли Ло, Џони Мек Никол, Том Тејлор

Бен Фунел, Тим Пери, Непо Лаулала, Џими Тупоу, Џорџ Вајтлок, Енди Елис, Тајлер Блејендал, Нафи Туитаваки

ЕСЕЈИ: Колин Слејд (13′)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Колин Слејд (14′)

КАЗНЕ: Колин Слејд (17′, 31′, 48′, 60′, 66′, 74′)

ШАРКС: Тендаи Мтаварира, Бизмар Ду Плеси, Јани Ду Плеси, Етиен Остхојзен, Стефан Луис, Лубабало Мтембу, Жан Дејзел, Вилјем Албертс, Јакобс Реинах, Френсис Стејн, Лвази Мвово, Пол Џордан, Сибусисо Ситоле, Џеј Пи Питерсен, Ес Пи Мараис

Кајли Купер, Дејл Чедвик, Лоренс Адриансе, Рајан Канковски, Киген Денијел, Шарл Мек Лиод, Тим Свиел, Хеимар Виламс

ЕСЕЈИ: Сибусисо Ситоле (9`), Јакобс Реинах (45`), Кајли Купер (76′)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Френсис Стејн (10′, 46′), Тим Свиел (77′)

КАЗНЕ: Френсис Стејн (40′, 52′), Тим Свиел (69′),

ЖУТИ КАРТОН: Вилјем Албертс (65`)

ЦРВЕНИ КАРТОН: Жан Дејсел (17`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.