ПЕРПИЊАН ОСТАО КРАТКИХ РУКАВА

НО ПАСАРАН: Ухваћен центар Тулуза Јаник Жузион у дуелу са Ла Рошелом
НО ПАСАРАН: Ухваћен центар Тулуза Јаник Жузион у дуелу са Ла Рошелом

За наслов јунака петог кола француског Топ 14 изборили су се рагбисти Ажена који су на свом Стад Армандијеу извукли реми против фаворизованог Перпињана и поред заостатка на полувремену од 20 поена разлике. Свакао не тако гламурозним али сличним подвигом може се сматртаи и тријумф 19:11 посрнулог Биарица у дуелу са Стад Франсом.

Ажен – Перпињан 23:23 (0:20)

Вероватно ни у сну се не би ни најватренији присталица клуба који се после три сезоне вратио у елитно француско рагби друштво понадао да његови љубимци могу да се врате у меч против Перпињана који је после 40 минута игре имао предност 20:0 есејем Џофрија Мичела, дроп голом Жила Боша и четири казне Жерома Порикала.

Ипак, сан у јаву преточили су момци Ажена. После свега четири минута наставка Роман Едмун Самјуел учинио је оно што његови саиграчи нису могли у десет пута дужем периоду, прешао је зачарану белу линију и дао есеј! Пример брзоног крила следио је и деми плаво-белих, поентирањем Силвана Дупија преполовљено је вођство Каталонаца.

Поравнање је најавио Валентин Курен прецизним шутем из казне што је и потврдио трансформацијом после есеја аустралиског интернационалца Џуниора Пелесасе. Ерупцију одушевљења на трибинама стадиона Стад Армандије изазвао је још једна потез Валентина Курена. Не пуних 15 минута до краја сусрета отварач Ажена донео је екипи предност дроп голом.

Међутим, Жером Порикал, чији су и отац и деда такође бранили боје Перпињана, покварио је славље домаћих присталица. У 70. минуту аријер вицешампиона Француске прецизним шутем из казненог ударца извукао је два бода за Каталонце.

Биариц – Стад Франс 19:11 (6:6)

После три везана пораза екипа Биариц Олимпика успела је да се издигне из резултатске и психолошке кризе. На стадиону Парк Де Спорт Агилера поражен је славни Стад Франс са 19:11.

Изједначена се бораба водила у првом полувремену где су шутери,  домаћи Димитри Јашвили и гостујући Жулијен Дупи разменили по две казне за 6:6. Превага је пала на страну Биарица почетком других 40 минута есејем Мануела Карице и трансформацијом Јашвилија који је који трен касније био прецизан из још једне казне.

Продорни центар Парижана и репрезентације Француске Метју Бастеро успео је да се пробије кроз одбрану Баскијаца и поентира, али је Димитри Јашвили деми Биарица грузијског порекла оверио је победу дроп голом у 68. минуту.

Бургоњ – Бајон 23:28 (16:16)

У сусрету Бургоња и Бајона одиграном на стадиону Пијер Ражон виђена је резултатска клацкалица. Екипе су се смењивале у вођству до последњих 20 минута меча када је есеј одлуке постигао Јоан Хугет за победу гостију 28:23.

За Бургоњ есеје су дали Жан Францис Кокс и Тоне Копеалини док је Алберто Ди Бернандо био сигуран из обе трансформације и три казнена ударца. На другој страни поред Хугета у листу стрелаца уписаи су се есејима Јужноафриканац Јохан Кристијан Питерсен који је пред почетак сезоне појачао редове Бајона из Стормерса и Абделатиф Бутати. Отварач још једног представника баскијског рагбија у Топ 14 Бенџамин Бојет погодио је из две трансформације, две казне и дроп шута.

Кастр – Расинг Метро 92 31:25 (12:9)

На мечу између Кастра и Расинг Метроа постигнута су свега два есеја. Егзекутор за домаћина је био новопридошлица из Клермона Фиџијанац Серемаја Баи. За Расинг је поентирао Бенџамин Ниор. Утакмица ће остати упамћена и по дуелу шутера. Сигурно најзаслужнији за победу Кастра био је аријер Роман Теул са 26 поена из осам казни и једне трансформације.

Повратник у Топ 14 после авантуре са Натал Шарксима у јужноафричком Кари Купу, Хуан Мартин Хернандез постигао је 20 поена за Расинг Метро из трансформације, два дроп гола и четири казне.

Клермон – Монпеље 27:10 (20:10)

Клермон је на стадиону Марсел Мишелин савладао Монпеље са 27:10. Есеји за шампиона Француске били су дело Давита Зиракашвилија, Жулијана Малзиуа и Џејмија Кудмора. Брок Џејмс је пребацио три трансформације и две казне. Све поене рагбисти Монпељеа постигли су у првом полувремену есејем Пијера Береда, претварањем и казненим ударцем Беноита Палилаужа.

Тулуз – Ла Рошел 50:3 (29:3)

Тулуз је без проблема успео да освоји и бонус бод декласиравши Ла Рошел са 50:3. За клуб који се у мају окитио четвртом титулом првака Европе поентирали су Максим Мердар, Реми Ламерат, Николас Вергало, Силвијан Николас, Вирџил Ласкомб, и Вилјам Серват. Давид Скрела погодио је четири трансформације и једну казну док је резервиста Николас Бези претворио сопствени и есеј Сервата.

Можда катастрофа не би у тој мери задесила Ла Рошел да Френк Џејкоб и Сефулу Гаугау нису морали да проведу на клупи за кажњене по десет минута због жутих картона. Овако је Бенџамин Дамбијел успео да постигне из казне у четвртом минуту три, како се касније испоставило, почапоена поена.

Брив – Тулон 27:9 (6:6)

Слична судбина је могла да задеси и Тулон на гостовању Бриву који је славио са 27:9 јер је центар Мафилео Кефу већ у четвртом минуту зарадио црвени картон због високог обарања. Сва хвала иде на рачун екипе с Азурне обале јер је успела с играчем мање да се носи с ривалом цело полувреме у коме је Џони Вилкинсон из две казне анулирао предност Брива стечену на исти начин преко Матјуа Белиа.

Ипак, у другом полувремену бројчана предност домаћина је дошла до изражаја. До краја меча Бели је трансформисао есеј Жерада Вослоа, а Алексис Палисон своје и полагање Симона Азоуалиа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.