ПОСЛЕДЊА БИТКА ЗА ЕВРОПСКИ ТРОН

КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: капитени шест нација пред пехаром
КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: капитени шест нација пред пехаром

Последње коло Првенства шест нација донеће много узбуђења у исчекивању крунисања владара Европе. После пет недеља борбе четири од шест репрезентација су још увек у игри за освајање титуле. Први ће на мегдан Италијани и Велшани који ће одмерити снаге у Риму. После сусрета у Вечном граду, у Единбургу Шкотска дочекује Ирску док ће 121. сезону затворити дуел у Лондону где ће на терену стадиона Твикенхем копља укрстити Енглези и Французи.

Велс је једна од четири репрезентације која је још увек у трци за наслов шампиона. Да би то и постали неопходна им је убедљива победа против Италијана у Риму са што је могуће већом поен разликом. Обзиром на последња издања два тима, Змајеви не би требали да имају већих проблема у остварењу зацртаног јер су пре седам дана тријумфом 23:16 разбили у парчиће снове Ираца да могу да одбране титулу Грен слемом. С друге стране Азури на свом огњишту Олимпијског стадиона пре недељу дана нису успели ни почасне поене да постигну у поразу 29:0 против Француске.

Ирска јесте остала без могућности да сезону заврши Грен слемом али не и без шансе да одбрани титули шампиона Првенства шест нација која ће јој се указати у Единбургу. На стадиону Марејфилд у још једном окршају келтске браће, сигурно неће бити милости. Шкоти желе да избегну Дрвену кашику, односно, последње место на табели на крају сезоне које им прети јер у 2015. нису забележили тријумф, док Ирска има потпуно другачије аспирације, претходно објашњене. Наравно, и рагбистима са Смарагног острва је такође потребна што убедљивија победа како би престигли поен количник Енглеза.

Сусрет на Храму рагбија биће права посластица за све љубитеље рагбија и са правом се може сматрати јагодом на врху торте Првенства шест нација. Пораз у трећем колу у Даблину их је избацио иг трке за Грен слем али обзиром да су Ирци изгубили претходне суботе у Кардифу, пружила им се шанса да такмичење заврше са још једним трофејом у витринама. Да би се предвиђања остварила, изабраници Стјуарта Ланкастера морају савладају Французе.

Триколори су играли очајно ове сезоне и претрпели два пораза али и они имају шансе да на крају такмичења први прођу кроз циљ и узму трофеј. Све је у домену теорије и много не зависи само од њих. Да би се Французи окитили титулом Италијани морају да победе Велс у Риму, Шкоти Ирце у Единбургу и тек ће онда имати судбину у својим рукама. За остварење немогуће мисије, последња препрека ће им бити момци са Црвеном ружом на грудима.

Свакако, много калкулација, узбуђења али и доброг рагбија, најбољег репрезентативног Старог континента нас очекује данас што је довољан разлог да се субота проведе уз ТВ пријемнике у исчекивању расплета финалне битке за титулу владара Европе.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

ИТАЛИЈА – ВЕЛС, Олимпијски стадион – Рим

ШКОТСКА – ИРСКА, Марејфилд – Единбург

ЕНГЛЕСКА – ФРАНЦУСКА, Твикенхем – Лондон

ТАБЕЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА ПРЕД ПОСЛЕДЊЕ КОЛО

[table “27” not found /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.