СПРИНГБОКСИ ОСВОЈИЛИ БРОНЗУ

ОСВОЈИЛИ ТРЕЋЕ МЕСТО: рагбисти Јужне Африке. ФОТО: Радомир Бајић
ОСВОЈИЛИ ТРЕЋЕ МЕСТО: рагбисти Јужне Африке. ФОТО: Радомир Бајић

Тријумфом 24:13 (16:0) оствареним на игралишту Олимпијског стадиона Краљица Елизабета у североисточном делу Лондона, против Аргентине, Јужна Африка је заузела треће место на Светском купу у Енглеској и Велсу. Освајањем бронзане медаље Спрингбокси су се на достојан начин опростили од Виктора Матфилда који је у британској престоници одиграо свој последњи репрезентативни меч.

Аргентина је као и у полуфиналу, поново била надиграна. Пуме нису имале најбољи преглед игре из којим су могле да уоче плен, односно рупе у одбрани противника или да виде вишак играча на страни. Не може се очекивати тријумф у сусрету против противника као што је Јужна Африка а да се праве фундаменталне грешке као што је не избацивање лопте шутем у аут из казне.

ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО СА ОЛИМПИСЈКОГ СТАДИОНА У ЛОНДОНУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО СА ОЛИМПИСЈКОГ СТАДИОНА У ЛОНДОНУ: Јован Бајић

Наравно, није наука али не би Пумаси били толико лоши да Спрингбокси нису били знатно бољи. Оправдање за пораз могу бити и бројне повреде које су задесиле Јужноамериканце. Подсећања ради, Данијел Хуркаде је морао да направи девет измена после пораза од Аустралије у полуфиналу.

Као и против Валабиса, Аргентинци су имали лош старт меча. Изузетно скупо их је коштао жути картон Томаса Кубелија који је спречио Руана Пинара брзо да изведе казну. Ирски судија Џон Леси је сасвим оправдано послао демија Пумаса на клупу за кажњене на десет минута.

Одмах већ у следећем нападу Спрингбокси су материјализовали бројчану предност. Стрелац првог есеја за мечу је био Џеј Пи Питерсен. Хандре Полард је био успешан из трансформације али и из три казне до краја првог полувремена.

Имали су Спрингбоски у првих 40 минута још најмање две веома изгледне шансе за поентирање. Обе су биле дело Брајана Хабане али крило Јужне Африке није успело да престигне рекорд чувеног Џоанаха Ломуа који је постигао 15  есеја у оквирима светских купова. У првој, Брајан Хабана је упутио шут иза гол линије ривала али је лопту пре њега поклопио Аргентинац. У другој, када је имао готово отворен пут испред себе, крилу је лопта испала у напред приликом хватања одбивши му се прво о главу.

ПРОГЛАШЕН ЗА НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА МЕЧА: Дамијен Де Аљенде. ФОТО: Радомир Бајић
ПРОГЛАШЕН ЗА НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА МЕЧА: Дамијен Де Аљенде. ФОТО: Радомир Бајић

Аргентинци су своје прве поене на мечу укњижили на старту другог полувремена. Николас Санчес је повисио сопствени рекорд по броју постигнутих поена на 92 на Мондијалу у Енглеској и Велсу успешно извевши шут из одскока за дроп гол.

Међутим, Спрингбоски су одмах одговорили есејем на другој страни. Снажни играч друге линије скрама Ебен Етцебет се нашао на десном крилу, исконтролисао додавање и положио у угао.

Хандре Полард је промашио шут из друге трансформације али није из четврте казне за високих 24:3.

Николас Санчес је узвратио успешним ударцем на гол из казне.

Хандре Полард је поново имао прилику да престигне Николаса Санчеса на првом месту по броју постигнутих поена на Мондијалу у Енглеској и Велсу али је његов пут завршио на стативи.

Аргентина је исувише касно повезала конце и саставила добру акцију без грешака, себичлука. Комбинација из које су Пумаси везали три брзо одигране казне је трајала неколико минута од којих је пар прошло 80. Финалну фазу преноса лопте преко гол линије је спровео у дело резервни стуб прве линије мелеа Хуан Пабло Орландини. Николас Санчес је завршио Светски куп као рекордер по броју постигнутих поена обзиром да је успешно извео ударац за додатна два и тиме се зауставио на 97 укњижених.

ЈУЖНА АФРИКА – АРГЕНТИНА 24:13 (16:0)

Олимпијски стадион Краљица Елизабета у Лондону

Гледалаца: 55.955

Главни судија: Џон Леси (Ирска)

Помоћници: Глен Џексон (Нови Зеланд), Крис Полок (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска)

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Тваварира, Бизмарк Ду Плесис, Франс Малхербе, Ебен Етцебет, Виктор Матфилд, Франсоа Лоу, Скалк Бургер, Дуан Вермулен,Руан Пинар, Хандре Полард, Брајан Хабана, Дамијен Де Аљенде, Јеси Криел, Џеј Пи Питерсен, Вили Ле Ру

Адриан Штраус, Тревор Нјакане, Јани Ду Плесис, Лудвик Де Јагер, Вилјем Албертс, Руди Пиаге, Патрик Ламби, Јан Серфонтеин

ЕСЕЈИ: Џеј Пи Питерсен (7`), Ебен Етцебет (43`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Хандре Полард (8`, )

КАЗНЕ: Хандре Полард (15`, 33`, 40`, 49`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: /

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

АРГЕНТИНА: Хуан Фигаљо, Хулијан Монтоја, Рамиро Херера, Матиас Алемано, Томас Лаванини, Хавиер Ортега Десио, Хуан Мартин Хернандес Лобе, Хуан Мануел Легиземон, Томас Кубели, Николас Санчес, Хорацио Агиља, Херонимо Де Ла Флуенте , Матиас Морони, Сантиаго Кордеро, Лукас Гонсалес Аморосино

Лукас Ногуера, Хуан Пабло Орландини, Сантијаго Гарсија Бота, Гуидо Пети, Факунда Иса, Мартин Ландахо, Сантијаго Гонсалес Иглесиас, Хуан Пабло Сокино

ЕСЕЈИ: Хуан Пабло Орландини (80` + 2`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Николас Санчес (80`+3`)

КАЗНЕ: Николас Санчес (52`)

ДРОП ГОЛОВИ: Николас Санчес (42`)

ЖУТИ КАРТОНИ: /

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.