НОВИ ЗЕЛАНД ОДБРАНИО ТИТУЛУ ШАМПИОНА СВЕТА

ШАМПИОНИ СВЕТА: рагбисти Новог Зеланда
ШАМПИОНИ СВЕТА: рагбисти Новог Зеланда

Ол блекси су у финалу Светског купа у Енглеској и Велсу одиграном на стадиону Твикенхем у Лондону, учинили оно што ни једна репрезентација раније у историји рагбија није. Убедљивим тријумфом 34:17 (16:3) против Аустралије Нови Зеланд не само да се трећи пут произвео у шампион света, већ је постао и једини државни тим који је успео да одбрани титулу и задржи трофеј Вилијам Веб Елис.

Нови Зеланд је фуриозно стартовао утакмицу.

Имали су иницијативу пуних пет минута док Дејвид Покок коначно није зауставио офанзиву али на недозвољен начин.

Некарактеристична грешка Бена Смита коме је кога је лопта из одскока ударила у тело па у руку пре него што је поново пала на земљу,  што је Најџел Овенс сасвим исправно окарактерисао као лопту у напред.

Скрам испред 22 метара Ол блекси су оборили а Велшанин је досудио казну коју је Бернар Фоли претворио у поене за поравнање.

Ерон Смит се послужио фудбалском глумом када је исценирао да се саплео о Стивена Мура који није могао да се извуче из насталог рака. Из казне су лопту избацили у аут, везали пар фаза и издејствовали нову казну коју су брзо извели. Класа Валабиса је дошла до изражаја, тачније Мајкла Хупера који је украо лопту Новозеланђанима у раку.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ФИНАЛА СВЕТСКОГ КУПА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ФИНАЛА СВЕТСКОГ КУПА: Јован Бајић

Секопе Кепу је савим легално оборио Данијела Картера тренутак кад је отварач дао пас али остао да лежи на земљи. Велшанин је тражио успорен снимак на којем је видео да је контакт био доцкан и досудио казну. Нову иницијативу Ол блекси поново нису искористили.

Десни стуб прве линије скрама је поново згрешио казну, поново над Данијелом Картером. Овог пута Секопе Кепу је високо оборио Данијела Картера који је казну претворио у ново вођство Новог Зеланда.

Нехе Милнер Скудер је направио опасан продор по левом крилу где је био заустављен на пет метара од есеја. Ол блекси су направили нову фазу сигурним раком у којем су Озији хтели да дођу до лопте из офсајда. Из још једног казненог ударца Данијел Картер је повисио предност на 9:3.

Круну да одличну игру момака у црном у првом полувремену је ставило крило Хурикејнса. Бивши тринаестичар је прво засновао нову комбинацију. Извукао се пар фаза касније на своју позицију и дочекао прилику. Кивији су раширили акцију ка десној страни терена. Ричи Мек Коув је имао један на један ситуацију али је несебично и потпуно пожртвовано тиму дао пас ка Нехе Милнеру Скудеру који се у пуном трку сручио у десни угао есеј простора.

Готово са аут линије Данијел Картер је наставио са стопроцентним учинком трансформисавши полагање Нехе Милнера Скудера.

У наставку – црна магија!

У другом минуту другог полувремена Сони Бил Билијамс који је на паузи заменио Конрада Смита, на само њему карактеристичном офлоудом је проиграо Ма` ау Нонуа. Центар који после Светског купа појачава редове Тулона је примивши пас на неких 45 метара од гол линије Аустралије заспринтао као да трчи за голи живот! Заломио је ка средини терена. Кораком у страну ослободио се Куртлија Била који је био последњи човек одбране Валабиса. Дру Мичел га је стигао и оборио али касно јер је Ма` а Нону већ био у есеј простору. Данијел Картер је први пут на сусрету промашио гол.

НЕЗАУСТАВИВ: Ма` а Нону бежи Валабисима пред постизање есеја
НЕЗАУСТАВИВ: Ма` а Нону бежи Валабисима пред постизање есеја

Бен Смит и Нови Зеланд су имали среће у 51. минуту када је веома опасно оборио Друа Мичела. На први поглед се није чинило да је прекршај аријера Хајлендерса био драстичан. Међутим, помоћник Вејн Барнс је запазио кршење правила, обавестио Најџела Овенса које је затражио од колеге у ТВ студију Шона Велдсмана да му покаже инцидент на успореном снимку. Лепо се видело дна великом ектанима да је Бен Смит подигао ноге Друу Мичелу изнад рамена и бацио га на главу. Велшанин је показао жути картон вице капитену шампиона Супер рагбија, а не би погрешио ни да је извадио црвени.

Аустралија је одмах лопту избацила у аут и незадрживим и веома добро изведеним молом угурала у есеј простор. Трансформацијом полагања Дејвида Покока Валабиси су се вратили у меч и трку за титулу шампиона света.

Катастрофалну грешку Џулијена Савее Валабиси су брутално казнили. Шут Вила Гиније ухватио је Бернар Фоли којег је лево крило Новог Зеланда чекало да му лопта падне у наручје уместо да га обори. Отварач Аустралије је офлоудом упослио Тевиту Куридранија који је био у пуном трку. Продорног центра Ол блекси нису успели да зауставе у постизању есеја који је Бернар Фоли трансформисао чиме се Аустралија приближила Новом Зеланду на свега четири заостатка.

ФАНТОМ НА ДЕЛУ: Данијел Картер трансформише есеј Нехе Милнера Скудера са аут линије
ФАНТОМ НА ДЕЛУ: Данијел Картер трансформише есеј Нехе Милнера Скудера са аут линије

Ипак, Данијел Картер је по ко зна који пут показао да је најбољи отварач свих времена. Из не баш врло погодне ситуације, са преко 45 метара, у тренуцима када се ломио резултат самим тим и коначан исход финала Светског купа, Данијел Картер је извео пут из одскока. Ударац је био и довољно јак и прецизан за гол чиме су се Ол блекси одлепили на седам разлике.

Тиме није био крај доказивања квалитета креатора игре Кивија. Пет минута касније је са 50 метара Данијел Картер успешно извео казну за десет поена предности и тиме решио исход меча.

Ту нису престале муке Аустралије. Бен Смит који умало био трагичар меча, украо је лопту Валабисима и шутнуо у празно. Стигао је Бауден Барет и ногом је проследио пред есеј где ју је ухватио и положио између статива. Убедљиву победу Новог Зеланда аминовао је Данијел Картер који је био проглашен за најбољег играча финала другом трансформацијом за укупан лични учинак на мечу од 19 поена и тријумф 34:17 (16:3) којим су Ол блекси поново покорили свет, други пут за редом за укупно трећу титулу шампиона света што до сада ни једна репрезентација није успела да оствари.

Из руку принца Харија краљ Ричард Хју Мек Коув је примио трофеј Вилијам Веб Елис који ће још минимум четири године остати на Аотеарои.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА 34:17 (16:3)

Стадион Твикенхем у Лондону

Гледалаца: 80.185

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Вејн Барнс (Енглеска)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

НОВИ ЗЕЛАНД: Луис Муди, Ден Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Џерон Кеино, Ричард Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Смит, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Нехе Миленр Скудер, Бен Смит

Кевин Меаламу, Бен Френкс, Чарли Фаумуина, Виктор Вито, Сем Кејн, Тавера Кер Барлоу, Бауден Барет, Сони Бил Вилијамс

ЕСЕЈИ: Неке Милнер Скудер (39`), Ма` а Нону (42`), Бауден Барет (79`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (40`, 80`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (5`, 27`, 36`, 75`)

ДРОП ГОЛОВИ: Данијел Картер (71`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Бен Смит (52`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

АУСТРАЛИЈА: Скот Сио, Стивен Мур, Секопе Кепу, Кејн Даглас, Роб Симонс, Скот Фарди, Мајкл Хупер, Дејвид Покок, Вил Гинија, Бернар Фоли, Дру Мичел, Мет Гито, Тевита Куридрани, Адам Ешли Купер, Израел Фолау

Татафу Полота Нау, Џејмс Слипер, Грег Холмс, Дин Мам, Бен Мек Каламан, Ник Фипс, Мет Тооума, Куртли Бил

ЕСЕЈИ: Дејвид Покок (52`), Тевита Куридрани (63`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бернар Фоли (53`, 64`)

КАЗНЕ: Бернар Фоли (14`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: /

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.