ИЗВЕШТАВАЋЕМО ВАС СА ФИНАЛА СУПЕР РАГБИЈА

КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: капитен Лајонса Ворен Вајтли (лево) и Хурикејнса Ден Колс са трофејем
КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: капитен Лајонса Ворен Вајтли (лево) и Хурикејнса Ден Колс са трофејем

Престоница Новог Зеланда биће вечерас, по новозеландском времену, поприште финала најјачег клупског такмичења јужне хемисфере, самим тим и света. У мечу за титулу шампиона Супер рагбија на Регионалном стадиону у Велингтону, копља ће укрстити домаћи Хурикејнси и јужноафрички Лајонси а Рагби Озону је припала та част да Вас и ове године директно и ексклузивно извештава са утакмице за наслов првака.

И прошле године смо Вас извештавали са финала Супер рагбија које се такође играло у Велингтону, где су се Хајлендерси први пут у историји франшизе окитили титулом у дуелу управо са Хурикејнсима.

Очигледно, Урагани су тада поклекли али годину дана касније, односно, данас, имају јединствену прилику за поправни и то поново на свом терену, пред својим навијачима.

Домаћи су као и Лајонси остварили 13 победа ове сезоне. У својим редовима имају Ол блексе на кључним позицијама, талонеру, отвореном крилном треће линије, чену треће линије скрама, демију, отварачу тачније Дена Колса, Ардија Савеу, Виктора Вита, Ти Џеја Перенару, Баудена Барета а нема потребе претерано описивати нападачке способности репрезентативца Новог Зеланда Џулијена Савее, који, веровали или не, нема места у првој постави.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Лајонси су до пре пар година били “просечан” тим на који нико није претерано обраћао пажњу, обзиром да и нису представљали неку озбиљну претњу по противнике. Чак 2012. нису ни играли Супер рагби јер су били последњи годину раније у такмичењу, а обзиром да су Јужноафриканци и тада имали шест франшиза, а у ери Супер 15 рагбија је могло да их игра само пет, њихово место су тада заузели Саутерн Кингси.

Међутим, тренер Јохан Акерман је успео да подигне екипу из пепела. 2014. су играли финале Кари купа, домаћег првенства, вратили се у Супер рагби. Годину дана касније, односно, лане освојили су Кари куп и били осми у Супер рагбију. Ове сезоне су на врхунцу.

Два кола пре краја лигашког дела такмичења су освојили Јужноафричку конференцију а прво место у генералном пласману, којим би играли финале кући у Јоханезбургу, им је измакло поразом на гостовању у Јагуаресима, када је Јохан Акерман одмарао читаву стартну поставу.

Да се меч за титулу игра на терену Лавова, била би тотално друга прича. Прво, сам фактор путовања кроз десет временских разлика. Друго, надморска висина Јоханезбурга од 1753 метара има веома значајну улогу и трећи, ни мало занемарујући утицај је домаћа публика.

Помена ради, Лавови су у четвртфиналу и полуфиналу Супер рагбија бацили на колена два новозеландска тима. У оба су стрпали по 42 поена. Пре две недеље са седам титула најуспешнијој франшизи у историји Супер рагбија – Крусејдерсима, и протеклог викенда шампионима, Хајлендерсима, који од вечерас то више неће бити.

До сада су се Хурикејнси и Лајноси осам пута састајали. Домаћини финала су седам пута славили, док су једину победу Лавови однели у првом мечу 2007 у Јоханезбургу 30:7.

У сваком случају, у Велингтону нас очекује веома интересантно финале које ће исписати нове, узбудљиве странице Супер рагбија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.