ТУРНИРОМ У ВЕЛИНГТОНУ НАСТАВЉА СЕ СВЕТСКА СЕРИЈА РАГБИЈА СЕДАМ

ПЛАКАТ ЗА ТУРНИР У ПРЕСТОНИЦИ НОВОГ ЗЕЛАНДА
ПЛАКАТ ЗА ТУРНИР У ПРЕСТОНИЦИ НОВОГ ЗЕЛАНДА

На Регионалном стадиону у главном граду Новог Зеланда, односно Вестпек стадиону како му је име из спонзорских разлога, вечерас по централно европском времену, наставља се 18. сезона Светске серије рагбија седам Светског рагбија, првим турниром у 2017., трећим у сезони. Редакција Рагби Озона и ове године имаће ту част и привилегију да Вас директно и ексклузивно извештава са лица места.

Нема сумње да ће Ол блекси покушати да одбране титулу освојену лане и тиме да се, без обзира што је до сада одиграно свега два од десет турнира, врате у трку за наслов шампиона на крају сезоне.

После два скупа одиграних у децембру прошле године у Дубаију и Јужној Африци, на челу дружине мајстора кода који је лане вратио рагби у породицу олимпијских спортова, налазе се Блицбоке, освајачи најсјајнијег пехара у Емиратима, односно Јужноафриканци како им је надимак у седмици. Иза њих су Енглези који освојили турнир у Кејп Тауну, после којих следе олимпијски шампиони Фиџијанци.

Поменути, као и домаћини, сврставају се у најужи круг фаворита за тријумф у Велингтону. Можда један од тимова на који треба посебно обратити пажњу је репрезентација Самое. На челу момака са дивних пацифичких острва налази се Гордон Тиџинс, под чијом командом су Ол блекси последње две деценије били доминантни. Од како су у сезони 2009/2010 освојили Светску серију Ајлендери су готово нестали са врха сцене.

Међутим, са доласком човека који је био на челу врхунског новозеландског рагбија седам од његовог настанка, и који је дао свету таленте попут легендарног Џонаха Ломуа, с разлогом се може очекивати да се ће Самоанци заблистати старим сјајем. Управо из тог разлога, многи ће са знатижељом пратити прву меч Самое у којем ће им противници бити управо, до лане, Тиџинсови Ол блекси.

Наравно, нису све чари седмице само у оним најјачим селекцијама. Одређену дозу занимљивости носе и условно речено, мање рагби седам нације које лагано али сигурно грабе ка прикључку за оним “већима”.

Одличан пример је репрезентација Русије. Баћушке су већ другу сезону у групи која чини језгро тимова учесника серије. Јапанци су на Олимпијади доказали да и у седмици имају оправдан епитет убице дивова јер су у првом мечу и Рију поразили Нови Зеланд и стигли до полуфинала, где су ипак поклекли у дуелу са Фиџијем који је на крају освојио злато.

Турнири Светске рагбија седам опште су познати као велике забаве на стадионима где људи поред врхунског рагбија, уживају у музици, јелу, пићу и готово по не писаном правилу, облачењу у костиме, што целокупној атмосфери на и око стадиона даје карневалску атмосферу. Турнир у Велингтону је један од врло добрих примера горе поменутог. Ипак, последњих година интересовање публике за одлазак на стадион је спласнуло, лак до те мере да се све гласније чују предлози да се турнир пресели из Велингтона.

Ко год да је у прилици преко интернета или на било који други начин да гледа дешавања у престоници Аотеарое, сигурно неће зажалити.

Група А

ЕНГЛЕСКА

КЕНИЈА

АРГЕНТИНА

ПАПУА НОВА ГВИНЕЈА

Група Б

ЈУЖНА АФРИКА

ФИЏИ

АУСТРАЛИЈА

ЈАПАН

Група Ц

НОВИ ЗЕЛАНД

САД

ФРАНЦУСКА

САМОА

Група Д

ШКОТСКА

ВЕЛС

РУСИЈА

КАНАДА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.