ПОРАЗ ШАМПИОНА, ТРИЈУМФ ДЕБИТАНТА

 

НИ ДВА ЕСЕЈА СКАЛКА БРИТСА (са лоптом) НИСУ БИЛА ДОВОЉНА САРАЦЕНСИМА ЗА ТРИЈУМФ ПРОТИВ ЛОНДОН АЈРИША
НИ ДВА ЕСЕЈА СКАЛКА БРИТСА (са лоптом) НИСУ БИЛА ДОВОЉНА САРАЦЕНСИМА ЗА ТРИЈУМФ ПРОТИВ ЛОНДОН АЈРИША

ПРВО КОЛО ЕНГЛЕСКОГ ПРЕМИЈЕРШИПА

Првенство Енглеске стартовало је претходног викенда утакмицама првог кола у којима је приређено пар изненађења. Лестер Тајгерси саплели су се већ на првој препреци на путу ка трећој узастопној титули шампиона. На гостовању Сеинтсима у Нортхемптону поражени су 27:19 (17:7) док су Екситер Чифси дебитовали у елитном друштву Енглеске победом 22:10 (16:5) против Глостера.

Сејл Шаркс – Њукасл Фалконс 35:18 (26:13)

У првој утакмици нове сезоне Премијершипа одиграној на стадиону Едџгели Парк у Стокпорту Сејл Шакси савладали су Њукасл Фалконсе 35:18. Есеје за Ајкуле постигли су Новозеланђанин Карена Вихоноги и деветнаестогодишње крило Том Брејди средином првог полувремена али ипак најзаслужнији за тријумфбио је Ник Меклиод. Отварач Шаркса постигао је 22 поена из шест казни и две трасформације. У листу стрелаца дроп голом уписао се и велшки интернационалац из редова Сејла Двејн Пил.

На другој страни једини се истакао Брент Вилсон. Крилни треће линије Фалконса два пута је успео да пробије одбрану домаћина и положи лопту у противнички есеј простор. Десетка Њукасла Џереми Менинг био је сигуран из трансформације и два пута је погодио из казнених удараца.

Дупли програм је на трибине Твикнхема привукао више од 75.000 гледалаца који су били сведоци попришта два лондонска дербија. У првом је  Лондон Ајриш савладао Сараценсе са 33:16 (6:10) и ако је имао заостак на полувремену. У другом окршају на храму енглеског рагбија Лондон Воспси и Харлеквинси ремизирали су резултатом 29:29 (23:16).

Лондон Ајриш – Сараценс 33:16 (6:10)

Дуел „ирских избеглица“ и Сарацена обиловао је узбуђењима. После 22 минута изједначене борбе жути картон Дилона Армитиџа донео је бројчану предност Сараценсима коју су на најбољи начин искористили Ернест Жубер и Скалк Бритс постигавши есеје.

Почетком другог полувремена Ирци су имали десет минута играча више јер је Алекс Гуди зарадио жути картон. Наговештај преокрета био је трећи успешни шут из казне Рајана Ламба а потврду преласка у вођство донео је управо „грешник“ Дилон Армитиџ и Сиалоси Тагицакибау поентирањем. Ламб је погодио трансформацију после есеја Тагицакибауа за вођство 21:10.

Дерик Хугард са две казне смањио је 21:16 али Сараценси ипак нису успели да материјализују још једну предност играча више јер је и Пол Ходџсон морао да проведе на клупи за кажњене десет минута. Четврти жути картон на мечу добио је Кевин Берет а играчи Лондон Ајриша за разлику од Сараценса поново користе предност на терену и постижу два есеја од чега је један био казнени а други дело Топсија Оџоа за коначних 33:16.

 

Лондон Воспс – Харлеквинс 29:29 (23:16)

У другом престолничком окршају виђена су по два есеја, пет казни и две трансформације на обе стране. Код Харлекинса полагања су постигли Ник Истер и Мајк Браун док је Ник Еванс обавио шутерске дужности. За Воспсе есеје су дали Енди Паувел велшки репрезентативац који је ове сезоне појачао јато Оса преласком из Кардиф Блуза и Том Варндел. Марк Ван Гисберген је из две трансформације и пет казни поравнао резултат пет минута пред крај меча чиме су црно-наранџасти изашли као морални победници из ремија против Харлекинса.

Екситер Чифс – Глостер 22:10 (16:5)

Екситер Чифси представили су се Премијершипу на најбољи могући начин. На стадиону Сенди Парк тријумфом 22:10 на колена су бацили славни Глостер. Херој победе Поглавица био је отварач екипе са југозапада Енглеске. Герет Стенсон решетао је Глостер из свих оруђа. Био је прецизан из дроп гола, четири казне и трансформације после есеја Марка Фостера.

За разлику од шутера Екситера отварач црвено-белих Ники Робинсон прописно се изпромашивао не погодивши ни једном мету. Срамота је избегнута захваљујући полагањима Џејмса Сипсона Денијела и Тима Тејлора.

Нортхемптон Сеинтс – Лестер Тајгерс 27:19 (17:7)

Нортхемптон Сеинтси савладали су Лестер Тајгерсе на домаћем Френклинс Гардену са 27:19. Шок код екипе која другу сезону за редом брани титулу шампиона Енглеске изазвао је леви стуб Светаца.

За свега 60 секунди у периоду од другог до четвртог минута сусрета Соане Тонгауиха два пута је разбио одбрамбени бедем Лестера и положио лопту у есеј простор ривала. Стивен Милер био је сигуран из обе трансформације као и из казненог ударца за  предност Нортхемптона 17:0. Лестер је до одласка на одмор узвратио есејем Алекса Туилагија и претварањем Тобија Флуда који није могао да настави меч звог повреде колена задобијене пред крај полувремена.

У наставку сусрета водила се изједначена борба све до 60. минута када су Сеинтси поново ступили на сцену поентирањем Брајана Муџатија, претварањем и казном Шејна Геретија. Одговор Тајгерса био је у виду есеја Скота Хамилтона и трансформације Џеремија Стоутона за 27:14. Крило Лестера још једном је поентирало али Стоутон није претворио други есеј Хамилтона чиме су Тигрови пропустили прилику да изборе бонус бод за пораз од седам и мање поена разлике.

Лидс Карниџи – Бат 32:16 (10:9)

Једини победу на страни у првом колу Премијершипа оставрила је екипа Бата на гостовању Лидсу. Момци са југа Енглеске славили су на северу освојивши и бонус бод за четири постигнута есеја наспрам једног домаћина тријумфом 32:16.

Егзекутори у екипи Бата били су Ник Абенденон, Метју Караро, Лук Вотсон и Сем Вести који је поред есеја укњижио поене и из три трансформације и казне. Лидс је до јединог полагања дошао преко резервног талонера Стива Томпсона минут пред мрај меча. Сајрон Томас је погодио две казне и један дроп гол, док је есеј Томпсона трансформисао Ли Хинтон.

ПАРОВИ ДРУГОГ КОЛА ПРЕМИЈЕРШИПА

  • Њукасл Фалконс – Лондон Воспс
  • Лестер Тајгерс – Екситер Чифс
  • Сараценс – Сејл Шаркс
  • Харлеквинс – Нортхемптон Сеинтс
  • Бат – Лондон Ајриш
  • Глостер –  Лидс Карниџи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.