ВАЛАБИСИ ПОКОРИЛИ ЈУЖНУ ХЕМИСФЕРУ

ОСВАЈАЧИ КУПА ТРИ НАЦИЈЕ: Валабиси.
ОСВАЈАЧИ КУПА ТРИ НАЦИЈЕ: Валабиси.

У судару прве две селекције са ранг листе Међународног рагби борда који је одлучивао о освајачу Купа три нације Аустралија је есејима Вила Гиније, Радике Самоа и Куртлија Била успела да забележи тријумф 25:20 (20:3) против Новог Зеланда на терену стадиона Ленг парк у Бризбејну чиме је после десет година поста подигла трофеј намењен најбољој репрезентацији јужне хемисфере.

Меч је отворио Квеј Купер казном а био је прецизан и после полагања Вила Гиније за вођство од 10:0 у 16. минуту. Данијел Картер је смањио казненим ударцем али су Валабиси удвостручили предност. Поново је Купер погодио казну а онда су на сцену ступили играчи треће линије мела домаћина што је резулитрало првим есејем чепа Редса у националном дресу.

ПРОДОР ЗА ПРВЕНАЦ У ДРЕСУ АУСТРАЛИЈЕ: Радике Само.
ПРОДОР ЗА ПРВЕНАЦ У ДРЕСУ АУСТРАЛИЈЕ: Радике Само.

Одлични Дејвид Покок је отео лопту капитену Ол блекса Ричију Мек Коуву проследио је до ветерана Радике Самоа који се лажнм пасом и тампоном ослободио Адама Томсона, испринтао готово полувину терена и положио је близу статива што је омогућило лако претварање Квејду Куперу за делиријум на трибинама стадиона Ленг парк.

Друго полувреме припало је Новозеланђанима који су за 15 минута дошли до поравнања. Картер је поново био сигуран из казне а нешто касније испред есеја Аустралије навукао је на себе двојицу одбрамбених играча дао пас Конраду Смиту који се бацио преко гол линије. Креатор игре Ол блекса је погодио и за додатна два поена.

ДРУГИ ЕСЕЈ ОЛ БЛЕКСА: Маа Нону поентира.
ДРУГИ ЕСЕЈ ОЛ БЛЕКСА: Маа Нону поентира.

Центарски пар гостију створио је Картеру трансформацију за изједначење што је и било искориштено захваљујучи комбибацији Конрада Смита и Маее Нонуа који је под одличним углом и у поном трку налетео на лопту свог доскорашњег клубског саиграча и постигао други есеј за Нови Зеланд.

Реми је био довољан рагбистима у црном за одбрану титуле у Купу три нације и освајњу једанаесте али је Куртли Бил поентирањем донео велико славље не само на стадиону у Бризбејну него и широм Аустралије јер Нови Зеланд до краја меча није имао снаге, знања и могућности да направи потпуни преокрет.

Валаби су после деценије паузе крунисани у владаре јужне хемисфере, нешто мање од две недеље до почетка Светског првенства које нас очекује у земљи Маора и кивија.

АУСТРАЛИЈА – НОВИ ЗЕЛАНД 25:20 (20:3).

Стадион Ленг парк у Бризбејну.

Гледалаца: 51.858.

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска).

АУСТРАЛИЈА: Секопе Кепу, Стивен Мур, Бен Алексанар, Дан Викерман, Џејмс Хорвил, Роки Елсом, Дејвид Покок, Радике Само, Вил Гинија, Квејд Купер, Дигби Иоане, Пат Мек Кеб, Ентони Фаинга, Адам Ешли Купер, Куртли Бил.

Саиа Фаинга, Салеси Маафу, Роб Симонс, Бен Мек Каламан, Скот Хигенботом, Лук Бриџис, Роб Хорн.

ЕСЕЈИ: Вил Гинија (14`), Радике Само (34`), Куртли Бил (61`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Квејд Купер (15`, 35`)

КАЗНЕ: Квејд Купер (4`, 33`)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Кевин Миаламу, Овен Френкс, Бред Торн, Семјуел Вајтлок, Адам Томсон, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Пири Випу, Данијел Картер, Зек Гилфорд, Маа Нону, Конрад Смит, Кори Џејн, Милс Мулиаина.

Ендру Хор, Џон Афоа, Али Вилјамс, Виктор Вито, Енди Елис, Колин Слејд, Иаиа Тоеава.

ЕСЕЈИ: Конрад Смит (53`), Маа Нону (59`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (54`, 60`).

КАЗНЕ: Данијел Картер (24`, 47`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.