КАНТЕРБЕРИ И ВАИКАТО У ФИНАЛУ

У ПРОДОРУ ПРЕД ПОСТИЗАЊЕ ЕСЕЈА: Исак Рос
У ПРОДОРУ ПРЕД ПОСТИЗАЊЕ ЕСЕЈА: Исак Рос

За трофеј најбоље екипе у Првенстви провинција Новог Зеланда бориће се Кантербери и Ваикато. Кантербери је прилику да други пут за редом одбрани титулу изборио тријумфом 57:41 (34:26) против Велингтона. Пут у финале Ваикато је прокрчио на гостовању Окланду савладавши га 38:37 (18:17).

У мечу одиграном на стадиону Ланкастер парк у Крајстчрчу публика је била у прилици заиста да ужива у изврсном рагбију. На утакмици је постигнуто чак 98 поена, виђено је десет есеја а екипе су се четири пута смењивале у вођству.

Неизвестност је трајала до 63. минута када је Виктор Вито есејем а Лима Сопоага петом казном на сусрету приближио Велингтон на 37:34. Од тог тренутка па до последњег звиждука судије Кантербери је стрпао момцима из престонице још 20 поена есејима Ајзака Роса, Телусе Веаинуа, које је трансформисао Колин Слејд. Отварач је погодио још две казне за укупан учинак од 27 поена из шест претварања и пет казнених удараца.

РОБИ ФРУЕН У АКЦИЈИ
РОБИ ФРУЕН У АКЦИЈИ

У првом полуфиналу Првенства провинција Новог Зеланда које је било реприза предходна два финала Кантербери има прилику трећи пут за редом да постане шампион. Од почетка деведесетих то није успела ни једна екипа да постигне. Последњи пут три узастопне титуле освојио је Окланд у периоду од 1993. до 1996. године.

У РУКАМА ВАИКАТА: Капитен Окланда Бенсон Стенли
У РУКАМА ВАИКАТА: Капитен Окланда Бенсон Стенли

За коју секвенцу више је био узбудљивији окршај одигран на Иден парк стадиону у Окланду где је Ваикато у последњим секундама меча изборио победу против Окалнда.

Публика је била убеђена да су домаћи рагбисти поново после 2007. обезбедили финале обзиром да су имали предност 37:28 11 минута пред крај утакмице.

Међутим, Молоси су разуверили присталице Окланда. Могућ преокрет наговестио је Трент Рената казненим ударцем чиме је предност плаво-белих спала на шест поена што би трансформисани есеј анулирао.

ПРОСЛАВЉА ШУТ ЗА ПОБЕДУ: Трент Рената после трансформације за пласман у финале
ПРОСЛАВЉА ШУТ ЗА ПОБЕДУ: Трент Рената после трансформације за пласман у финале

Схвативши да им колико мало недостаје до победе у пласмана у финале играчи Ваиката су кренули у страховиту иницијативу. До краја сусрета вршили су константан притисак на одбрану Окланада која је попустила пред налетом Хикаироа Форбеса. У судијској надокнади резервни стуб из незадрживог продора успео је да положи лопту иза гол линије што је омогућило Ренати претварање за тријумф. Млади отварач Ваиката био је присебан и са 15 метара с десне аут линије упутио прецизан шут на стативе.

Финале Првенства провинција Новог Зеланда у коме ће снаге одмерити Кантербери и Ваикато играће се у суботу 6. новембра у Крајстчрчу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.