ОСПРЕЈСИ ШАМПИОНИ КЕЛТСКЕ ЛИГЕ

ПРВАЦИ КЕЛТСКЕ ЛИГЕ: Оспрејси.
ПРВАЦИ КЕЛТСКЕ ЛИГЕ: Оспрејси.

Ленстер други пут за редом није успео да обједини титулу првака Европе и Келтске лиге обзиром да је у финалу такмичења франшиза из Ирске, Шкотске, Велса и од пре две године Италије, одиграном на свом терену стадиона Ар Ди Еса у Даблину претрпео пораз 31:30 (9:17) од Оспрејса.

Победу тиму базираном у Свонсију донео је Дан Бигар трансформацијом у последњим минутама утакмице захваљујући другом есеју Шејна Вилијамса, који се у престоници Смарганог острва опростио од професионалног рагбија. Велшки чаробњак, како британски медији називају и у 35. години живота хитроногог Вилијамса, два пута је враћао Оспрејсе у меч.

Први пут је поентирао при вођству Ленстера 23:16 али оно друго, пресудно, је издејствовао у финишу меча. Дан Бигар је био довољно присебан да са готово аут линије успешно изведе ударац за додатна два поена чиме су Велшани освојили четврту титулу шампиона Келтске лиге.

ТИТУЛОМ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРОФИ ИГРАЊА РАГБИЈА: Шејн Вилијамс (десно), у друштву Пола Џејмса с победничким пехаром у рукама.
ТИТУЛОМ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРОФИ ИГРАЊА РАГБИЈА: Шејн Вилијамс (десно), у друштву Пола Џејмса с победничким пехаром у рукама.

С друге стране, ово је био трећи узастопни пораз Ленстера у финалу регионалног такмичења, други за три године од Оспрејса. Сигурно је да су неуспеху првака Европе допринела два жута картона показана играчима прве линије мелеа због обарања скрама.

Француски арбитар Роман Поли који се није најбоље снашао у улози делиоца прваде, на десет минута „одмора“ послао је Хеинкеа Ван Дер Мервеа крајем првог полувремена и можда не заслужено Нејтана Вајта седам минута пред последњи звиждук чиме је у многоме олакшао посао Оспрејсима.

ЛЕНСТЕР – ОСПРЕЈС 30:31 (17:9).

Стадион Ројал Даблин Сосајати у Даблину.

Гледалаца: 18.500.

Главни судија: Роман Поли (Француска)

Помоћници: Џорџ Кленси (Ирска), Нил Патерсон (Шкотска).

Судија у ТВ студију: Ђулио Де Сантис (Италија).

ЛЕНСТЕР: Хеинке Ван Дер Мерве, Шон Кронин, Мајк Рос, Лио Кален, Девон Тонер, Кевим Мек Локлин, Шејн Џенинс, Џејми Хислип, Еон Редан, Џонатан Секстон, Иса Насева, Гордон Д` Арси, Брајан О` Дрискол, Фергус Мек Фаден, Роб Карни.

Ричард Штраус, Џек Мек Грет, Нејтан Вајт, Бред Торн, Доминик Рајан, Џон Куни, Иан Маниген, Дејв Карни.

ЕСЕЈИ: Шон Кронин (27`), Иса Насева (36`, 62`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (28`, 37`, 63`).

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (12`, 45`, 52`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Хеинке Ван Дер Мерве (40`), Нејтан Вајт (73`).

ОСПРЕЈС: Пол Џејмс, Ричард Хибард, Адам Џонс, Алун Вин Џонс, Иан Еванс, Рајан Џонс, Џастин Типурић, Џое Бермен, Рис Веб, Ден Бигер, Шејн Вилијамс, Ешли Бек, Ендру Бишоп, Хано Дирксен, Риџард Фасел.

Скот Болдвин, Рајан Бевингтон, Арон Џревис, Џејмс Кинг, Том Смит, Кан Фотуалии, Метју Морган, Томса Исак.

ЕСЕЈИ: Ешли Бек (43`), Шејн Вилијамс (60`, 78`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Дан Бигар (44`, 79`).

КАЗНЕ: Дан Бигар (9`, 23`, 35`, 74`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.