ШКОТИ СЕ ПРИКЉУЧИЛИ ШАМПИОНСКОЈ ТРЦИ

ПОНОВО У НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ ИРСКОГ МОРА: Сентенери Квеј у рукама капитена Шкотске Келија Брауна.
ПОНОВО НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ ИРСКОГ МОРА: Сентенери Квеј у рукама капитена Шкотске Келија Брауна.

Великим пожртвовањем и лавовском борбом на терену стадиона Марејфилд у Единбургу рагбисти Шкотске савладали су Ирску 12:8 (0:3) казнама Грега Леидлоуа који је четири пута био прецизан из пет покушаја и освојили Сентенери Квејч. Другом победом из три меча Шкоти су прикључили Енглеској и Велсу у трци за титулу шампиона Купа шест нација из које су дефинитвно избацили Ирце.

У окршају келтске браће момци с десне стране Ирског мора су успели да извуку тријумф али тек у других 40. минуа игре. Прво полувреме су губили 3:0 јер је једине поене у првом полувремену постигао дебитант Патрик Џексон из казног ударца мало пред одлазак на одмор.

СТРЕЛАЦ ЈЕДИНОГ ЕСЕЈА НА МЕЧУ: Крег Гилрој полаже.
СТРЕЛАЦ ЈЕДИНОГ ЕСЕЈА НА МЕЧУ: Крег Гилрој полаже.

Одмах по повратку из свлачионица, тачније у четвртом минуту наставка, после есеја Џексоновог клубског саиграча из Алстера Крега Гилроја и вођства 8:0 учинило се да ће Ирци и шести узастопни пут отићи из шкотске престонице с победом у рукама.

Међутим, домаћини нису клонули духом. Жестоким нападима приморавали су играче са Смарагдног острва да праве казне које је Грег Леидлоу претварао у поене. У периоду од 53. до 74. минута отварач Глазгов Вориорса и на овом мечу за репрезентацију прекомандован на позицију демија је погодио гол четири пута чиме су Шкоти изборили преокрет.

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Џим Хамилтон у продору против Ираца.
ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Џим Хамилтон у продору против Ираца.

У самој завршници сусрета виђена је права драма. Најпре је Ронан О` Гара заменивши младог Џексона, небулозно покушао да шут пасом проигра некод из саиграча у дијагонали. Шкоти осујетили пресекавши лопту шутем што је створило непотребне проблеме у одбрани гостију и проузроковало казну којом је Леидлоу одвојио домаћине на плус пет.

Ирци су у последњим мометима меча затворили противника на пет метара од есеја али су Шкоти изборили меле на пет од гол линије. После поновљеног убацивања Вејн Барнс је досудио казну за Ирску у надокнади времена због намерног обарања скрама. У акцији развијеној по левој страни терена Ронан О` Гара је бацо пас ка Луку Марашалу који још један дебитант из Алстера није успео да исконтролише после чега је енглески судија одсвирао крај.

ШКОТСКА – ИРСКА 12:8 (0:3)

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска)

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Грег Гарнер (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Ерик Гозин(Француска).

ШКОТСКА: Рајан Грант, Рос Форд, Џеф Крос, Ричи Греј, Џим Хамилтон, Роб Харли, Кели Браун, Џони Бити, Грејг Леидлоу, Руарид Џексон, Тим Висер, Мет Скот, Шон Ламонт, Шон Мејтленд, Стјуарт Хог

Даги Хол, Џон Велш, Мореј Лоу, Алистер Келок, Дејвид Дентон, Хенри Пиргос, Данкан Вир, Макс Еванс.

КАЗНЕ: Грег Леидлоу (53`, 60`, 64`, 75`)

ЖУТИ КАРТОН: Рајан Грант (15`).

ИРСКА: Том Корт, Рори Бест, Мајк Рос, Донча О’Калахан, Донача Рајан, Питер О’Махони, Шон О’Брајен, Џејми Хислип, Конор Мари, Педи Џексон, Кит Ерлз, Лук Маршал, Брајан О’Дрискол, Крејг Гилрој, Роб Кирни

Шон Кронин, Дејв Колкојн, Деклан Фицпатрк, Девин Тонер, Иан Хендерсон, Фоин Редан, Ронан О’Гара, Лук Фицџералд.

ЕСЕЈ: Крег Гилрој (44`).

КАЗНА: Патрик Џексон (36`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.