НОВИ ЗЕЛАНД БАЦИО НА КОЛЕНА И АРГЕНТИНУ

ТРИ ОД ТРИ: дебитант Френсис Саили у продору против Пумаса
ТРИ ОД ТРИ: дебитант Френсис Саили у продору против Пумаса

По иззуетно кишовитом времену које је захватило Хамилтон Ол блекси су у првој утакмици трећег кола Купа четири нације, односно Рагби првенства како је елитном такмичењу најбољих државних тимова јужне хемисфере званичан назив, уз доста проблема успели на терену стадиона Ваикато да савладају расположене Пумасе 28:13 (15:10).

Аргентина је још једном показала да заслужује место у елити. Били су равноправан ривал домаћинима у готово свим сегментима игре а у некима су и доминирали. Одавно нисмо видели да је неко гурао Ол блексе у затвореном скраму што су Пумаси управо радили на терену Чифса. Међутим, поново нису имали материјала у завршници да одраде посао до краја.

СЛАВЕ ЕСЕЈ ЗА ВОЂСТВО:
СЛАВЕ ЕСЕЈ ЗА ВОЂСТВО: Хуан Мануел Легисемон у рукама саиграча

У другом контакту с лоптом дебитанту Френсису Саилиу “јаје” је испало унапред, одакле су Пумаси развили контра напад и постигли есеј преко Хуана Мануела Легисамона.

Кључни тренутак у првом полувремену који је вероватно утицао не само на први период игре него и на исход читавог меча десио се у 23. минуту када је Еусебио Гинасу оставши у раку на погрешној страни засметао Ол блексима да брзо играју лоптом. Главни судија меча Француз Жером Гарси му је оправдано показао жути картон.

Новозеланђани су из казне лопту упутили у аут после којег су формирали мол. Из формације издвојио се Керијан Рид, прошао противника и приликом обарања одлично упослио Ерона Смита који је продирао по аут линији, прихватио пас чепа треће линије и бацио се у есеј простор за прелазак у вођство које је потврдио Данијел Картер трансформацијом.

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Ерон Смит у загрљају Џулијена Савее
СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Ерон Смит у загрљају Џулијена Савее

Одмах у наставку Данијел Картер је развукао контра напад. Био је заустављен на половини Аргентине а Ол блексу су шутем упутили лопту у есеј простор где ју је пре двојице Аргентинаца први успео да поклопи Ерон Смит за свој други и други есеј Новог Зеланда на мечу. Картер је још једном био непрецизан јер је нешто раније промашио гол из казненог ударца, односно погодио стативу.

До одласка на одмор Николас Санчес је из казне смањио предност домаћина на пет поена.

У наставку после размене казнених удараца отварача гостију и Данијела Картера, Керијан Рид је изблокирао шут Мартина Ландаха из рака, ухватио одбитак и испринтао до пет метара од протиничке гол линије где је коначно заустављен. Али ту није био крај мука Пумаса јер су Ол блекси развили акцију по левој страни терена где је лопта стигла до Џулијена Савее коме је преостало само да је положи. Картер је овог пута био прецизан из трансформације.

ПОВРЕЂЕН: Ричи Мек Коув излази с терена
ПОВРЕЂЕН: Ричи Мек Коув излази с терена

У завршници сусрета Стив Хенсон је направио измене пруживши шансе и момцима на клупи за резерве што није био случај везано за Ричија Мек Коува којег је заменио Сем Кејн јер је по првим утисцима капитен Новог Зеланда обновио повреду колена леве ноге.

Бауден Берит који се попут Данијела Картера опоравио од повреде одменио је најбољег отварача света и пет минута пред крај сусрета у Хамилтону дао свој допринос победи 28:13 казненим ударцем чиме су се Ол блекси издвојили на првом месту табеле.

Нови Зеланд – Аргентина 28:13 (15:10)

Стадион: Ваикато у Хамилтону

Гледалаца: 25.000

Главни судија:  Жером Гарси (Француска)

Помоћници: Ромен Пуат (Француска), Џејмс Лики (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Мет Годард (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ендру Хор, Чарли Фомуина, Броди Реталик, Сем Вајтлок, Стивен Луатуа, Ричи МекКоу, Кериан Рид, Арон Смит, Ден Картер, Џулијан Савеа, Френсис Саили, Конрад Смит, Бен Смит, Израел Даг

Дејн Колс, Вајат Крокет, Бен Френкс, Џереми Траш, Сем Кејн, Тавера Кер-Барлоу, Бауден Барет, Чарлс Пиутау

ЕСЕЈИ: Ерон Смит (24`, 27`), Џулијен Савеа (54`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (26`, 55`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (10`, 50`), Бауден Барет (75`)

АРГЕНТИНА: Маркос Аверса, Еусебио Гинасу, Хуан Фигаљо, Мануел Карица, Хулио Фариас Кабељо, Хуан Мартин Фернанедс Лобе, Пабло Матера, Хуан Мануел Легисамон, Мартин Ландахо, Николас Санчес, Орасио Агуља, Сантјаго Фернандес, Марсело Бош, Гонсало Камачо, Хуан Мартин Ернандес

Агустин Креви, Науел Лобо, Хуан Пабло Орланди, Мариано Галарса, Бенџамин Макоме, Томас Кубељи, Фелипе Контепоми, Хуан Гонсалес Аморосо

ЕСЕЈИ: Хуан Мануел Легисамон (6`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Николас Санчес (7`)

КАЗНЕ: Николас Санчес (31`, 55`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Еусебио Гинасу (23`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.