НОВИ ЗЕЛАНД НА МИШИЋЕ ПРОШАО ОДЛИЧНЕ ПУМАСЕ

ПОСТРИЈИЛИ И АРГЕНТИНЦЕ: Ол блекси изводе Хаку пред остварење победе за полуфинале.
ПОСТРИЈИЛИ И АРГЕНТИНЦЕ: Ол блекси изводе Хаку пред остварење победе за полуфинале.

Једноствано, Аргентина у овом тренутку није могла боље. Претрпели су пораз 33:10 (12:7) у четвртфиналу на стдаиону Иден парк од домаћина Светског првенства који настваља поход ка титули пласманом међу четири најбоље репрезентације планете где их очекује Аустралија али су Пумаси жестоко намучили Ол блексе, вероватно као ни једна селекција до сада на турниру.

Које имао прилику да гледа вечерашњу утакмицу био је сведок можда једног од најбољих мечева Мондијала. Гости нису имала шта да изгуби ако се не рачуна треће место освојено пре четири године у Француској. Аргентина је храбро заиграли ставивши до знања Новом Зеланду да ће морати жестоко да се потруде и намуче ако желе да прођу у полуфинале.

ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић.

Тим Грама Хенрија био пред великим искушењима која су озбиљно претила да угрозе планове у освајању светског трона али су саиграчи одличном Пириу Випуу омогућили да укњижи 21. поен из седам казни и тиме постане најефикаснији појединац меча. Тријумфу су допринели касни есеји Керијана Рида и Бреда Торна и претварање Ерона Крудена.

Пумаси су бити ти који су створли прву озбиљнију шансу за покретање семафора. Издражали су налете Ол бкелса и лагано освајали терен. Када су стигли довољно близу Сантјаго Фернандез опробао је прецизност дроп шутем али је лопта прошла испод пречке.

Домаћини су узвартили контром по десној страни терена у којој се Кори Џејн нашао лице у лице с чопором Пума. Покушао је да их се ослободи шутем иза њихових леђа али је лопта изашла у аут директно.

Аргентинци су добро извели убацивање али при испуцавању Николаса Вергаље неко се нашао испред шутера, односно у офсајду не оставивши Најџелу Овенсу алтернативо него да досуди казну. Пири Випу је из те ситуације постигао прве поене на сусрету.

Нови Зеланд је поново прешао у иницијативу а Керијан Рид се нашао на крилу у акцији која је текла по левој страни терена и бацио се у есеј простор. Велшки судија затражио је мишљење колеге у ТВ студију Шона Велдсмана који је поништио поентирање чепа треће линије мелеа јер се на успоренм снимку видело да је су прсти левог стопала Рида додирнули аут линију пре него што је положио лопту.

После испуцавања Пумаса у уиграној комбинацији Колин Слејд је шутем пронашао на крилу Корија Џејна. Универзалац у дијагонали Хурекејнса на исти начин је покушао да проигра Милса Мулиаину који му је ишао у подршку с леве стране јер су већ двојица Аргентинаца затворила и нанишанила аијера. Ситуацију је спасао Сантјаго Фернандез али на кратко јер је после фазе мелејаца деми Никоас Вергаљо бацио исувише јак пас ка Фернандезу који је изашао ван терена.

Ол блекси су тиме изнудили скрам на пет метара од есеја али су га Аргентинци оборили. И овога пута Ричи Мек Коув се одлучио за шут на гол и  показао судији на стативе а Пири Випу је поново био сигуран за 6:0.

ХУЛИО КАРАС КОБЕЉО ПОСТИЖЕ ЕСЕЈ ПРОТИВ ОЛ БЛЕКСА
ХУЛИО КАРАС КОБЕЉО ПОСТИЖЕ ЕСЕЈ ПРОТИВ ОЛ БЛЕКСА

Међутим, Пумаси су били ти који су постигли први есеј на мечу и то на начин какав само они могу и ретко ко још на свету. Из мелеа тачно на половини терена Леонадро Сенаторе је погидао лопту из скрама, изиграо неколицину Ол блекса при томе освојивши 30 метара. Невероватним оф лоуд пасовима Пумаси су упошљавали једне друге а у свом том хаосу успели су да стигну пред есеј ривала. Лопту је подигао Хулио Фариас Кабељо лажњаком одвукао пажу Новозеланђана, прошао одбрану и поентирао.

Капитен Фелипе Контепоми био довољно присебан и прецизан да погоди трансформацију са готово аут линије чиме су Пумаси прешли у вођство и шокирали или обрадовали публику на стадиону а сигурно и гледаоце поред ТВ пријемника.

Ипак, захваљујући Пирију Випуу Ол блекси су до одласка на одмор „вратили ствари у нормалу“. Прву казну је скривио Фелипе Контепоми. Високо је оборио Ерона Крудена који је трен раније таменио на позицији отварача Колина Слејда. Дргу су направили у раку тачно испред статива а у обе ситуације фантастични деми је погодио гол чиме су момци у црном одишли у свлачионице са предносћу 12:7.

У паузи, Исаиа Тоеава је због повреде рамена заменио Мисла Мулиаину. Тиме је покварен јубилеј аријера који је против Пумаса постао тек други Ол блек са 100 утакмица за Нови Зеланд. Први се ту почаст изборио капитен Ричи Мек Коув у победи против Француске.

НАПУНИО ПУМАСЕ: Пири Випу стрелац 21. поена за Ол блексе упошљава саиграче.
НАПУНИО ПУМАСЕ: Пири Випу стрелац 21. поена за Ол блексе упошљава саиграче.

Друго полувреме је отворио други центар јужноамериканаца Марсел Бош. Стручњак за шутеве с велике раздаљине био прецизан са више од 50 метара обзиром да је казна била тачно на месту где се укрштају линија половине терена и 15 метара од аута чиме су се Пумаси приближили на свега два разлике.

Домаћини су узвратили иницијативом и изнудили још две казне које је Пири Випу претворио у поене.

Да је млади Ерон Круден, који је већ био светски шампион али као капитен Бејби блекса пре две године у Јапану, праправа замена за Слејда демонстрирао је 55. минуту. На исти начин као Колин у првом полувремену Џејна, Круден је упослио Исаиу Тоеаву али је резервиста при паду у есеј додирнуо заставицу у углу.

Нешто касније Ол блекси су се поново нашли на половини Аргентине и кували између сатива. Том приликом је Николас Вергаљо бранио есеј из казне и направио професионални прекршај обзиром да је била изгледна прилкиа за поентирање и сасвим заслужено зарадио жути картон. Најџел Овенс је поново затражио помоћ од Јужноафриканца у Тв студију да утврди да ли су Ол блекси постигли есеј али и овог пута Велдсман је исправно поништио полагање јер Новозеланђани нису успели нити да лоптом да додирну стативу нити даје положе иза гол линије.

ИЗ ДРУГОГ ПОКУШАЈА ПРОБИО ЗИД АРГЕНТИНЕ: Редијан Рид поентира.
ИЗ ДРУГОГ ПОКУШАЈА ПРОБИО ЗИД АРГЕНТИНЕ: Редијан Рид поентира.

Оно што није успело Керијану Риду у првом полувремену јесте у другом. Поново се нашао на позицији крила и прихватио лопту која се дистрибурала кроз дијагоналу а овога пута несметано је поентирао чиме су изабраници Грама Хенрија коначно сломмили више него добар отпор Агентине и постигли први есеј на мечу. Пири Випу је покварио стопроцентни шутерски учинак промашивши претвраање али је касније опет био прециза из казне.

Да нису запоравили да постижу есеје Ол блекси су показали у самој завршници меча када у сличној ситуацији био Бред Торн. Одличну кацију по десној страни започео је Кори Џејн направивши одлучујући продор и пасом иза леђа пре него што су га Пумаси избацили у аут упослио је ветерана који је практично лагано утрчао у есеј и положио. Круден је извео успешно трансформацију поставивши коначнихи  33:10.

Може се закључити са је Аргентина задала главобоље домаћинима. Једина су екипа против које се Нови Зеланд није наиграо и једина су репрепрезенатција која је имала вођство против Ол блекса ако не рачунамо случајни есеј Канаде од пре недељу дана.

НОВИ ЗЕЛАНД – АРГЕНТИНА 33:10 (12:7).

Стадион Иден парк у Окланду.

Гледалаца: 57.912.

Главни судија: Најџел Овенс (Велс).

Помоћници: Џонатан Каплан (Јужна Африка), Џорџ Кленси (Ирска).

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка).

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Кевин Миаламу, Овен Френкс, Бред Торн, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Пири Випу, Колин Слејд, Сони Бил Вилијамс, Маа Нону, Конрад Смит, Кори Џејн.

Ендру Хор, Џон Афоа, Али Вилијамс, Виктор Вито, Џими Ковен, Ерон Круден, Исаиа Тоеава.

ЕСЕЈИ: Керијан Рид (67`), Бред Торн (77`)0

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Пири Випу (73`)Ерон Круден (78`)

КАЗНЕ: Пири Випу (13`, 26`, 36`, 40`, 50, 59`).

АРГЕНТИНА: Родриго Росеро, Марио Ледезма, Хуан Фигаљо, Мануел Гарица, Патрисио Албасете, Хулио Фариас Кабеђо, Хуан Мануел Легиземон, Леонардо Сенаторе, Николас Вергаљо, Сантјаго Фернандез, Хорацио Агила, Фелипе Контепоми, Марсело Бош, Гонзало Камачо, Мартин Родригез.

Аугустин Креви, Мартин Селцо, Маркос Ајерца, Алејандро Кампос, Алфредо Лалане, Лукас Гонзалес Аморосо, Хуан Хозе Имхоф.

ЕСЕЈ: Хулио Кабељо (31`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Фелипе Контепоми (32`)

КАЗНА: Марсел Бош (46`).

ЖУТИ КАРТОН: Никоас Вергаљо (58`).

Categoriesn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.