ПРЕД ВРАТИМА (РАГБИ) РАТА ЕВРОПЕ

СПРЕМНИ ЗА ЕВРОПСКУ БИТКУ: Капитени шест репрезенатција.
СПРЕМНИ ЗА ЕВРОПСКУ БИТКУ: Капитени шест репрезенатција.

Као и у древним временима, најјаче земаље Европе сукобиће се да би доказале и противницима и остатку света која је доминантнија на овим просторима. Тензије међу нацијама расту. Још увек не бледе и сигурно никад неће, успомене на болне тренутке проузроковане поразима у претходним биткама али оно што их храбри, даје додатну снагу и посебну мотивацију су светли тренутци победа из давних ратова и нова шанса да се постане крунисани владар Старог континента. Срећом, у питању је „само“ рагби и такмичење за титулу шампиона Купа шест нација.

У уводу није било претеривања јер је у питању најстарије репрезентативно такмичење у Европи које је стартовало давне 1883. године као Куп домаћих нација, у коме су се такмичили Енглеска, Шкотска, Ирска и Велс. „Мода“ је тада ишла и у обрнутом смеру преко Ла Манша. Уласком Француске 1910. такмичење је преименовано у Куп пет нација да би коначни изглед, фромат и назив добило на преласку у трећи миленијум од свог настанка прикључењем Италије 2000. године.

Посебну драж турниру ове године даје чињеница да су се најјаче репрезентације Европе посебно „замериле“ на Светском првенству на Новом Зеланду. Енглези су есејем Криса Ештона у последњим моментима утакмице победил Шкотску што им је у великој мери омогућило да се пласирају у четвртфинале из којег их је избацила Француска.

Триколори су прошли у финале тријумфом 9:8 против Велса. Многи су убеђени, незаслужено јер су играли више од сат времена с играчем више, обзиром да је капитен Сем Ворбартон незаслужено добио црвени картон због наводно опасног обарана Винсена Клера. Биће веома интересантно видети дуел Змајева и Галских петлова на терену стадиона Миленијум у последњем колу који ће по свему судећи и одлучити шампиона.

БЕЗ БОДА У ЈУРИШ НА ЕВРОПУ: Повређени Брајан О` Дрискол.
БЕЗ БОДА У ЈУРИШ НА ЕВРОПУ: Повређени Брајан О` Дрискол.

Поред две поменуте селекције никако не треба заборавити на Ирску. Рагби на Смарагном острву у последњих пар година је у успону што се доказује и на клупском и на репрезентативном нивоу. Ленстер је клупски првак Европе, ове године Ирци у четврфиналу Европског рагби купа имају три представника. Детелине су тријумфом у групи против Аустралије биле усамљени случај националног тима са Старог континента који је победио једног од великана јужне хемисфере на Мондијалу па се с правом могу надати успеху и у Купу шест нација. Додатни оптимизам им уливају и три утакмице на домаћем терену. Питање је само колико ће утицати изостанак изазван операцијом рамена таличног капитена Брајана О` Дрискола чију ће улогу вође тима преузети Пол О` Конел. Иначе, чувени БОД, као од милоште зову О` Дрискола есејем против Енглеске у последњој утакмици прошле године који му је био 25. у Купу шест нација,  оборио је рекорд турнира по броју полагања стар 78 година.

Најтрофејнија од шест нација за сада је Енглеска. Црвене руже имају укупно 26 титула с тим да су последњу освојиле прошле године после после осам година поста. Ове зиме Енглези улазе у такмичење знатно подмлађени и продрмани стресовима који их потресају од неуспеха на Светском првенству на Новом Зеланду. У бројним сменама страдао је и селктор Мартин Џонсон а његова привремена замена Стјуарт Ланкастер, који ће водити селекцију само кроз Куп шест нација, редуковао је тим с циљем да коначно уведе ред у репрезентацију.

сЧВРСТА РУКА, ГВОЗДЕНА ДИСЦИПЛИНА: Стјуарт Ланкастер (у средини).
ЧВРСТА РУКА, ГВОЗДЕНА ДИСЦИПЛИНА: Стјуарт Ланкастер (у средини).

Нема жестоко критикованог због пијанчења у току Мондијала, флертовања с Новозеланђанком у Квинстауну и са 15.000 фунти кажњеног центра Глостера Мајкла Тиндала који је иначе ожењен с најстаријом унуком краљице Елизабете Друге Саром Филипс. Због вожње у алкохолисаном стању избачен је и деми Харлеквинса Дани Кер а последња жртва Ланкастерове гвоздене дисциплине је Дилон Армитиџ који је претходног викенда оптужен да је изазвао тучу у Трокају.

Бивши тренер Б репрезентације Енглеске, односно Саксонса знатно је подмладио тим с играчима попут двадесетогодишњег Овена Фарела, сина садашњег помоћног тренера и некадашње легенде рагби лиге Велике Британије Ендија Фарела. Због ове и чињенице да ће 2012. одиграти само две утакмице на домаћем терену од Црвених ружа не треба очекивати велики успех.

ОЛИМПИКО КАКВОГ НЕ ЗНАТЕ: Стадион у Риму с рагби стативама.
ОЛИМПИКО КАКВОГ НЕ ЗНАТЕ: Стадион у Риму с рагби стативама.

Шкоти и Италијани последње деценије боре се да избегну Дрвену кашику коју „осваја“ последњепласирана селекција у Купу шест нација али можда ове сезоне неће бити тако. Келти су показали квалитет на Мондијалу и сигурно је да ће некоме од великана помрсити рачуне као што су то Италијани урадили прошле године првим тријумфом против Француске у Купу шест нација. Азури ће посебно бити надахнути на домаћем терену. Први пут ће играти на Олимпику. Ако ништа друго, имају загарантовано прво место барем по капацитету стадиона јер распродате трибине олимппијског здања у Риму броје 82.407 места.

ПАРОВИ И ДАТУМИ ОДИГРАВАЊА УТАКМИЦА

ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ КУПА ШЕСТ НАЦИЈА
ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

ПРВО КОЛО:

Сутра:

15:30 ФРАНЦУСКА – ИТАЛИЈА, Стад Франс, Париз

17:00 ШКОТСКА – ЕНГЛЕСКА, Марејфилд, Еднибург

Недеља, 5. Фебруар:

16:00 ИРСКА – ВЕЛС, Ленсдаун роуд, Даблин

ДРУГО КОЛО

11. фебруар:

17:00 ИТАЛИЈА – ЕНГЛЕСКА, Олимпико, Рим

21:00 ФРАНЦУСКА – ИРСКА, Стад Франс, Париз

12. фебруар:

16:00 ВЕЛС – ШКОТСКА, Миленијум, Кардиф

ТРЕЋЕ КОЛО

25. фебруар:

14:30 ИРСКА – ИТАЛИЈА, Ленсдаун роуд, Даблин

17:00 ЕНГЛЕСКА – ВЕЛС, Твикенхем, Лондон

26. фебруар:

16:00 ШКОТСКА – ФРАНЦУСКА, Марејфилд, Единбург

ЧЕТВРТО КОЛО

10. март:

15:30 ВЕЛС – ИТАЛИЈА, Миленијум , Кардиф

18:00 ИРСКА – ШКОТСКА, Ленсдаун роуд, Даблин

11. март:

16:00 ФРАНЦУСКА – ЕНГЛЕСКА, Стад Франс, Париз

ПЕТО КОЛО

17. март:

13:30 ИТАЛИЈА – ШКОТСКА, Олимпико, Рим

15:45 ВЕЛС – ФРАНЦУСКА, Миленијум, Кардиф

18:00 ЕНГЛЕКСА – ИРСКА, Твикенхем, Лондон

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.