ПРОМАШАЈИ КОШТАЛИ СПРИНГБОКСЕ ПОБЕДЕ У ДАНЕДИНУ

СРЕДИЛИ И СПРИНГБОКСЕ: Крило Ол блекса Кори Џејн тампонира центра Јужне Африке Френсиса Стејна.
СРЕДИЛИ И СПРИНГБОКСЕ: Крило Ол блекса Кори Џејн тампонира центра Јужне Африке Френсиса Стејна.

Нови Зеланд је наставио победоносни низ у Купу четири нације савладавши у првом мечу четвртог кола елитног такмичења јужне хемисфере Јужну Африку на терену стадиона Форсит бар у Данедину 21:11 (5:3). Ни једна репрезентација на свету па ни Сприхгбокси не можгу да очекују победу против Ол блекса а да на мечу промаше седам шутева за укупно 20 поена.

Непрецизност играча који важе за најбоље шутере данашњице коштала је Јужну Африку тријумфа. Морне Стејн је пропустио да укњижи поене из три казне и трансформације, Френсис Стејн је промашио два казнена ударца и у завршнииц Јохан Гусен казну.

Спригбокси су имали иницијативу на почетку меча. Сабили су Ол блексе у њихових 22 метара. Имали су скрам на пет од есеја али нису успели да искористе прилику као ни ону после аута нешто даље од места где је Џорџ Кленси досудио меле.

Предност у територији али у поседу гости су материјализовали у 18. минуту када је Морне Стејн био прецизан из казне.

ПОНОВО ПОЕНТИРАО: Израел Даг у продору против Спрингбокса пред постижање есеја.
ПОНОВО ПОЕНТИРАО: Израел Даг у продору против Спрингбокса пред постизање есеја.

Међутим, већ у следећем нападу Нови Зеланд је узвратио. Израел Даг је покупио шут Јужне Африке и ушао у рак. Едру Хор је направио нову фазу а Семјуел Вајтлок је одлично оф лоудом док је био у контакту с двојицом Јужноафриканаца, упослио Керијана Рида који је на исти начин приликом пада проиграо Израела Дага. Аријеру Крусејдерса и Ол блекса је преостало да испринта 40 метара до есеј простора и лопту положи у сам угао. Ерон Круден није успео да погоди претварање.

Почетком другог полувремена Спригбокси су поново били у налету. Из аута који и није на најбољи начин изведен, обзиром да се Руан Пинар приликом пријема лопте оклизнуо, деми гостију је некако успео да да пас до Брајана Хабане који је у пуном трку пробио прву линију одбране прошавши кроз Ерона Смита.

Очи у очи с Џулијеном Савеом, крило Јужне Африке и најбољи поентер Мондијала 2007., шутем је пребацио горостасно крило Новог Зеланда, покупио лопту и поклопио је иза гол линије чиме су су се гости вратили у вођство. Наравно, Морне Стејн је промашио трансформацију.

ЈЕДНА ОД РЕТКИХ СВЕТЛИХ ТАЧАКА: Брајан Хабана стрелац есеја за Спрингбоксе у пробија редове Ол блекса.
ЈЕДНА ОД РЕТКИХ СВЕТЛИХ ТАЧАКА: Брајан Хабана стрелац есеја за Спрингбоксе у пробија редове Ол блекса.

Поравнање на мечу донела је казна Ерона Крудена док је одличним соло продором Еронов имењак Смит издејствовао нови преокрет. Деми који је био кажњен стартом с клупе због непоштовања дисциплине, уочио је рупу у одбрани Јужне Африке. Подигао лопту из рака и прошао кроз процеп између Адриана Штрауса и Флипа Ван Дер Мервеа, преварио и последњег човека одбране, односно аријера Зена Кичнера и укњижио пет поена. Есеј Ерона Смита Ерон Круден је трансформисао.

Нови проблеми за Јужну Африку су настали када је резервни леви стуб прве линије мелеа Ден Грејлин добио жути картон. Играч Блу Булса имао је среће што му ирски арбитар није показао и црвени картон због уласка у Ричија Мек Коува док је капитен Новог Зеланда био на земљи и ван рака. Да ствар буде гора Грејлин је приликом контакта лактом ударио Мек Коува у главу.

Ипак, предност домаћина Јужна Африка је успела да смањи али тек пошто је Хајнеке Мејер увео трећег шутера на терен. Ипак, и први покушај Јохана Гусена је био непрецизан док је из другог био прецизан.

ИМПРЕСИВАН: Капитен Ол блекса Ричи Мек Коув у продору против Спрингбокса.
ИМПРЕСИВАН: Капитен Ол блекса Ричи Мек Коув у продору против Спрингбокса.

Нешто касније Ерон Круден је такође из казненог ударца вратио Ол блексе на плус седам и имао је још једну шансу да погоди гол из казне али је лопта погодила стативу. Одлична пратња игре Ричија Мек Коува који је успео да ухвати одбитак поново је створија изгледну прилику за полагање домаћина коју су гости осујетили казном.

Обзиром да су имали победу у рукама а други есеј им не би донео бонус бод за четири и више постигнутих на мечу, Новозеланђани су се одлучили поново на шут на гол чиме су ускратили бонус бод Јужној Африци који се добија за пораз од седам и мање поена јер је овог пута Ерон Круден је био прецизан за коначних 21:11.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА 21:11 (5:3).

Стадион Форсит Бар у Данедину.

Гледалаца: 30.000.

Главни судија: Џорџ Кленси (Ирска).

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ендру Хор, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Лиам Месам, Ричи Мек Коув, Кериан Рид, Пири Випу, Ерон Круден, Џујијен Савеа, Ма`а Нону, Конрад Смит, Кори Џејн, Израел Даг.

Кевин Маламу, Чарли Фаумуина, Броди Реталик, Виктор Вито, Ерон Смит, Бауден Берит, Тамати Елисон.

ЕСЕЈИ: Израел Даг (19`), Ерон Смит (60`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (61`).

КАЗНЕ: Ерон Круден (52`, 73`, 80`+)

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Адриан Штраус, Јани Ду Плеси, Флип Ван Дер Мерве, Јуандре Кругер, Франсоа Лоу, Вилјем Албертс, Дуан Вермулен, Руан Пинар, Морне Стејн, Франсоа Хугард, Френсис Стејн, Жан Де Вилијерс, Брајан Хабана, Зен Кичнер.

Тиан Либенберг, Ден Грејлин, Андриес Бекер, Марсел Коетце, Џохан Гусен, Жуан Де Јонг, Патрик Ламби.

ЕСЕЈИ: Брајан Хабана (48`).

КАЗНЕ: Морне Стејн (18`), Јохан Гусен (70`)

ЖУТИ К АРТОН: Ден Грејлин (64`).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.