СЕДМИЦА ОПРАВДАЛА ОЧЕКИВАЊА ПРВОГ ДАНА ТУРНИРА У ВЕЛИНГТОНУ

ДОМИНИРАЛИ: репрезентативац Јуже Африке Џастин Гедулд у продору против Фиџија. ФОТО: Мајкл Ли
ДОМИНИРАЛИ: репрезентативац Јуже Африке Џастин Гедулд у продору против Фиџија. ФОТО: Мајкл Ли

Први дан трећег турнира Светске серије рагбија седам који се игра у Велингтону оправдао је очекивања што се тиче квалитета игре, што се не може рећи и за посећеност обзиром да су трибине Вестпек стадиона биле празне. Можда је једино изненађење дана био пораз Фиџија 31:12 од Јужне Африке која је завршила на првом месту у групи Б.

Блиц боке су у дуелу са олимпијским шампионима повели 17:0. Фиџи је час посла стигао вођство ривала на свега пет разлике. Међутим, опустивши се прерано, почели су да играју егзибициони рагби седам који их је веома скупо коштао. Јужноафриканци су постигли још два есеја преко Сенатле и Сојизвапла и тријумфовали 31:12.

Рекао бих да је можда најзанимљивији дуел првог такмичарског дана виђен  у последњем мечу где су копља укрстили седмичари Новог Зеланда и Сједињених Америчких Држава.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Стивен Томасин је донео вођство Јенкијима које је увећао трансформацијом Медисон Хјуџс. Изједанчење Ол блексима је створио уз помоћ саиграча Вилимони Корои полагањем и претварањем.

Пред крај првих седам минута бивши капитен Тим Микелсон је добио жути картон што је омогућило Американцима поново да поведу, што су и учинили преко Данија Барета.

Бројчано изједначени повратком на два минута искљученог Тим Микелсона, Новозенађани су поново изједначили есејем Исака Те Макија и повели трансформацијом шутем из одскока Рокија Кана. Тим Микелсон се искупио за жути картон есејем а коначних 24:12 поставио је Исак Те Тамаки другим полагањем.

Част да отворе трећи турнир Светске серије рагбија седам имали су репрезентативци Русије и Велса. Нажалост, Баћушке нису сјајно прошле у дуелу са светским шампионима из 2009. Велс је био убедљив против Руса славивши 33:0.

ПОЛАЖЕ ПРОТИВ СВОЈИХ: Самоанац Матаи Леута у редовима САД полаже против Самое. ФОТО: Мајкл Ли
ПОЛАЖЕ ПРОТИВ СВОЈИХ: Самоанац Матаи Леута у редовима САД полаже против Самое. ФОТО: Мајкл Ли

Руси су изгубили сва три сусрета у групи, али ипак нису били најгори у дану. Лошији учинак од Баћушки имали су момци Јапана. Самураји су завршили такмичарски дан са поен количником – 110. За један поен бољи од њих су били репрезентативци Папуе Нове Гвинеје.

Изгубивши од Јужне Африке, која ће одмерити снаге са Француском, Фиџи ће се у четвртфиналу Купа, састати са Ол блексима. Преостала два пара су Канада – Аргентина и Енглеска – Шкотска.

ТАМПОН ПРЕ НАЖАЛОСТ, ПРАЗНИМ ТРИБИНАМА: детаљ са меча Аргентина - Кенија. ФОТО: Мајкл Ли
ТАМПОН ПРЕ НАЖАЛОСТ, ПРАЗНИМ ТРИБИНАМА: детаљ са меча Аргентина - Кенија. ФОТО: Мајкл Ли

У четврфриналима Челинџ трофеја су: Аустралија – Самоа, Велс – Папуа Нова Гвинеја, САД – Јапан и Кенија – Русија који ће отворити други дан Велингтон севенса, резервисам за мечеве нокаут фазе.

Нажалост, и ове године посета трибинама стадиона у престоници Новог Зеланда, које су ранијих сезона представљале синоним за добру забаву и журку, је била готово очајна. На крају дана, свега пар хиљада је пратило веома интересантна дешавања на терену.

РЕЗУЛТАТИ ПРВОГ ДАНА ВЕЛИНГТОН 7

ВЕЛС – РУСИЈА 0:33

ШКОТСКА – КАНАДА 19:28

ФИЏИ – АУСТРАЛИЈА 26:12

ЈУЖНА АФРИКА – ЈАПАН 33:0

КЕНИЈА -АРГЕНТИНА  12:17

ЕНГЛЕСКА – ПНГ 40:о

САД – ФРАНЦУСКА 21:21

НОВИ ЗЕЛАНД – САМОА 33:7

ВЕЛС – КАНАДА 5:28

ШКОТСКА – РУСИЈА 12:5

ФИЏИ – ЈАПАН 56:0

ЈУЖНА АФРИКА – АУСТРАЛИЈА 28:0

КЕНИЈА – ПНГ 47:5

ЕНГЛЕСКА – АРГЕНТИНА 26:7

САД- САМОА 24:12

НОВИ ЗЕЛАНД – ФРАНЦУСКА  21:14

РУСИЈА – КАНАДА 0:29

ШКОТСКА – ВЕЛС 31:7

АУСТРАЛИЈА – ЈАПАН 26:0

ЈУЖНА АФРИКА – ФИЏИ 31:12

АРГЕНТИНА – ПНГ 36:14

ЕНГЛЕСКА – КЕНИЈА 31:12

ФРАНЦУСКА – САМОА 28:5

НОВИ ЗЕЛАНД – САД

ТАБЕЛА ГРУПЕ А

[table “69” not found /]

ТАБЕЛА ГРУПЕ Б

[table “70” not found /]

ТАБЕЛА ГРУПЕ Ц

[table “71” not found /]

ТАБЕЛА ГРУПЕ Д

[table “72” not found /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.