СПРИНГБОКСИ ИЗБАЦИЛИ ФРАНЦУСКУ СА СВЕТСКОГ КУПА

ИЗБАЦИЛИ ФРАНЦУЗЕ: Курт Ли Арендсе, стрелац првог есеја за Спрингбоксе, у продору против Галских петлова. ФОТО: World Rugby/Getty Images
УНИШТИЛИ СНОВЕ ТРИКОЛОРА: Курт Ли Арендсе, стрелац првог есеја за Спрингбоксе, у продору против Галских петлова. ФОТО: World Rugby/Getty Images

Светски шампиони и даље су у игри да одбране и тиме освоје четврти пут у историји, други узастопно, пехар Вилијам Веб Елис, обзиром да су на стадиону Француска у Сен Денију победили домаћу екипу 29:28 (19:22) и тиме је избацили из даљег тока Светског купа комеје домаћин.

Требало је имати живаца и нерава гледати утакмицу пуну преокрета и неизвесности а како је било играчима на терену који су се борили као лавови, то само они знају.

Жестоко је започело последње четврфинале Светског купа у Француској и домаћини су се први овајдили. Леви стуб мелеа Галских петлова нашао се на десном крилу и постигао есејем прве поене на мечу. Тома Рамос је успешно извео трансофрмацију за вођство Француске 7:0.

Полагање Курта Лија Арендсеа омогућило је Манију Либоку трансформацију за поравнање, што је отварач Јужне Африке и искористио.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић

Несигурност у ваздуху у слободној игри врло успешно су искористили гости. За час су се поново нашли пред есејем домаћина а лопту преко гол линије је пренео Дамијен Де Аљенде. Нажалост Мани Либок је промашио трансформацију као и Тома Рамос казну раније.

Свега два минута касније, Француска је опет дошла до предности есејем одличног Пеате Мауваке. Полагање талонера није успео да претвори Тома Рамос захваљујући пожртвованошђу Чеслина Колбеа који је истрчао и изблокирао шут аријера Тулуза.

Спрингбокси су поново повели одличном акцијом у којој је Џеси Криел шутем упутио лопту у празан поростор, која је у правом тренутку за Чеслина Колбеа одскочила. Лево крило Јужне Африке је оберучке прихватило поклом у правом смислу те речи и неометанно испринтало до есеј простора где је поново донео вођство светским шампионима.  Есеј Чеслина Колбеа успешно је претворио Мани Либок за 12:19.

Ипак, вођство Јужне Африке није дуго трајало јер је Серил Баи, подигавши лопту из рака успешним продором постигао други есеј на мечу. Изједначење Француској је донео Тома Рамос прецизним шутем за два поена.

У последњем минуту првог полувремена, Спрингбокси су остали без Ебена Етцебета јер је играч друге линије скрама високо ушао у контакт са Уани Атонијем и дошло је до контакта главама. Главни судија утакмице Новозеланђанин Бен О` Кифи обратио се колеги и земљаку у ТВ студију Брендону Пикерлију за мишљење после чега је послао Ебена Етцебета на клупу за кажњене.

РАСПЛАКАЛИ ФРАНЦУЗЕ: Чеслин Колбе стрелац трећег есеја за Спрингбоксе, у продору. ФОТО: World Rugby/Getty Images
РАСПЛАКАЛИ ФРАНЦУЗЕ: Чеслин Колбе стрелац трећег есеја за Спрингбоксе, у продору. ФОТО: World Rugby/Getty Images

Предност на полувремену 22:19 Француској је донео Тома Рамос успешним ударцем из казне.

Готово је требало 15 минута у другом полувремену да се семафор поново покрене а све проузроковано жестоком борбом. Тома Рамос је поново био у првом плану извевши још један прецизан ударац из казне на гол.

Спрингбокси су одличним скрамом на убацивање противника издејствовали казну и уместо шута развили конранапад. Стигли су до шест метра од есеја Француске гдесу опет били заустављени али казном. Играли су, направили варку, у лево, после па фази лопта је дошла до Ебена Етцебета који се искупио за жути картон постигавши есеј носећи неколицину противника на себи док није положио. Есеј дива друге линије скрама претворио је Хандре Полард.

Резервни отварач Јужне Африке на овом сусрету је повисио предност светских шампиона на 29:25 прецизним шутем из казне Хандера Поларда са преко 50 метара.

Поново је на један разлике, али овог пута у корист Јужне Африке меч довео Тома Рамос такође из казне.

Само трен касније одлични Тома Рамос је напраио катастрофалну грешку. Из испуцавања са сопствене гол линије, лопту је избацио директно у аут, што је дало скрам Јужној Африци на линији 22 метара. Срећом, Спрингбоксима је испала лопта у напред.

Спрингбоки су се последњи минут меча и три надокнаде спартански бранили и успели да обране минимално али вођство довољну да у депресију баци целу Француску избацивши њене рагбисте са Светског купа коме су домаћини.

Велика ствар, огроман подвиг Јужне Африке, браво!

ФРАНЦУСКА – ЈУЖНА АФРИКА 28:29 (22:19)

Стадион Француска у Сен Денију

Гледалаца: 79000

Главни судија: Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Помоћници: Пол Вилијамс (Нови Зеламд) Џејмс Дулман (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

ФРАНЦУСКА: Сирил Баи, Пеато Маувака, Уини Атонио, Камерун Воки, Тибо Фламен, Антони Желонши, Шарл Оливон, Грегори Алдрит, Антони Дупон, Метју Жалибер, Луи Биел Биари, Џонатан Данти, Гаел Фику, Дамиен пину, Томас Рамос

Пиер Бургари, Реда Варди, Дориан Алдегхери, Роман Таофифенуа, Франсоа Крос, Секоу Мацалоу, Максим Луку, Јорам Моефана

ЕСЕЈИ: Серел Баи (4`, 31), Пеато Маубака (22`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Тома Рамос (5`, 33)

КАЗНЕ: Тома Рамос (40` + 1`, 54`, 73`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЈУЖНА АФРИКА: Стивен Кицоф, Мбонгени Мбонамби, Франсис Малхербе, Ебен Етцебет, Франко Мостерт, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Кобус Раинах, Мани Либок, Чеслин Колбе, Дамиен Де Аљенде, Џеси Криел, Курт Ли Арендсе, Дамиан Вилијемсе

Деон Фури, Окс Нче, Винсент Кох, Ар Ги Синман, Квага Смит, Фаф Де Клерк, Хандер Полард, Вили Ле Ру

ЕСЕЈИ: Курт Ли Арендсе (8`), Демијан Де Аљенде (18`), Чеслин Колбе (26`), Ебен Етцебет (67)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Мани Либок (10`, 28), Хандре Полард (67`)

КАЗНЕ: Хандре Полард (69`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Ебен Етцебет (40`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.