СУПЕР РАГБИ НА ВРАТИМА!

Јек лета на јужној хемисфери је време старта такмичења које обухвата франшизе земаља рагби велесила. По пет тимова с Новог Зеланда, Аустралије и Јужне Африке, сутра започињу 18. сезону Супер рагбија, трећу од како турнир броји 15 екипа. Част да отворе 2013. имају Озији. Ребелси ће сутра ујутро по средње европском времену у Мелбурну одмерити снаге с Вестерн Форсом док ће се други од једина два меча прве рунде одиграти у суботу у Канбери између Брамбиса и Редса.

Због Турнеје Британских и Ирских Лавова Аустралији која ће уследити у јуну, франшизе из земље кенгура раније започињу битку за шампионски пехар а ко ће га освојити биће познато после 24 недеље и 124 утакмица. И ове сезоне тимови су подељени по географским конференцијама.

Само победници Аустралијске, Новозеландске и Јужноафричке конференције имају загарантовано место у плеј офу. Прва два домаћинство у полуфиналу, трећи домаћинство у квалификацијама за полуфинале. Преостала три места у нокаут фази припашће тимовима с највише бодова.

Многи критикују садашњи систем такмичења јер су на пример, Редси прошле године као најбољи у Аустралјиској конференцији играли квалификације за полуфинале без обзира што су на коначној табели и Крусејдерси и Булси и Шаркси имали више бодова од њих.

Такмичење ће се одиграти по устаљеном систему. У конференцијама ће се играти двокружно, свако са сваким. Свака франшиза ће играти и међуконференцијске сусрете, односно састаће се са четири тима из сваке од осталих конференција у којима ће два пута бити домаћин и два пута гост. Компликованије не може бити!

Новину у 2013. нам доноси Јужна Африка. Од ове сезоне Супер рагби неће бити затворено такмичење макар што се тиче земље с југа Црног континента обзиром да је код двоструких светских шампиона заживела и шеста франшиза. Соутерн Кингси, за Супер рагби само Кингси из провинције Истерн Кејп базирани у Порт Елизабету, ће ове године заменити Лајонсе у најјачем такмичењу јужне хемисфере али им нико не гарантује останак у елити јер ће последњепласирана екипа из Јужноафричке конференције играти бараж за постанак у Супер рагбију управо с Лајонсима.

Што се тиче самог такмичења, незахвално је давати било каква предвиђања. Многи се слажу само у једном а то је да новајлије, у овом случају Кингси, можда неће забележити ни једну победу и типују их као тим који ће први у ери Супер рагбија на једној утакмици примити 100 поена. Ту се прецизно мисли на 23. март и гостовање Кингса Крусејдерсима у Крајтчрчу.

Међутим, такве су претпоставке биле и за Ребелсе, пету аустралијску франшизу када су се прикључили елити 2011. чиме је Супер 14 рагби био преименован у Супер 15 али су Бунтовници разуверили неверне Томе и у дебитантској сезони остварили три победе, лане четири савладавши у свом Мелбурну чак и страшне Крусејдерсе.

Крсташе из Крајстчрча и ове године означавају као највећег претедента на титулу, осму, чиме би свој рекорд од седам у Супер рагбију повећали за један али далеко је 3. август и велико финале.

У сваком случају, оно у чему се готово сви слажу, елитно такмичење јужне хемисфере нам доноси најбољи, најатрактивнији, најбруталнији, најлепши, најбржи, најпрефињенији рагби, уживајте!

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА СУПЕР РАГБИЈА

Сутра:

РЕБЕЛС – ВЕСТЕРН ФОРС

Субота, 16. фебруар:

БРАМБИС – РЕДС

У првом колу Супер рагбија слободни су: БЛУЗСИ, БУЛСИ, ЧИТАСИ, ЧИФСИ, КРУСЕЈДЕРСИ, ХАЈЛЕНДЕРСИ, ХУРИКЕЈНСИ, КИНГСИ, ШАРКСИ, СТОРМЕРСИ и ВАРАТАСИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.