СУПЕР РЕДСИ ШАМПИОНИ СУПЕР 15

КРУНИСАНИ ВЛАДАРИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ: Квинсленд Редси.
КРУНИСАНИ ВЛАДАРИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ: Квинсленд Редси.

Одличном одбраном, жестоким контранападима и немилосрдношћу у завршним фазама акција Редси су смогли снаге да направе преокрет пред пуним трибинама Ланг парка у Брзибејну у финалу елитног такмичења региона Аустралије, Јужне Африке и Новог Зеланда и победом 18:13 (6:7) против Крусејдерса први пут у ери професионализма донесу Квинсленду титулу шампиона Супер рагбија.

А мало ко се томе понадао после првих 40 минута игре у којих је најуспешнија франшиза јужне хемисфере сабила Редсе у њихових 22 метара. Домаћини су једва одолели готово полачасовној опсади Крсташа и у можда првој озбиљнијој посети половини противника издејствовали су казну коју је у вођство од 3:0 претворио Квејд Купер.

ИЗВРТАЊЕ: Зек Гилфорд сређује Џонатана Ленса.
ИЗВРТАЊЕ: Зек Гилфорд сређује Џонатана Ленса.

Крусејдерси су после почетног ударца поново преузели иницијативу али је одбрана Редса готово била беспрекорна до тренутка када је Данијел Картер уочио сићушну рупу, упутио лопту кроз њу, покупио сопствени шут, отарасио се кораком у страну последњег човека и поентирао између статива што му је олакшало трансформацију за преокрет и 7:3.

Редси су имањли предност ривала пред одлазак на одмор још једном казном Купера.

ДИГБИ ИОАНЕ ПРЕСКАЧЕ СОНИЈА БИЛА ВИЛИЈАМСА
ДИГБИ ИОАНЕ ПРЕСКАЧЕ СОНИЈА БИЛА ВИЛИЈАМСА

У наставки меча поново доминација Крсташа, екипе која је једина у прошлости као гост успела у финалу да оствари победу и то три пута за редом у пероду од 1998. до 2000. године . Чинло се да ће им то опет поћи за руком. Брет Торн је у завршетку једне од акција прешао гол линију противника али га је капитен домаћих Џејм Хорвил потуривши ногу, спречио да полож лопту у есеј простор. Гости су се на тренутак задовољили казном Данијел Картер али је на сцену ступио Дигби Иоане.

Шут из 22 метара Ендја Елиса негде око половине терена прихватио је Вил Гинија и одмах га проследио до Квејда Купера у који је упослио незадрживо крило. Дигби Ионае је у фантастичном продору изиграо одбрану Кусејдерса пре свега Сонија Била Вилјамса и Тома Маршала и поентирао петицом као и Купер за додатна два поена и нови прелазак у вођство.

ВИЛ ГИНИЈА БЕЖИ КАНУ ФОТУАЛИИУ
ВИЛ ГИНИЈА БЕЖИ КАНУ ФОТУАЛИИУ

Отварач Ол блекса и Крусејдерса Данијел Картер поравнао је још једном казном на 13:13 али су Редси поново утрчали у есеј простор гостију и то преко играча друге линије који је претрчао крило гостју Зека Гилфорда али је иницијални пас ка Робу Сименсу био унапред.

Међутим, на поправном су се исправили. Деми Аустралије зачео је тотално безазлену акцију испред својих 22 више из очаја и недостатка решења али увидевши ноншалантност рагбиста из Кантерберија Вил Гинија је изспринтао остатак терена и постигао есеј за победу 18:13 и освајање титуле шампиона Супер 15 рагбија.

РЕДСИ СЛАВЕ ТИТУЛУ, КРУСЕЈДЕРСИ ТУЛУЈУ ЗА ПРОПУШТЕНИМ
РЕДСИ СЛАВЕ ТИТУЛУ, КРУСЕЈДЕРСИ ТУЛУЈУ ЗА ПРОПУШТЕНИМ

РЕДС – КРУСЕЈДЕРС 18:13 (6:7)

Стадион Ланг парк у Бризбејну.

Гледалаца 52.113.

Главни судија Брус Лоренс (Нови Зеланд)

РЕДС: Бен Дејли, Саиа Фаинга, Грег Холмс, Роб Симонс, Џејмс Хорвил, Скот Хигинботом, Биу Робинсон, Радике Само, Вил Гинија, Квејд Купер, Дигби Иоане, Бен Тапуаи, Ентони Фаианга, Род Дејвис, Џоно Ленс.

Џејмс Хенсон, Гај Шепердсон, Адам Валас Харисон, Џејк Шац, Лиам Гил, Иан Приор, Вил Чемберс.

ЕСЕЈИ: Дигби Иоане (52`), Вил Гинија (68`)

ТРАНСФОМАЦИЈА: Квејд Купер (53`)

КАЗНЕ: Квејд Купер (32`, 38`)

КРУСЕЈДЕРС: Вајат Крокет, Кори Флин, Овен Френкс, Бред Торн, Сем Вајтлок, Џорџ Вајтлок, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Енди Елис, Данијел Картер, Зек Гилфорд, Сони Бил Вилијамс, Роби Фруен, Шон Мејтланд, Том Маршал.

Квентин Мак Доналд, Бен Френкс, Лук Романо, Мет Тод, Кан Фотуалии, Мет Берквист, Рајан Кроти.

ЕСЕЈ: Данијел Картер (35`)

ТРАНСФОМАЦИЈЕ: Данијел Картер (36`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (48`, 56`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.