ШЕСТ НАЈБОЉИХ НАЦИЈА ЕВРОПЕ ПОНОВО ИЗЛАЗИ НА БОЈНО ПОЉЕ

НА ОКУПУ: капитени репрезентација НА ОКУПУ: капитени репрезентација

Пред нама је писање крвљу и знојем још једне узбудљиве странице рагби историје. Утакмицом између Француске и Италије чији је почетак заказан за 15 и 25 минута у Сен Денију, почеће 122. издање елитног такмичења најбољих репрезентација Европе оличеног у Првенству шест нација које вуче корене из давне 1882. године. По окончању меча у предграђу Париза, у Единбургу ће Шкоти поделити мегдан са старим непријатељима Енглезима док ће прво коло сутрадан затворити Ирци који у одбрану титуле крећу окршајем са Велшанима у Даблину.

Заиста, ретко који спорт може да се похвали такмичењем толико древним и још увек активним. Првенство шест нација започето почетком осме деценије 19. века и прекидано је само за време великих ратова. Толико је посебно, проткано историјом и традицијом преплетеном великим ривалством, да се готово сваки међусобни мечеви играју за посебан трофеј. О каквој се аристократији ради најбоље сведочи чињеница да је затвореног типа и да ни једна осим шест селекција сталних учесница, нема право приступа.

Наравно, моного има повика на овакву структуру такмичења. Све је јаче лупање и гласније призивање јавности да се врата елите отворе за најбољу репрезентацију из групе А, дивизије 1 Купа европских нација, односно, Првенства шест нација Б, како га у жаргону називају, где су Грузија, Румунија, Русија, Шпанија, која би заузела место последњој на крају турнира велике шесторке. Како ствари стоје, још увек од тога неће бити ништа и “једино”, нам преостаје да се фокусирамо на достигнућа најбољи репрезентација Старог континента.

Првенство шест нација има посебну чар и драж управо у години после Мондијала, јер је прво велико такмичење после светског купа где ће се најбоље рагбисте које Европа може да понуди, поново опробати. Недоречени ће имати прилику да се докажу, они са лошијим учинком од пре четири месеца ће бити у прилици да се искупе пред навијачима и нацијом за неуспех, а оне репрезентације које су биле успешније на Мондијалу да докажу квалитет и покажу да су можда могле и корак даље од четвртфинала Светског купа у Енглеској.

Французи са новим селектором Гином Весом пред својом публиком ће против Италијама желети да докажу у мечу који се уједно игра и за трофеј Ђузепе Гарибалди.

Слична је ситуација и у следећем мечу првог дана. првог викенда Првенства шест нација с том разликом да Енглези морају да сперу далеко већу љагу у односу на Французе јер нису успели, по први пут у историји Светског купа да се пласирају у четвртфинале, уједно поставши први домаћин Мондијала који није остварио поменути учинак.

Црвене руже имају новог главног баштована. Едија Џонса, Аустралијанац који са Јапаном управо на помињаном Мондијалу направио чудо. Имаће и новог – старог капитена, Дилана Хартлија који је због своје недисциплине био кажњен неиграњем рагбија скоро 50 недеља, тачније 48, због чега је и пропустио Светско првенство.

Енглези немају бољу прилику, боље време, место и противника за искупљење до окршаја на чувеном Марејфилду против Шкота. Сусрети две репрезентације, које су управо у шкотској престоници давне 1871. одиграле први међународни рагби меч, играју се од 1879.

Окршај келтске браће на Ленсдаун роду у Даблину већ се сматра кулминацијом турнира јер двема репрезентацијама се дају највеће шансе за освајање трофеја. Ирци другу годину за редом  бране титулу шампиона а Велшани ће сигурно све учинити да их спотакну на том путу.

Јован Бајић

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

Данас:

ФРАНЦУСКА – ИТАЛИЈА, стадион Француска, Сен Дени

ШКОТСКА – ЕНГЛЕСКА, стадион Марејфилд, Единбург

Сутра:

ИРСКА – ВЕЛС, стадион Ленсдаун роуд, Даблин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.