ЛА РОШЕЛ ОДБРАНИО ТИТУЛУ ШАМПИОНА ЕВРОПЕ

ПОНОВО ШАМПИОНИ ЕВРОПЕ: рагбисти Ла Рошела
ПОНОВО ПРВАЦИ СТАРОГ КОНТИНЕНТА: рагбисти Ла Рошела

У заплету какав би само Нушић могао да смисли, протекло је финале Купа Европских Шампиона, где су поред осталог виђена три жута и један црвени картон, рагбисти Ла Рошлеа успели су да стигну заостатак од 17:0, направе преокрет, глупошћу Мајкла Ала` алатое украду победу Леинстеру у Даблину на стадиону Ленсдаун Роуд и победом 27:26 (23:14) одбране титулу шампиона Старог континента.

У репризи прошлогодишњег финала, Леинстер је после свега 11 минута игре водио 17:0. Данијел Шхан је постигао први од два есеја после одличне комбинације у ауту. Талонер је лопту бацио Џеку Конану. Чеп треће линије мелеа је направио одличан продор и вратио је лопту Данијелу Шихану који је  неометано испринтао до есеја, при том, кораом у страну одбаци опротивника и положио после свега 41. секунде игре у финалу.

Џими О` Брајан у одличној акцији дијагонале је постигао есеј у сам угао где је и талонер Данијел Шихан такође поново положио док је Тавера Кер Барлоув добио жути картон због обарања играча после казне у десет метара од места настанка прекршаја, чиме се чинило да су све лађе Ла Рошела, коме је лађа и на грбу, потонуле…

Међутим, француски тим је узвратио полагањима Џонатана Дантија који је разбацао одбрану Леинстера и Ју Џеј Сеутенија уз трансформације Антона Хастоја.

Отварачи оба клуба су разменили казне где је десетка Леинсера три пута погодила мету у односу на два казнена ударца креатора игре Ла Рошела.

У 71. минуту када је семафор показивао 26:20, резервиста Жорж Хенри Коломбре је покупио лопту из рака и пренео је преко гол линије а Антон Хастој био прецизан за додатна два поена чиме су гости направили преокрет  и први пут повели на мечу.

Јужноафрички делилац правде Јако Пајпер је том приликом показао жути картон Ронану Келехеру јер се бранио из оф сајда чиме су жуто – црни имали бројчану предност на терену.

Ипак, главни судија је искључио на десет минута и Џонатана Дантија због високог обарања чиме су момци Ленстера имали исти број играча на терену као и противник и судбину финала у својим рукама у последњих шест минута сусрета.

Лагано су наредовали ка гол линији Ла Рошлеа, градили позицију можда за шут из одскока на гол што би им било довољно за победу, када је Мајкл Ала` алатоа ушавши са клупе, крајње безобзрно и са очигледном намером да повреди, у раку на пет метара од есеја, у 78. минуту, раменом ушао у пределу главе у Жоржа Хенрија Коломбра који је морао да напусти игру због озледе.

Јако Пајпер је сасвим оправдано искључио репрезентативца Самое са утакмице и досудио казну за госте. Ла Рошел је сачувао лопту у свом поседу у следећих два минута и испуцавши је у аут по истеку 80. минута одбранио титулу шампиона Европе спречивши Леинсер да изједначи Тулузов рекорд са пет освојених трофеја пред својом публиком у Даблину, претежно захваљујући глупости Мајкла Ала` алатое.

Јован Бајић

ЛЕИНСТЕР – ЛА РОШЕЛ 26:27 (23:14)

Стадион Ленсдаун Роуд у Даблину

Гледалаца: 51711

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Карл Диксон (Енглеска), Кристофер Рајли (Енглеска)

Судија у ТВ студију: Том Фоли (Енглеска)

ЛЕИНСТЕР: Ендру Портер, Данијел Шихан, Таиг Фурлог, Џејмс Рајан, Килан Дорис, Џош Ван Дер Флиер, Џек Конан, Џемисон Гибсон Парк, Рос Брн, Џејмс Лоув, Роби Хеншоув, Гери Рингроуз, Џими О` Брајан, Хуги Кинан

Ронан Келехер, Киан Хили, Мајкл Ала` алатоа, Џејсон Џенингс, Рајан Брд, Лук Мек Гра, Кириан Фравли, Чарли Натаи

ЕСЕЈИ: Данијел Шинан (1`, 11`), Џими О` Брајан (5`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Рос Брн (2`)

КАЗНЕ: Рос Брн (23`, 30`, 46`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Ронан Келехер (71`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Мајкл Ала` алатоа (78`)

ЛА РОШЕЛ: Реда Варди, Пијер Бургари, Уини Атонио, Роман Шази, Вил Скелтон, Пол Буден, Левани Ботиа, Жорж Алдри, Тавера Кер Барлоув, Антон Хастој, Рејмонд Рул, Џонатан Данти, Ју Џеј Сеутени, Дилан Лидс, Брис Дулин

Квентин Ласпјак Брет, Џоел Склави, Жор Хенри Коломбре, Томас Лаваул, Реми Бордо, Ултан Дилан, Томас Бержон, Жил Фавр

ЕСЕЈИ: Џонатан Данти (20`), Ју Џеј Сеутени (37`), Жор Хенри Коломбре (71`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Антон Хастој (21`, 37`, 72`)

КАЗНЕ: Антон Хастој (43`, 49`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Тавера Кер Барлоув (10`), Џонатан Данти (74`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.