ОЛ БЛЕКСИ И ВАЛАБИСИ ЗА БЛЕДИСЛОУ КУП, ПУМАСИ И СПРИНГБОКСИ ЗА ЧАСТ

ДЕТАЉ С ПРОШЛОНЕДЕЉНОГ СУСРЕТА ОЛ БЛЕКСА И ВАЛАБИСА: Керијан Рид у продору против Аустралије
ДЕТАЉ С ПРОШЛОНЕДЕЉНОГ СУСРЕТА ОЛ БЛЕКСА И ВАЛАБИСА: Керијан Рид у продору против Аустралије

Окршај у престоници Новог Зеланда сутра ујутро по централоевропском времену отвориће друго коло Рагби првенства, односно Купа четири нације. У случају тријумфу домаћина, што је извесно обзиром на исход дуела из Сиднеја, Ол блекси ће девету годину за редом одбранити Бледислоу куп, односно освојити га 11. пут узастопно. Вечерњи сати су резервисани за дуел Аргентине и Јужне Африке у Мендози где ће Пумаси дати све од себе не би ли поправили утисак из претходне суботе када су их Спрингбокси разбили у Јоханезбургу.

Ни селектор Новог Зелланда Стив Хенсон, нити његов колега на другој страни Јуан Мек Кензи нису желели много да калкулишу са стартним поставама за по све му судећи, одлучујући дуел Бледислоу купа који се игра у оквиру Купа три, односно четири нације, од како је рагби 1996. године професионализован. Међу првих 15 у тиму Хенсона једине измене се односе на дебитанта Тома Тејлора уместо Ерона Крудена на позици отварача и Бродија Реталика у другој линији скрама на месту такође поврећеног Лука Романа.

ЈОШ ЋЕ САЧЕКАТИ ЗА СТАРТ: Квејд Купер
ЈОШ ЋЕ САЧЕКАТИ ЗА СТАРТ: Квејд Купер

Јуан Мек Кензи је и овај пут одлучио да од првог минута пружи шансу Мету Тоуми у односу на Квејда Купера али и да да прилику Скоту Фардију да прву пут у каријери обуче репрезентативни дрес уместо повређеног крилног треће линије мелеа Хјуа Мек Манимана.

Свакако ће бити интересантно видети ко ће се од младих креатора игре, обзиром да је Тоума прошле суботе дебитовао и да ће Тејлор ове имати ватрено крштење, боље снаћи на терену Регионалног стадиона у Велингтону и диктирати нападе својих репрезентација.

ДОБИЈА ТИТУЛУ ЦЕНТУРИОНА: Тони Вудкок
ДОБИЈА ТИТУЛУ ЦЕНТУРИОНА: Тони Вудкок

Сутрашња утамица биће од посебне важности за Тонија Вудкока. Леви стуб скрама свтеских шампиона постаће тек четврти играч у историји Ол блеса после Ричарда Мек Коува, Миласа Мулиаине и Кевина Меаламуа који ће одиграти 100. утакмицу у црном дресу са сребрном папрати на грудима, односно тек пети стуб уопште у историји рагбија са титулом Центуриона.

У другом мечу другог кола Пумаси ће пред домаћом публиком покушати да се искупе за понижење из претходног викенда. Спрингбокси су их у Совету декласирали 73:13 и нанели им други најтежи пораз у историји, после катастрофалног 93:8 претрпљеног у у дуелу са Новим Зеландом 1997. године. Прошлосезонски окршај Аргентине и Јужне Африке у Мендози лично сам окарактерисао као један од најбруталнијих у историји не само Купа три/четири нације, него и модерног рагбија уопште.

ДЕТАЉ С ПРОШЛОНЕДЕЉНОГ СУСРЕТА СПРИНГБОКСА И ПУМАСА
ДЕТАЉ С ПРОШЛОНЕДЕЉНОГ СУСРЕТА СПРИНГБОКСА И ПУМАСА

Контакти су били толико силовити да је чак заболело и онога ко год да је некад у животу играо рагби и видео дуеле ривала преко телевизора или интеренета. У првом мечу Купа четири нације на тлу Аргентине, домаћини су извукли прве бодове ремијем 19:19 али су се обрукали у прошлу суботу. Дозволили су себи два жута картона и казнени есеј што се не пролази без сурове казне поготово када за ривала имате селекцију попут двоструких светских шампиона.

Колико Хајнеке Мајер има поверења у свој тим после разбијања Пумаса, најбоље сведочи чињеница да је не само у стартних 15 него и међу 23. играча направио само једну измену и то међу резервама. Јано Вермак је упао на место Фурија Ду Приза јер је деми који је био један од најзаслужнијих за освајање трофеја Вилијам Веб Елис 2007. у Француској морао да се врати у Јапан и клубским обавезама.

БЛИЗУ ИЗЈЕДНАЧЕЊА ЈОШ ЈЕДНОГ РЕКОРДА: Брајан Хабана полаже против Аргентине
БЛИЗУ ИЗЈЕДНАЧЕЊА ЈОШ ЈЕДНОГ РЕКОРДА: Брајан Хабана полаже против Аргентине

Ако Брајан Хабана сутра постигне есеј изједначиће рекорд бившег Ол блека Кристијана Калена од 16 полагања у оквиру Купа три/четири нације. Крило Спрингбокса је на Мондијалу 2007. са осам есеја изједначило рекорд легенде Новог Зеланда и рагбију уопште Џонаха Ломуа. Исте године је проглашен за најбољег играча планете а за најбољег играча Јужне Африке 2005, 2007. и 2012.

Јован Бајић

РАСПОРЕД УТАКМИЦА КУПА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ
Сутра:

9:35

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА, Регионални стадион, Велингтон

21:10

АРГЕНТИНА – ЈЖНА АФРИКА, стадион Малвинас Аргентинас, Мендоза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.