ОЛ БЛЕКСИ ОПЕТ ПОБЕДИЛИ ВАЛАБИСЕ, ДЕСЕТУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ ОДБРАНИЛИ БЛЕДИСЛОУ КУП

ПОНОВО ПОДИГАО ТРОФЕЈ: Ричи Мек Коув с пехаром
ПОНОВО ПОДИГАО ТРОФЕЈ: Ричи Мек Коув с пехаром

Победивши Аустралију и у Велингтону на терену Регионалног стадиона 27:6 (16:9) у првој утакмици другог кола Рагби првенства, односно Купа четири нације, Нови Зеланд је и десету годину за редом задржао Бледислоу куп у свом поседу али и обезбедио нове бодове за одбрану титуле у такмичењу најбољих репрезентација јужне хемисфере.

Аустралија је одлично започела меч. Ставила је домаћина под велики притисак чиме је издејствовала казне и повела 6:0 прецизним ударцима Крисиана Леали` ифана. Валабиси су у пар ситуација озбиљно угрозили есеј простор домаћина. Најближе поентирању су били када је Стивен Мур одлично оф лоудом упослио Кристиана Леали` ифана који је дубоко пробио у простор Новог Зеланда а последњем моменту на пет метара од есеј линије Ерон Смит је зауставио другог центра Брамбиса.

УМАЛО ПОНОВО ХЕТ ТРИК ЈУНАК: Бен Смит у продору против Валабиса
УМАЛО ПОНОВО ХЕТ ТРИК ЈУНАК: Бен Смит у продору против Валабиса

Међутим, готово у следећем нападу Ол блекси су успели да направе преокрет. Веома брзо су лопту развили до крила где ју је прихватио Бен Смит. Хет трик јунак из сусрета у Сиднеју положио је близу статива а Том Тејлор који је промашио први шут у црном дресу, био је прецизан из другог, успешно извео трансформацију и донео предност свом тиму.

Бен Смит се и у последњем минуту уписао у листу стрелаца. Бену Мовену је лопта испала унапред после лукавог испуцавања Израела Дага до које је дошао Ричи Мек Коув. Акција се развила по десној страни терена где је одлучујући продор направио Стивен Луатуа. Крилини треће линије Блузса је био заустављен тик исрпрд есеј простора. Лопта је била обезбеђена у раку, спроведена кроз дијагоналу где су Ол блекси имали ситуацију пет на један и поново је дистрибуирали до крила коме је преостало само да се баци иза гол линије.

УСПЕШНО ДЕБИТОВАО: Том Тејлор
УСПЕШНО ДЕБИТОВАО: Том Тејлор

Средином другог полувремена у којем су браниоци Бледислоу купа постигли прве поне преко Тома Тејлора, Аустралија је опет била најближа постизању есеја. Камповали су кратко у 22 метара Новог Зеланда. Направили фазу на левој страни терена, развили акцију на супротни крај али не на најбољи начин, обзиром да им је лопта завршила у ауту. Међутим, у истој акцији су имали предност казне а још једним прецизним ударцем Кристиан Леали` ифано је поново смањио предност противника на девет разлике.

Ипак, који трен касније 12 поена предности Новом Зеланду је донео Том Тејлор још једним казненим ударцем јер су Озији испред статива намерно оборили скрам на убацивање момака у црном.

ИЗВУКАО ЧАСТАН ПОРАЗ АУСТРАЛИЈИ: Израел Фолау у акцији против Новог Зеланда
ИЗВУКАО ЧАСТАН ПОРАЗ АУСТРАЛИЈИ: Израел Фолау у акцији против Новог Зеланда

Почасни есеј за Валабисе, чиме је у завршници сусрета унео неивесност, постигао је Израел Фолау. У акцији која је обећавала ново полагање светских шампиона додавање Ма` ае Нонуа ка Џулијену Савеи пресекао је Фолау али ту се није завршио посао бившег играча аустралијског фудбала и рагби лиге. Између есеја домаћина и крила Варатаса био је Израел Даг којег је имењак кораком у страну избацио из игре и испринтао до статива а Леали` ифано трансформисао поентирање саиграча.

Казненим ударцем Израела Дага који је преузео шутерске дужности од Тејлора замењеног Колином Слејдом, највероватније због повреде и четвртог отварача, Нови Зеланд је забележио 101. победу против Аустралије, и до вечерашњег окршаја у Мендози између Аргентине и Јужне Африке, преузео прво место на табели Купа четири нације од Спрингбокса.

Нови Зеланд – Аустралија 27:16 (15:6)

Регионални стадион у Велингтону

Гледалаца: 35.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Крег Жубер (Јужна Африка), Лоренс Ван Дер Мерве (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ендру Хор, Овен Френкс, Броди Реталик, Сем Вајтлок, Стивен Луатуа, Ричи МекКоу, Кериан Рид, Арон Смит, Том Тејлор, Џулијан Савеа, Ма’а Нону, Конрад Смит, Бен Смит, Израел Даг.

Дејн Колс, Вајат Крокет, Чарли Фомуина, Џереми Траш, Сем Кејн, Тавера Кер-Барлоу, Колин Слејд, Чарлс Пиутау

ЕСЕЈИ: Бен Смит (27`, 40`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Том Тејлор (28`)

КАЗНЕ: Том Тејлор (37`, 54`, 61`, 70`), Израел Даг (76`)

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Стивен Мур, Бен Александер, Роб Симонс, Џејмс Хопвил, Скот Фарди, Мајкл Хупер, Бен Мовен, Вил Џениа, Мат Томуа, Џејмс О’ Конор, Кристиан Леали’ифано, Адам Ешли-Купер, Израел Фолау, Џеси Мог

Саиа Фаинга’а, Скот Сио, Секопе Кепу, Кејн Даглас, Лајам Џил, Ник Вајт, Квејд Купер,Тевита Куридрани

ЕСЕЈИ: Израел Фолау (72`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Кристиан Леали` ифано (73`)

КАЗНЕ: Кристиан Леали` ифано (8`, 26`, 58`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.