СПРИНГБОКСИ РАЗБИЛИ ВАЛАБИСЕ

ЗАУСТАВЉЕНИ: ко капетан Аустралије Мајкл Хупер у рукама Јужноафриканаца. ФОТО: Reuters
ЗАУСТАВЉЕНИ: ко капетан Аустралије Мајкл Хупер у рукама Јужноафриканаца. ФОТО: Reuters

У окршају који је отворио прво коло Рагби Првенства, односно, Првенства четири нације, Спрингбокси су просто прегазили Валабисе на стадиону Лофтус Версфил у једној од три пресонице Јужне Африке Преторији. Аустралијанци су постигли први и последњи есеј на мечу док су домаћи у међувремену укњижили 43 поена без одговора друге стране за убедљивих 43:12 (17:5)

Не само да су управо на дан када су Јужна Африка и Аустралија одиграле први сусрет пре тачно 90 година, Спрингбокси били добри, односно много бољи, него је Аустралија била катастрофала са дисциплином. Наравно, да је недостатак недисциплине у професионалном рагбију и на нивоу који га играју селекције у Првенству четири нације понајвише плод наметнуте игре противника али има доста личних грешака које сами играчи праве.

Тако је Дејв Порецки у 53. минуту морао на клупу за кажњене на десет минута јер је оборио играча у трку без лопте који би иначе положио, због чега је Бен О` Кифи досидио и казнени есеј. Новозеандском делиоцу правде није преостало ништа друго него да донесе исту одлуку и у 68. минуту када је Сулиаси Вунивалу намерно играо лоптом у напред. Вероватно је крило имало жељу да пресече додавање до Курта Ли Арендсеа у намери да га спречи да постигне и четврти есеј, али се видело из авиона да Ози рођен на Фиџију нема шансе да ухвати лопту. Бен О` Кифи је послао и Суливасија Вунивалуа на „хлађење“ и досудио казнени есеј.

А утакмица је одлично почела за Аустралију. После почетног опипавања пулса, Валабиси су успели да продру по левок страни терена преко крила на чијем се месту налазио хитри Марика Короибете. Још један Фиџијанац у редовима Валабиса, „о`ладио“ је Спрингбоксе и положио у угао у седмом минуту меча.

Од тада, па до краја сусрета и поентирања дебитанта Картера Городона коме је есеј на првој утакмици за државни тим есеј наместио управо Марика Короибете, гости као да нису постојали на терену. Квејд Купер, који је имао један добар продор, али не захваљујући доброј акцији саиграча већ контри коју је развио у спасавању споственог есеја, није се видео. Мајкл Хупер који је познат ако не и најпознатији „крадљивац“ лопти у раковима, такође је био „угашен“ и тако редом.

Веома неславан почетак доба Едија Џонса коме је окршај са Спрингбоксима био први на кормилу Валабиса.

Јужна Африка је једноставно издоминирала у сусрету и сасвим заслужено славила одушевивши народ који је попунио трибине стадиона Лофтус Версфилд у Преторији чије су улазнице два месеца пред сусрет биле распродате.

ПОНОВО БИЈУ БИТКЕЈУЖНА АФРИКА – АУСТРАЛИЈА 43:12 (17:5)

Стадион Лофтус Версфилд у Преторији.

Гледалаца: 50089

Главни судија: Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Помоћници: Пол Вилијанс (Нови Зеланд), Андреа Пиарди (Италија)

Судија у ТВ студију: Брендон Пикерил (Нови Зеланд)

ЈУЖНА АФРИКА: Стивен Китцоф, Бонги Мбонамби, Франс Малхербе, Жан Клиен, Марви Ори, Марко Ван Стаден, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Кобус Раинарх, Мани Либок, Курт Ли Арендсе, Андре Естерхоуизен, Лукањо Ам, Канан Муди, Вили Ле Ру

Џозеф Двеба, Томас Ду Тоит, Винсент Кох, Ар Џи Синњам, Еван Рос, Деон Фури, Грант Вилијамс, Демијен Вилијемсе

ЕСЕЈИ: Курт Ли Арендсе (15`, 29`, 50`), казнени (53`, 68`), Питер Стеф Ду Тоит (74`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Мани Либок (16`, 30`, 75`)

КАЗНЕ: Мани Либок (13`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Дејв Порецки, Алан Алаалатоа, Ник Фрост, Вил скелтон, Вил Хупер, Мајкл Хупер, Роб Валентини, Ник Вајт, Квејд Купер, Марика Короибете, Рис Хоџ, Лен Икитау, Сулиаси Вунивалу, Том Рајт

Џордан Уелесе, Мет Гибон, Зен Нонгор, Ричи Арнолд, Пете Саму, Тејт Мек Дермот, Саму Кереви, Картер Гордон

ЕСЕЈИ: Марика Короибете (7`), Картер Гордон (80`+ 1`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Картер Гордон (80`+ 3`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Дејв Порецки (53`), Сулиаси Вунивалу (68`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.