ФИЏИ НАМУЧИО ВЕЛС КОЈИ ЈЕ СЛАВИО У БОРДОУ

ЖЕСТОКО: капитен Фиџија Ваисеа Најацалеву у контакту са првим цетром Велса Ником Томпкинсом. ФОТО: АР
ЖЕСТОКО: капитен Фиџија Ваисеа Најацалеву у контакту са првим цетром Велса Ником Томпкинсом. ФОТО: АР

Рагбисти Фиџија пружили су одличан отпор и жестоко запретили узимањем целог плена у окршају са Велшанима у оквиру групе Ц Светског купа у Француској, који су ипак на крају сусрета, пуном преокрета и узбуђења одиграном у Бордоу на истоименом стадиону, однели победу 32:26 (18:14).

Велшани су повели већ у другом минуту, најпре казненим ударцем Дана Бигара који је касније промашио трансформацију после есеја Џоша Адамса.

При 8:0 после свега седам минута игре, учинило се да ће Змајеви забележити лагану победу на старту сопствене кампање на Мондијалу у Француској.

Међутим, Летећи Фиџијанци су имали нешто сасвим друго на уму.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ БОРДОА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ БОРДОА: Јован Бајић

Рачун острвљана не са Атлантика већ Пацифина, отворио је Ваисеа Најацалеву. Полагање капитена трансформисао је Френк Ломани чимсе су се момци у црно-белом приближили противнику на свега један поен заостатка.

Пубилика која је испунила трибине стадиона Бордо у истоименом граду и у већини подржавала Фиџијанце, експлодирала је када је Лекима Тагитагивалу постигао други есеј за своју репрезентацију чиме су прешли у вођство.

Предност је повећао на 8:14 Френк Ломани другим успешним претварањем.

Дaн Бигар је казном вратио Велшане у меч а Џорџ Норт им је поново донео вођство есејем који је био плод одличног соло продора сада другог центра Змајева а некада крила. Дан Бигар је опет био прецзан за додатна поена чиме су изабраници Ворена Гетланда стекли предност 18:14 на полувремену.

У наставку је Велс држао висок темпо игре. Поново су ударили, овог пута преко Луис Риса Замита. И есеј десног крила трансформисао је Дан Бигар чиме су после свега девет минута игре у наставку рагбисти у црвеном водили 25:14.

РАЗОЧАРАНИ СОПСТВЕНИМ УЧИНКОМ: рагбисти Фиџија после окршаја са Велсом. ФОТО: Getty Images
РАЗОЧАРАНИ СОПСТВЕНИМ УЧИНКОМ: рагбисти Фиџија после окршаја са Велсом. ФОТО: Getty Images

Резервни талонер Велшана Елиот Ди обезбедио је бонус бод обзиром да је уз помоћ саиграча постигао четврти есеј за државни тим. Дан Бигар је претворио и полагање Елиота Дија пре него што је напустио игру.

Наду Фиџијанцима да могу да изненаде Велс као што су урадили и на Светском купу 2007. који се такоће играо у Француској, пробудио је Јосуа Туисева есејем који је претворо Тети Тела.

Ношени подршком гледалаца са трибина стадиона Бордо, Летећи Фиџијанцу такоће изборили бонус бод и приближили се на шест заостатка за противником полагањем Месаке Догоа два минута пред крај меча.

Створили су себи шансу Фиџијанци да узму и цео плен у окршају са Велсом. Развили су акцију кроз дијагоналу по левој страни терена по истеку 80. минута и створили вишак. Дугачким додавањем лопта је упућена звезди француског рагбија Семију Радради који није имао никога испред себе и велшког есеј простора. Ипак, једном од најискуснијих и најквалитетнијих репрезентативаца Фиџија, лопта је испала у напред чиме је прилика за још један и коначни преокрет за изненађујућу победу отишла у неповрат.

Фиџијанци су морали да се задовоље да два бонус бода, једним за четири постигнута есеја и другим за пораз мањим од седам поена разлике док је Велс однео пун плен, четири бода за победу и бонус бод за четири постигнута есеја.

ВЕЛС – ФИЏИ 32:26 (18:14)

Стадион Бордо у Бордоу.

Гледалаца: 41.500

Главни судија: Метју Карли (Енглеска)

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Кристоф Ридли (Француска)

Судија у ТВ студију: Брајан Мак Ниси (Ирска)

ВЕЛС: Гарте Томас, Рајан Илајас, Томас Франсис, Вил Ровландс, Адам Беард, Ерон Вејнврајт, Џек Морган, Таулупе Фалетау, Герет Дејвис, Дан Бигар, Џош Адамс, Ник Томпкинс, Џорџ Норт, Луис Рис Замит, Лиам Вилијамс

Елиот Ди, Кори Домачовски, Дилон Луис, Дафид Џенкинс, Томи Рефел, Томас Вилијамс, Сем Костелоув, Рио Дајер

ЕСЕЈИ: Џош Адамс (7`), Џорџ Норт (29`), Луис Рис Замит (48`), Елиот Ди (67`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Дан Бигар (30`, 49`, 68`)

КАЗНЕ: Дан Бигар (2`, 24`)

ГОЛОВИ ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:  Кори Домачовски (68`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ФИЏИ: Ерони Мави, Самјуел Матавеси, Луке Таги, Исоа Насиласила, Те Ахивару Цирикидавета, Алберт Туисуе, Лекима Тагитагивалу, Вилиаме Мата, Френк Ломани, Тети Лела, Винаја Хабоси, Семи Радрадра, Ваисеа Најацалеву, Селиситино Равутаумада, Иласиа Дроасесе

Тевита Иканивере, Пени Раваи, Месаке Доге, Темо Мајанавануа, Левани Ботиа, Симионе Куруволи, Јосуа Туисова, Сирели Макуала

ЕСЕЈИ: Ваисеа Најацалеву (13`), Лекима Тагитагивалу (17`), Јосуа Туисува (73`), Месаке Дого (78`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Френк Ломани (15`, 18, ), Тети Тела (73`)

КАЗНЕ:

ГОЛОВИ ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Лекима Тагитагивалу (64`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.