ЧЕЛЗИ УНАЈМИО ПСИХОЛОГА ОЛ БЛЕКСА

СУПЕР ПСИХОЛОГ У ПОМОЋ ЧЕЛЗИЈУ: Гилбер Енока
СУПЕР ПСИХОЛОГ У ПОМОЋ ЧЕЛЗИЈУ: Гилбер Енока

Обзиром да ни 323 милона фунти стерлнига потрошених на довођење нових играча само у току јанура 2023. није много помогло Челзију у остварењу боље игре, челници енглеског фудбалског Пемијерлигаша из југозападног дела Лондна обојеног у плаво, одлучили су да запосле врхунског психолога Гилберта Енока који је препородио Ол блексе.

Новозеланђанин је један од пионира увођења знатно озбиљнијег рада на психолошком плану код спортиста. Започео је рад са тренером Вејном Смитом у Кантерберију осамдесетих година прошлог века, што је наставио кроз рагби седам репрезентацију Новог Зеланда. Када је Вејн Смит преузео Крусејдерсе 1997. Гилберт Енока га је пратио што се десило и са Ол блексима 2000. Смит је био главни тренер само једну годину али је Енока остао све до данашњих дана.

Поред рагбиста Новог Зеланда Гилберт Енока који често хода бос, чак ће и на пословни састанак доћи без чарапа и обуће на ногама, радио је и са крикеташима, одбојкашицама, женским нетбол тимом Аотеарое како и са појединим спортистима попут новозеландског рели возача Хејден Педон. 

Под Гилбертом Еноком Ол блекси су 15 година суверено владали и постали једини тим који је успео да одбрани титулу шампиона света освојивши трофеј Вилијам Веб Елис 2011. и 2015. после дебакла и окончања Мондијала у Француској 2007. у четвртфиналу.

Конзорцијум предвођен сувласником Лос Анђелес Доџерса Тоб Бохејли је потрошио више од 600 милиона фунти на 18 играча од лета прошле године. Међутим, Челзи је у првих десет утакмица у 2023. имао само једну победу и пет пораза и тренутно се налази на десетом месту табеле Премијершипа. Плавци се надају да ће Гилберт Енок успети да промени ментални и психолошки склоп играча у циљу побољшања игре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.