ЧИФСИ СЛАВИЛИ У ДЕРБИЈУ ПРОТИВ КРУСЕЈДЕРСА

ДЕТАЉ СА МЕЧА У ХАМИЛТОНУ: стуб Крсташа Тамаити Вилијамс пред контакт са Џорџом Дајером. ФОТО:Photosport
ДЕТАЉ СА МЕЧА У ХАМИЛТОНУ: стуб Крсташа Тамаити Вилијамс пред контакт са Џорџом Дајером. ФОТО: Photosport

После велике борбе и мношво преокрета који сведоче о неизвесности сусрета, дерби десетог кола Супер рагби Пацифика припао је Чифсима који су на игралишту спортског здања Ваикато у Хамилтону победили Крусејдерсе 34:24 (9:7) и тиме остали једина екипа у такмичењу без претрпљеног пораза.

Ослободивпши се почетног притиска, у првом озбиљнијием преласку на половину противника, Крусејдерси су постигли есеј. Градили су фазу по фазу раковима док лопту преко гол линије уз помоч саиграча није пренео Тамаити Вилијамс. Полагање десног стуба прве линије мелеа трансформисао је Ричи Мо` унга.

Већ у следећем нападу, односно одмах после почетног ударца, гости су скривили казну а Демиојен Мек Кензи је прецизним ударцем готобво преполовио вођство Крсташа.

Далас Мек Лиод је постигао есеј али га је судија у ТВ студију Ричард Леки поништио на исказивање забринутости главног делилаца правде Агнуса Гарнера јер је Брејдон Енор приликом обарања Демијена Мек Кензија руком случајно гурнуо лопту у напред, што раније никад није свирано као играње лоптом у напред.

Демијен Мек Кензи је још једном казном привео Чифсе на свега један заостатка.

И у 22. минуту је Ричард Кели поништио есеј. Овог пута Скоту Барету јер је наводно лопта  била одиграна у напред после испуцавања Демијена Мек Кензија коме се испречио Лук Џејкобсен.

У 28. минуту је Демијен Мек Кензи после окретања слрама на 40 метра од есеја Крсташа из казне могао да направи преокрет, али је шут аријера на овом мечу.

Који трен касније грешка је отклоњена, чиме су Поглавице  ипак отишне на паузу између полувремена са вођством које је увећано још једном казном одмах у наставку.

Период добре игре и доминацију у тим тренуцима крунисао је Броди Реталик. Акцију су одлично спровели по левој страни терена Демијен Мек Кензи и Шон Стивенсон који је у правом тренутку проиграо играча друге линије мелеа. Броди Реталик је готово нетакнуто продро у есеј простор и положио а Демијен Мек Кензио био успешан за додатна два поена и вођство 19:7.

Увидевши да је ђаво однео шалу, Крусејдерси су се у потпуности усредредили на напад. Формиран је мол у левом углу терена који је напредовао ка гол линији. Поглавице су на све могуће али недозвољене начине покушавали да омету напад гостију. Агнус Гарнер је сасвим оправдано досудио казнени есеј и искључио на десет минута Лука Џејкобсена.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић

Искористивши играча више на терену, шампиони Супер рагбија су направили преокрет. Фергус Брук је испратио акцију у којој је Далас Мек Лиод пре него што је био избачен у аут вратио лопту на унутра. Она је од играча Чифса ипак дошла до аријера Крсташа који је поклопио у сам угао за поравнање. Ричи Мо` унга је из врло незгодног угла претварањем вратио Крсташе у вођство.

Нови преорет направио је Демијен Мек Кензи казном са готово 50. метара .

Узватио је Ричи Мо` унга на исти начин али са мање раздањине за 22:24.

Шон Стивенсон је у 74. минуту постигао есеј у угао после скрама на половини терена и добро изграђеног напада за још једну смену. Демијен Мек Кензи је промашио трансформацију чиме је остало 27:24 али ту није био крај драми.

У буквално последњем минуту сусрета, Чифси су поново сабили Крусејдерсе уиспред њиховог есеја. Имали су казне, али су одбили шутеве на гол желећи есеј још један да постигну.

Циљ је остварио Тајрон Томпсон који је подигавши лопту из рака, пренео преко гол линије за нових пет поена. Последњу реч на утакмици имао је Демијен Мек Кензи трансформисави есеј резервног стува прве линије скрама за коначних 34:24

ЧИФС – КРУСЕЈДЕРС 34:24 (9:7)

Стадион Ваикато у Хамилтону

Гледалаца: 25000

Главни судија: Агнус Гарнер

Помоћници: Дан Ваенга, Мајк Винтер

Судија у ТВ студију: Ричард Кели

ЧИФС: Аидиан Рос, Самисони Таукеи` ахо, Џорџ Дајер, Броди Реталик, Тупоу Ваа` и, Самипени Финау, Сем Кејн, Лук Џејкобсен, Бред Вебер, Демијен Мек Кензи, Етене Нани Сетуро, Рамека Поихипи, Дениел Рона, Емони Нарава, Шон Стивенсон

Тајрон Томпсон, Оли Норис, Џон Рајан, Наитоа Ах Куои, Пита Гус Совакула, Кортез Ратима, Брн Гетланд, Лаломило Лаломило

ЕСЕЈИ: Броди Реталик (45`), Шон Стивенсон (74`), Тајрон Томпсон (80`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Демијен Мек Кензи (46`, 80`+1`)

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (8`, 18`, 31`, 42`, 69`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Лук Џејкобсен (53`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

КРУСЕЈДЕРС: Џо Муди, КОди Тејлор, Тамати Вилијамс, Скот Барет, Семјуел Вајтлок, Дом Гардинер, Том Кристи, Кален Грејс, Мајкл Дурмонт, Ричи Мо` унга Лестер Фаинга` ануку, Давид Хавили, Брејдон Енор, Далас Мек Лиод, фергус Брук

Броди Мек Алистер, Кершавл Сајкс Мартин, Оливер Јагер, Квинтен Стрејнџ, Кристијан Лио Вили, Чај Филиаки, Џек Гудхју, Мака Спрингер

ЕСЕЈИ: Тамаити Вилијамс (5`), казнени (53`), Фергус Брук (63`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (6`, 64`)

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (6`, 64`, 71`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.