БРЕД ТОРН ОДЛАЗИ У ПЕНЗИЈУ

ПОВЛАЧИ СЕ ИЗ ПРОФЕСИОНАЛНОГ РАГБИЈА
ПОВЛАЧИ СЕ ИЗ ПРОФЕСИОНАЛНОГ РАГБИЈА

Легендарни Новозеланђанин Бред Торн,  играч који је освојио све што се у светском рагбију освојити може, и у унији и али и у лиги, обавестио је планетарну јавност да ће се на крају сезоне повући из професионалног рагбија. Интересантно је да бивши Ол блек и светски шампион, који тренутно брани боје Лестер Тајгерса, најуспешнијег енглеског клуба и једног од најтрофејнијих са тла Старог континента, на тај потез одлучио у 40. години живота.

Бред Торн је 3. фебруара загазио у четврту деценију живота. Од рагбија зарађује за хлеб од 1994. када се преселио из родног Мозгила, варошице са југоистока Новог Зеланда, провинције Отаго у Бризбејн.

Каријеру је започео у лиги, у Бронкосима за ко је играо до 2ооо. и у чијим редовима је стекао статус репрезентативца Аустралије. По повратку у отаџбину 2000. и преласку у унију, придружио се Крусејдерсима. Позив из снова и шанса да заигра у чувеном црном дресу указала му се три године касније. Играо је за Нови Зеланд на Светском првенству 2003. у Аустралији где су Ол блекси испали у полуфиналу управо од Валабиса.

Две године касније вратио се у лигу и Бронкосима са којима је још једном постао шампион и одакле је опет био позван да игра за Квинсленд у Стејт оф ориџину. На прослави 20 година од оснивања франшизе, Бред Торн је био уврштен међу 20 легендарних играча тима из Бризбејна.

На почетку сезоне 2008. поново се враћа на Нови Зеланд и рагби унији., односно Кантерберију и Крусејдерсима где је поново стекао статус Ол блека. Са Новим Зеландом је постао Светски шампион 2011. Следеће године је отишао у Јапан где је играо за Фукуока Саникс Блуз. У пази између све сезоне у Јапану, на три месеца у 2012. играо је Леинстер, таман толико да постане шампион Европе.

Следеће године се вратио на Нови Зеланд и потписао за Хајлендерсе у чијим бојама је одиграо 100. Супер рагби утакмицу. Већи део 2014. је пропустио због повреде и операције бицепса али је у августу обелоданио да наставља са рагбијем преласком у Енглеску и Лестер Тајгерсе где ће се на крају сезоне опростити од професионалног играња рагбија.

Бред Торн је са Бризбејн Бронкосима освојио Супер лигу 1997. и Светско клупско првенство, као и титуле у Ен Ер Елу 1998., 2000. и 2006.

Освојио је Првенство провинција Новог Зеланда са Кантерберијем 2001. и 2004. као и Ренфурли Шилд. У дресу Крусејдерса је био шампион Супер рагбија 2008. Са Ол блексима је узимао Бледислоу куп 2003., 2008., 2009., 2010., и 2011. Освајао је Куп три нације 2003., 2008., и 2010., и Грен слем у окршајима са селекцијама оз Европе у оквиру Турнеје крајем године 2008. и 2010. Са Новим Зеландом је постао светски шампион 2011. Са Ленстером је освојио Хајнекен куп 2012.

Укратко, све што се освојити може…

Циљ ми је био да играм врхунски рагби до 40. године живота и то да играм добар рагби и то сам учинио. Био сам члан свих тих екипа и то је стварно било фантастично, Сада, мислим да је можда време да радим нешто друго – рекао Бред Торн за Радио Лестер повод најаве окончања 21. године дуге каријере професионалног рагбисте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.