ВАЛАБИСИ ПОБЕДОМ ПРОТИВ ВЕЛСА ОСВОЈИЛИ МОНДИЈАЛСКУ БРОНЗУ

ОСВОЈИЛИ БРОНЗУ НА МОНДИЈАЛУ: Валабиси.
ОСВОЈИЛИ БРОНЗУ НА МОНДИЈАЛУ: Валабиси.

У утакмици за треће место на Светском првенству на Новом Зеланду која је практично била реприза истог меча са прве смотре најбољих репрезентација планете одиграна пре 24 године у истом граду и готово истом стадиону, Иден парку али с другачијим исходом, Валабиси су у драматичном сусрету савладала храбре Велшане 21:18 (7:3) и однели бронзане медаље Мондијала у Аустралију.

Обе селекције су опрезно започеле сусрет јер им је ово била последња прилика да се домодну утешне награде обзиром да су пре пет дана претрпеле поразе у полуфиналима.

ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић.

Рагбистима из Велса као да су мисли и даље биле на неправду у дуелу с Француском. Правили су доста грешака у првих двадесетак минута меча што се морало рефлектовати и на резултат јер Аустралија, једна од најбољих селекција света једноствано не прашта пропусте.

Иницијатива је спроведена до краја а завршио је Берик Барнс полагањем. Млађани Џејмс О` Конор је био сигуран за додатна два поена и Валабиси су имали вођство 7:0.

Змајеви су коначно успели да материјализују оно за шта су се жестоко борили јер је Џејмс Хук погодио казну. Ређале су се шансе на обе стране али семафор је мировао до одласка на одмор.

У наставку меча Велс је успео да консолидује редове и деловао за коју нијансу опасније. Можда је томе допринела и измена на позицији отварача где је ветарн Стивен Џонс одменио индиспонираног Џејмса Хука. Ипак, Хук је био највећи кривац за први есеј Велса.

У једном од напада Аустралије пожртвовани мелејци су преузели лопту противнику у раку. Развила се контра по левој страни терена. Хук је био затворен и шутнуо је лопуту кроз редове Валабиса. Покупио је сопствени шут и додао лопту до Шејна Вилијамса. Пас Хука ка Вилијамсу очигледно је био унапред али енглески судија Вејн Барнс дозволио је да се игра настави.

Поклон арбитра оберучке је прихватило омалено али веома искусно крило Велса. Увидевши и да су њега затворили Аустралијанци упутио је лоту у празан простор у правцу есеја. Стигао је до ње пре ривала покупио је испред гол линије и положио за прелазак Змајева у вођство али Хук га није увећао јер промашио претварање.

ПРВИ ЕСЕЈ ЗА ВЕЛС: Шејн Вилијамс поентира.
ПРВИ ЕСЕЈ ЗА ВЕЛС: Шејн Вилијамс поентира.

За мање од десет минута, Валабиси су направили преокрет јер су момци у црвеним дресовима направили две казне које је у поене претворио Џејмс О` Конор. На 16:8 повисио је Берик Барнс дроп голом а наговештај победе донео је Бен Мек Каламан есејем у 76. минуту док је О` Конор промашио претварање.

Чеп треће линије мелеа успео је да учини оно што Адам Ешли Купер није у претходноом нападу. Валаби си су направили контру, имали ситуацију три на један, прошли Шејна Вилијамса и Купер се нашао сам испред есеја Велса. Међутим, пред само полагање сигао је Џорџ Норт, и приликом обарања универзалца у дијагонали избио је лопту Куперу.

Надомак и свесни пораза Змајеви се нису предавали. Развили су акцију можда ако не најлепшу на турниру, онда дефинитвно најпожртвованију. Без обзира шт је 80. минут истекао видно ицрпљени Велшани су градили акцију из фазе у фазу. Направили су их 30 пре него што је Ли Хафпени есејем круницао напад у којем су учествовали сви изабраници Ворена Гетланда за ластан опроштај од Мондијала.

ВАЛАБИСИ ЗАУСТАВЉАЈУ РАЈАНА ЏОНСА У ПРОДОРУ
ЏЕЈМ О` КОНОР ЗАУСТАВЉА РАЈАНА ЏОНСА У ПРОДОРУ

Може се констатовати да се истоија поновила, из више разлога. Први је чињеница да су се Велс и Аустралија поново су се срели на Светском првенству у утакмици за треће место као 1987. године с тим да су овога пута Валабиси узели бронзане медаље.

Други је још једна непобитна чињеница а то је да је елиоц правде из Енглеске, Вејн Барнс на којег је било доста повика и критика због суђења, поново је направио исту грешку као и пре четири године. Срећом, овога пута не толико кобну. На претходном Мондијалу, у мечу четвртфинала само он није видео да је пас Дамијена Траила ка Фредерику Мишелаку што је резултирало есејем Јаника Жузиона и касниом елиминацијом Ол блекса, био у напред. Ни овога пута само он није видео да је додавање Џејмса Хука ка Шејну Вилијамсу који је у наставку поентирао, било у напред.

Срећом, тријумф Аустралији која је још средином првог полувремена остала без Квејда Купера, разлог – покидани унутрашњи лигаменти десног колена, нико не може да оспори јер су Велшани поново због лоших шутева на гол, односно промашаја изгубили утакмицу.

ПОСЕБНА ЧАСТ: Нејтан Шарп пред стоту утакмицу за Валабисе.
ПОСЕБНА ЧАСТ: Нејтан Шарп пред стоту утакмицу за Валабисе.

Сусрет за Велсом и освајање бронзе од посебдног је значаја за Нејтана Шарпа који је као и Купер повредио десно колено али не тако драстично, јер је управо против Велса одиграо 100. утакмицу у дресу са државним грбом.

Победа против Змајева прва је Валабиса на стадиону Иден парк још од 1986. године. На овом овом спортском здању три пута су изгубили ове године. Први пут од Новог Зеланда у првој утакмици овосезонског Купа три нације која се играла и за Бледислоу куп. Други пут савладала их је Ирска у оквиру групне фазе Светског првенства а трећи пут претрпели су пораз од Ол блекса у полуфиналу Мондијала.

ВЕЛС – АУСТРАЛИЈА 18:21 (3:7).

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска).

Помоћници: Роман Поли (Француска), Џорџ Кленси (Ирска).

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка).

ВЕЛС: Гетлин Џенкинс, Хју Бенет, Пол Џејмс, Лук Чартерис, Бредли Дејвис, Ден Лидијат, Тоби Фалетау, Рајан Џонс, Мајк Филипс, Џејмс Хук, Шејн Вилијамс, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Џорџ Норт, Ли Халфпени.

Лојид Брнс, Рајан Бевингтон, Алун Вин Џонс, Енди Паувел, Лојид Вилијамс, Стивен Џонс, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Шејн Вилијамс (49`), Ли Халфпени (80`+3`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Стивен Џонс (80`+4`).

КАЗНА: Џејмс Хук (20`).

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Татфу Полота Нау, Салеси Маафу, Џејмс Хорвил, Нејтан Шарп, Скот Хигенботом, Дејвид Покок, Бен Мек Каланам, Вил Гинија, Квејд Купер, Дигби Иоане, Берик Барнс, Адам Ешли Купер, Џејмс О` Конор, Куртли Бил.

Саиа Фаинга, Бен Александер, Роб Симонс, Радике Само, Лук Бриџис, Ентони Фаинга, Роберт Хорн.

ЕСЕЈИ: Берик Барнс (12`), Бен Мек Каламан (76`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Џејмс О` Конор (13`),

КАЗНЕ: Џејмс О` Конор (54`, 58`).

ДРОП ГОЛ: Берик Барнс (68`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.