ДИНС ПОДНЕО ОСТАВКУ, МЕК КЕНЗИ НОВИ СЕЛЕКТОР АУСТРАЛИЈЕ

НОВИ СТРАТЕГ ВАЛАБИСА: Јуан Мек Кензи (лево) са извршнм директором Рагби савеза Аустралије Билом Пулвером
НОВИ СТРАТЕГ ВАЛАБИСА: Јуан Мек Кензи (лево) са извршнм директором Рагби савеза Аустралије Билом Пулвером

Непосредно после пораза од Британских и Ирских Лавова у трећем одлучујућем Тест мечу, тачније непуних 48 сати од неуспеха у Сиднеју, селектор Аустралије Роби Динс је поднео оставку. Рагби савез Аустралије је брзо реаговао и на место првог Новозеланђанина на клупи Валабиса поставио Јуана Мек Кензија, шефа струке Квинсленд Редса.

Четрдесетосмогодишњи Јуан Мек Кензи одиграо је 51. утакмицу за Аустралију и био један од кључних личности репрезентације која је 1991. у Енглеској освојила прву титулу шампиона света за земљу кенгура. Стуб прве линије мелеа у дресу са државним грбом је само једну утакмицу започео као резерва.

Тренерску каријеру је почео као координатор тренера у Брамбисима 1998. Био је асистент главном тренеру Валабиса Едију Џонсу у периоду од 2000. до 2003. године када постаје шеф струке Варатаса које је водио до 2008. Исте године на сезону одлази у Стад Франс али се враћа у Аустралију 2009. и преузима Квинсленд Редсе. Од франшизе из Бризбејна која је годинама била на дну табеле направио је шампионску екипу која је постала првак Супер рагбија 2011.

БИВШИ СЕЛЕКТОР АУСТРАЛИЈЕ: Роби Динс
БИВШИ СЕЛЕКТОР АУСТРАЛИЈЕ: Роби Динс

На челу струке Валабса заменио је Робија Динса који је постао селектор 2008. Педесетрогодишњи Новозеланђанин је одиграо 5 утакмица за Ол блексе на позицији аријера. Кантербери је под његовом командом први пут после 17 година победио Окланд и исте 1997. освојио Првенство провинција Новог Зеланда. У том периоду асистент му је био Стив Хенсон, садашњи шеф струке Ол блекса.

Најуспешнији је тренер Супер рагбија јер су Крусејдерси под његовом командом освојили пет титула. Водио је Аустралију од 2008. у 74 тест утакмица, више него и један други тренер, од којих су Валабиси добили 43, 29 изгубили и две играли нерешено са процентом успешности од 58%. После десет година поста Озији су са њим 2011. освојили Куп три нације а на Светском првенству у Новом Зеланду били трећи.

Робију Динсу уговор је требао да истекне на крају сезоне. Прича се да није поднео оставку, највероватније да би добио отказ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.