ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ

ЈОШ УВЕК ЈЕ ЈЕДАН ТРОФЕЈ У КАНЏАМА ЗМАЈЕВА: Капитен Велса Сем Ворбартон с пехаром Купа шест нација (лево) и Трпл круном у рукама.
ЈОШ УВЕК ЈЕ ЈЕДАН ТРОФЕЈ У КАНЏАМА ЗМАЈЕВА: Капитен Велса Сем Ворбартон с пехаром Купа шест нација (лево) и Трпл круном у рукама.

Утакмице одигране протеклог викенда искристалисале су ситуацију у Купу шест нација где сада више нема тајни. Енглези су и даље на добром путу да турнир освоје Грен слемом а последња препрека на том путу биће им Велс у Кардифу. Змајеви нису у позицији да одбране лане освојен Грен слем али могу титулу. Све што треба да ураде је да покваре старом непријатељу славље тријумфом већим од 14 разлике и поново су шампиони Старог континента док је на осталим учесницима да се договоре о даљем коначном пласману.

Французи су коначно освојили бод у елитном друштву Европе ремијем у Даблини и ако је деловало као да је на помолу шести везани пораз у оквиру турнира, што нису доживели још од 1927. Ирци су у првом полувремену деловали доста убедљивије, конкретније али су Триколори у самој завршници меча, највише захваљујући сјајном Лују Пикамолу који је постигао есеј и спречио противника у једном од последњих напада да учини исто, дошли до ремија.

МОЖДА ИГРАЧ ТУРНИРА: Луи Пикамол пролази Рорија Беста на мечу у Даблину.
МОЖДА ИГРАЧ ТУРНИРА: Луи Пикамол пролази Рорија Беста на мечу у Даблину.

Велшани су тачно знали по шта су дошли у Единбург. Победу и два бода који су их одржали у трци с Енглезима. Шкоти су били свесни тога и желели су да преузму улогу од келтске браће јер би у случају тријумфа, они уместо Змајева били у калкулацији за титулу. Руку на срце, само у математичкој јер би им за трофеј поред убедљиве победе у Сен Денију следећег викенда требао и пораз Енглеза у Кардифу, по могућству, с великом разликом. Овако, славље Велшана на Марејфилду 28:18 спасило нас силне комбинаторике.

Међутим, да су Италиани учинили оно чему су били близу и у шта нико, па можда ни осни сами нису веровали пред окршај на Твикемхему, глава би нас заболела од евентуалних решења. Азури су у 19. утакмици против Енглеза били на прагу не само поделе бодова него вероватно и прве победе у дуелу с момцима са Црвеном ружом на грудима али су домаћини успели да се одбране пред крај меча и остану на курсу Грен слема.

ОНИ СЕ ДОБРО ЗАБАВЉАЈУ БЕЗ ОБЗИРА КО ПОБЕЂУЈЕ: навијачице Велса у загрљају Шкотланђанина
ОНИ СЕ ДОБРО ЗАБАВЉАЈУ БЕЗ ОБЗИРА КО ПОБЕЂУЈЕ: навијачице Велса у загрљају Шкотланђана

Имајући све ово на уму, само можемо наслутити каква нас узбуђења очекују у последњем колу Купа шест нација. Енглези поред Трипл круне и Грен слема могу да изгубе титулу којој су на домак. С друге стране Ла Манша Французи ће за разлику од Енглеске која јури три трофеја покушати да избегну један, онај неславни који добија последње пласирана селекција јер ће у случају пораза од Шкотске остати на дну табеле.

Италијани су конкуренти Триколорима за Дрвену кашику али им она можда неће загорчати мед ако учине оно чиме су били изузетно близу пре две године. На последњем гостовању Ирске у Риму, рагбисте са Смарагног острва је спасао дроп гол Ронана О` Гаре али отварача Манстера од прошле недеље нема у репрезентацији, први пут после 13 година и ако буду играли против Италијан на Олимпику као што су играли против Француске на Ленсдаун роуду, не пише им се добро у Риму.

РЕЗУЛТАТИ ЧЕТВРТОГ КОЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

ШКОТСКА – ВЕЛС 18:28 (12:13)

ИРСКА – ФРАНЦУСКА 13:13 (13:3)

ЕНГЛЕСКА – ИТАЛИЈА 18:11 (12:3)

ТАБЕЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА ПОСЛЕ ЧЕТВРТОГ КОЛА

[table “27” not found /]

Categoriesn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.