ИРБ УВЕО НОВИНЕ И ОДРЕДИО СУДИЈЕ ЗА КУП 4 НАЦИЈЕ

БИЋЕ ПРОМЕНА И У СКРАМУ
БИЋЕ ПРОМЕНА И У СКРАМУ

Међународни рагби борд (ИРБ) именовао је делиоце правде за предстојећи Куп четири нације, односно Рагби првенству како је званично назив такмичењу. Поред десет судија које ће обављати посао на јужној хемисфери од 17. августа до 5. октобра, одређени су и они који ће судити квалификациони двомеч за одлазак на Светско првенство у Енглеској 2015. САД – Канада. На поменутим сусретима први пут ће се примењивати нове команде приликом склапања првих линија мелеа а новина ће бити везане и за судије у ТВ студију.

Куп четири нације као га ми зовемо, судиће Крег Жубер, Јако Пајпер (Јужна Афрка), Жером Гарсе, Роман Поли (Француска), Алан Роланд, Џорџ Кленси (Ирска), Крис Полок (Нови Зеланд), Стив Велш (Аустралија), Најџел Овенс (Велс) и Вејн Барнс (Енглеска) док ће правду на првој утакмици између Сједињених Америчких Држава и Канаде 17. августа за одлазак на Мондијал у Енглеској делити Леитон Хоџ (Велс) а на реваншу седам дана касније у Канади Џеј Пи Дојл (Енглеска).

На захтев САНЗАР (Јужноафричко-Новозеландско-Аустралијског Рагбија) тела које руководи Супер рагбијем и Купом четири нације, Међународни рагби борд је одлучио да ће од првог сусрета велкана јужне хемисфере 17. августа у Сиднеју и првог окршаја Аустралије и Новог Зеланда у Купу четири нације који ће се играти као и увек и за Бледислоу куп, примењивати нове команде приликом слапања скрама.

УСКОРО ЋЕ СТУБОВИ МОРАТИ ДА СЕ ВЕЖУ ПРЕ СЛКАПАЊА СКРАМА: овако је то изгледало до сада
УСКОРО ЋЕ СТУБОВИ МОРАТИ ДА СЕ ВЕЖУ ПРЕ СЛКАПАЊА СКРАМА: овако је то изгледало до сада

И даље ће их бити три с том разликом да ће се после „чучни“ а пре „склоп“ изговарати команда „вежи“. То значи да ће стубови прве линије мелеа на команду, после чучња, морати да се вежу за противника и на следећу команду клопе. САНЗАР је тражио да се ово правило примени ради безбедности играча.

Поново ће се стриктно поштовати правило да деми, не сме лопту убацивати у меле ако скуп није стабилан, односно ако не мирује. Приликом убацивања лопте у скрам, деми ће, као и у стара добра времена, морати то да уради по средини канала, односно тачно између две прве линије тако да оба талонера имају подједнаке шансе да дођу до лопте, што се није доследно примењивало у последњих неколико сезона, поготово на јужној хемисфери.

Новим командама и изричитим примењивањем старих правила, поред повећања безбедности самих играча у скраму, вратиће се ће се стари драж игре у мелеу који је на тренутак замро у покушајима да се сама утакмица што више убрза.

ОД САДА ЋЕ БИТИ ИЗ НЕУТРАЛНЕ ЗЕМЉЕ: судија у ТВ студију
ОД САДА ЋЕ БИТИ ИЗ НЕУТРАЛНЕ ЗЕМЉЕ: судија у ТВ студију

Последња новина коју је Међународни рагби борд увео пред почетак Купа четири нације односи се на судије у ТВ студију. Стартом елитног такмичења репрезентација са јужне хемисфере, као пилот систем са свим до сада већ поменутим правилима, које ће се касније сигурно примењивати од почетка нове сезоне и на јужној и на северној полулопти, укључује и арбитре који раде свој посао на основу оног што виде у ТВ студију.

До сада су делиоци правде, који су то чинили у спорним ситуацијама прегледававши поновљене и успорене  видео снимке на захтев главног судије, били из земље где се играла утакмица, односно из земље домаћина. Како би обезбедили неутралонст и у тим околностима ИРБ је одлучио да ће судије и у ТВ студију убудуће такође бити из неутралне земље као и главни арбитар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.