КАНТЕРБЕРИ РАЗБИО ОКЛАНД У ДЕРБИЈУ ПРВОГ КОЛА ПРВЕНСТВА ПРОВИНЦИЈА НОВОГ ЗЕЛАНДА

ДЕТАЉ С ДЕРБИЈА У КАРЈСТЧРЧУ: семафор све говори. ФОТО: Јован Бајић
ДЕТАЉ С ДЕРБИЈА У КАРЈСТЧРЧУ: семафор све говори. ФОТО: Јован Бајић

У највећем дербију Аотеарое одиграном у другом мечу, трећег дана, првог викенда Првенства провинција Новог Зеланда, Кантербери је декласирао Окланд 48:9 (27:6), недозволивши гостима са северног острва ни почасни есеј да постигну, док су их црвено – црни укњижили шест. Све што су плаво – бели успели да ураде за 80 минута су биле три казне Герета Аскомба.

После констрантног притиска на госте од самог почетног ударца, рагбисти Кантерберија су успели да поведу са 7:0. Најпре су шутем натерали Хеглија Паркса да унесе у сопствени есеј простор лопту и поклопи је што је дало добру платформу за нови напад. Изградивши фазе створена је шанса за дебитанта Џоела Еверсона да у својој првој утакмици за Кантербијанере постигне први есеј. Трансформисао га је Том Тејлор.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

У 16. минуту вођство је удвостручено полагањем Адама Вајтлока. Шансу другом центру направио је Патрик Озборн одличним продором по крилу, а њега је спречило у поентирању обарање ћушком по скочном зглобу Хеглија Паркса. Том Тејор је поново био сигуран из трансформацијом.

Прве поене за Окланд је постигао Герет Аскомб казненим ударцем у 19. и следећу је укњижио два минута касније.

Мира гостима Кантербери није дозволио. Чим су намирисали да им се Окланђанни приближавају, одмах су узвратили трећим есејем, а претходно је Том Тејлор успешно извео шут на гол из казне. Овог пута стрелац је био Џони Мек Никол а Том Тејлор није пропустио још једну шансу да демонстрира прецизност.

Друго полувреме је отворио Џони Мек Никол другим есејем. Лопта је прошла кроз целу дијагоналу до левог крила који је прошао кроз двојицу противника и са Хеглијем Парксом на леђима успео да постигне пет поена. Том Тејлор је наставио стопроцентни учинак још једном сигурним претварањем али је  нажалост, ускоро морао да напусти терен због повреде.

СРЕДИЛИ СЕВЕРЊАКЕ: скрам Окланда. ФОТО: Јован Бајић
СРЕДИЛИ СЕВЕРЊАКЕ: скрам Окланда. ФОТО: Јован Бајић

Изнуђена измена сигурно није унела пометњу у домаће редове, нити је очврснула нити ојачала гостујуће. Кантербери је наставио са доминацијом. Мет Тод који је имао одличну сезону са Крусејдерсима, и вечерас одиграо јубиларну, 50. утакмицу за регион, крунисао је добру игру пренету из Супер рагбија у Првенство провинција Новог Зеланда, полагањем. Тејлорову улогу шутера је преузео Тајлер Блејендал. Млади отварач је био прецизан за два поена.

Завршница је припала Окланду који ни поред, у тим моментима, концима игре у својим рукама, односно, поседом лопте, није успео да постигне почасни есеј.

Оно што није ишло плаво – белима, шести успешни пут је учинио Патрик Озборн. Крило које је Супер рагби сезону играло за Хајлендерсе, у последсњем минуту је постигао последњи, шести есеј за Кантербријанере. Акцију је готово испред сопствене есеј линије започео Вили Хајнц а хитроного крило је завршило исподстатива Окланда.

Печат је лупио Ричи Мо` унга трансформацијом за коначних 48:9.

КАНТЕРБЕРИ – ОКЛАНД 48:9 (27:6)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 10.000

Главни судија: Герет Вилијамсон

Помоћници: Лиам Сканлон, Карл Џонсон

Судија у ТВ студију: Хуан Шалфон

КАНТЕРБЕРИ: Алекс Хогдман, Коди Тејлор, Непо Лаулала, Џоел Еверсон, Скот Берет, Мет Тод, Џед Браун, Лук Вајтлок, Вили Хајнц, Тајлер Блејендал, Џони Мек Никол, Том Тејлор, Адам Вајтлок, Патрик Озборн, Ричи Мо` унга

Бен Фунел, Сиате Токолахи, Мет Сајмонс, Том Сендерс, Мајкл Дурмонд, Роб Томпсон, Милфорд Кересома

ЕСЕЈИ: Џоел Еверсон (12`), Адам Вајтлок (16`), Џони Мек Никол (28`, 46`), Мет Тод (63`), Патрик Озборн (80`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Том Тејлор (12`, 17`, 27`, 48`), Тајлер Блејендал (64`), Ричи Мо` унга

КАЗНЕ: Том Тејлор (23`,40`)

ОКЛАНД: Сем Претли, Том Мек Карти, офа Ту` унгафаси, Лиаки Моли, Џек Вентон, Џо Едвардс, Шон Полварт, Питер Саили, Џуниор Полуеулигага, Герет Ескомб, Чарлс Пиутау, Френсис Саили, Џорџ Моала, Бен Лам, Хегли Паркс,

Гафатаси Су` а, Фрејзер Армстронг, Вили Лојд, Блејк Гибсон, Лион Фукофука, Сајмон Хики, Лолаги Висина

КАЗНЕ: Герет Аскомб (19`, 21`)

ЖУТИ КАРТОН: Питер Саили (62`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.