КАРТЕР НАПУШТА НОВИ ЗЕЛАНД ПОСЛЕ МОНДИЈАЛА У ЕНГЛЕСКОЈ

ИДЕ ЗА МИЛИОНИМА: Данијел Катер (десно) са аутором теста Јованом Бајић
ИДЕ ЗА МИЛИОНИМА: Данијел Катер (десно) са аутором теста Јованом Бајићем на Твикенхему у Лондону

После много шушкања и шпекулација око одласка Данијела Картера са Новог Зеланда које су постале све гласније, данас је озваничен прелазак најбољег отварача света са земље светских шампиона у Француску. Луксузним уговором склопљеним са Расинг Метроом на три године, креатор игре Ол блекса и Крусејдерса је постао први играч у историји рагбија који ће по сезони зарађивати милион фунти стерлинга.

Данијел Картер је прво од звучнијих имена из тима момака у црним дресовима са сребрном папрати на грудима за које је потврђено да ће после Светског првенства следеће године у Енглеској напустити Нови Зеланд. Сам Картер је признао да је инициони контакт с њим председник Расинга Џеки Лоренцети остварио још 2011. када му је изнео своју визију развоја клуба што се Данијелу свидело и у шта је имао прилике да се увери у протекле три године обзиром да је клуб који је основан крајем 19. века у константном успону.

Отварач који је дебитовао да за Ол блексе 2003. у победи против Велса оствареној на терену стадиона Ваикато у Хамилтону допринебши са 21. поеном,  и раније се опробао у земљи Галских плетлова. Годину дана после Мондијала у Француској имао је уговор са Перпињаном на шест месеци. За Каталонце је одиграо свега пет утакмица од планираних седам јер је 31. јануара 2008. у дуелу са Стад Франсом зарадио повреду Ахилове тетиве. Ипак, црвено-жути су на крају сезоне освојили титулу шампиона Француске медаљу је заслужено добио и Картер.

За матични Кантербери Данијел Картер је одиграо 28 мечева и освојио пет титула првака Првенства провинција Новог Зеланда. Са Крусејдерсима чије је боје бранио 128 и постигао рекордних 1.581 поен четири пута је био шампион Супер рагбија а са Ол блексима за које је одиграо 102. меча, укњижио такође рекордних 1.455 поена, освојио је осам титула шампиона јужне хемисфере и трофеј Вилијам Веб Елис 2011. Два путаје био проглашаван за најбољег играча света 2005. и 2012. и још два пута је био номинован.

Сигурно је да би ретко ко одби луксузну понуду каква је била пред Картером. Данијел је образложио одлуку о преласку чињеницом да неће бити у могућности да игра рагби доживотно и да мора да мисли на породицу, додавши да Париз није лоше место за живљење и да је престоница Француске један од његових омиљених градова.

На Новом Зеланду није било негативних рекација на вести о одласку Картера после Мондијала што ће га по аутоматизму регулисаним правилима домаћег рагби савеза, дисквалификовати да игра на национални тим. Речи подршке су стизале и од Тода Блекедера главног тренера Крусејдерса и од Стива Хансена селектора Ол блекса.

Јован Бајић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.