МАНСТЕР У ВЕЛИКОМ СТИЛУ ЗАВРШИО ТАКМИЧЕЊЕ ПО ГРУПАМА

ПОНИЖЕНИ: Џејмс Дауни центар Светаца у покушају пролаза кроз одбрану Манстера.
ПОНИЖЕНИ: Џејмс Дауни центар Светаца у покушају пролаза кроз одбрану Манстера.

У последње две утакмице, другог дана финалног, шестог кола Европског рагби купа које су се играле у оквиру групе 1 гости су били ефикаснији. Без обзира што пред пут у Милтон Кис на окршај Нортхемптон Сеинтсима већ обезбедили место међу осам најбољих, првотимци Манстера су доказали да су тренутно заиста најбоља екипа на Старом континенту разбивши Светце 51:36 (16:16). У истој групи Скарлетси из Тлалетија су победили Олимпик у Кастру чиме су се изборили за четвртфинале али Челинџ купа као једна од три другопласиране екипе које се из ЕРК селе у ово такмичење.

У тиму Сеинтса који су пре само осам месеци играли финале елитног друштва Европе а сада, готово два кола пред крај борбе по група бећ били отписани за нокаут фазу није било можда највеће звезде клуба. Изостављен је Крис Ештон вероватно као „одмазда“ руководства клуба обзиром да је у току недеље потписао за ривалске Сараценсе али то свакако није било оправдање за пораз.

Светци су одлично започели меч и имали вођство 13:3 јер су поед три казне Рајана Ламба ивојевали и есеј али казнени јер мелејци Манстера пред сопственом гол линијом нису могли да издрже притисак у затвореном скраму. Међутим, Ирци од тада преузимају ствари у своје руке и завршавају меч у великом стилу за шта се побринуо Сајмон Зебо хет триком у другом полувремену.

ХЕТ ТРИК ХЕРОЈ: Сајмон Зебо.
ХЕТ ТРИК ХЕРОЈ: Крило Манстера Сајмон Зебо.

Тријмфом у Енглеској Манстер је завршио лигашки део Европског рагби купа као једина екипа са масималним учинком од шест победа из шест мечева. Уједно је и најефикаснији тим па ће поред предности домаћег терена у сусрету за полуфинале имати лакшег противника, односно тим са наслабијим учинком који се пласирао у четвртфинале.

Три минута пред крај меча, ветеран и рекордер по броју утакмица за Велс Стивен Џонс извојевао је победу Скарлетсима на гостовању Кастр Олимпику чиме је су момци из Тлалетлија обезбедили наставак такмичења у Европи али у Џелинџ купу где ће прелазе три друголасиране екипе из ЕРК.

РЕЗУЛТАТИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА ГРУПЕ 1

НОРТХЕМПТОН СЕИНТС – МАНСТЕР 36:51 (19:19)

КАСТР ОЛИМПИК – ТЛАЛЕТЛИ СКАРЛЕТС 13:16 (6:8)

КОНАЧНА ТАБЕЛА ГРУПЕ 1

ИРСКА220074:17 210
ЕНГЛЕСКА220043:3808
ШКОТСКА210143:4615
ФРАНЦУСКА210137:5404
ВЕЛС200240:4333
ИТАЛИЈА200224:6311

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.