ДРАМОМ У ДАНДЕНУ ОЛ БЛЕКСИ ОСВОЈИЛИ СЕРИЈУ

МА` А НОНУ У ПРОДОРУ ПРОТИВ ЕНГЛЕЗА
МА` А НОНУ У ПРОДОРУ ПРОТИВ ЕНГЛЕЗА

Као што се и могло претпоставити после првог теста одиграног пре недељу дана у Окланду, Новозеланђани су изузетно тешко дошли до тријумфа и у другом, којим су освојили серију али сам исход меча, 28:27 (3:10) довољно говори колико су мука Енглези задали Ол блексима на терену стадиона Форсајт Бар у Данидену.

Црвене руже су повеле казненим ударцем Овена Фарела издејствованим добрим молом формираним из аута, после шута у половину домаћина из првог казненог ударца на мечу. Кривац за прекршај који је Јако Пајпер санкционисао је био Ричи Мек Коув, ушавши у мол из оф сајда.

Из готово идентичне ситуације момци у белом су повећали вођство на 10:0. Казном су се поново инфилтрирали у половину Ол блекса, направили одличан мол из којег су развијали акције заустављане на самој гол линији. У раку су домаћи успели да дођу до лопте али Ма` а Нону је није најбоље испуцао, после чега су Енглези имали аут на десетак метара од есеја.

Поново добро изведено убацивање, после којег је лопта дошла до Мерлана Јарда. Крило је прошло кроз руке Ричија Мек Коуа и положило лопту иза гол линије а Овен Фарел је био прецизан из шута за два поена.

Ерон Круден је казном умањио предност али су је изабраници Стјуарта Ланкастера умало увећали преко Ману Самое Тулангија који је са сопствене половине оборен тек на мање од десет метара од есеја ривала. Поентирање Самоанца у редовима Енглеске онемогућио је Бен Смит у последњем тренутку стигавши га са другог краја терена.

ДИРЕКТНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић

Вођство изузетно борбених Енглеза је преполовљено још једном казном Ерона Крудена после сирене која означава истек првих 40. минута.

Преокрет је у уводним тренутцима наставка донео управо човек који је спречио готово сигурно полагање Ману Самое Туилагија.

Енглезима је ислала лопта унапред после чега су домаћини формирали контра напад. Акцију је по левом крилу развио Џулијен Савеа, концетрисао одбрану на себе и дао пас унутра ка Бену Смиту. Универзалцу у дијагонали је преостало само да положи близу статива што јер омогућило Ерону Смиту лаган шут за претварање.

Овен Фарел је изједначио казном али је момак који је пропустио пртеходни тест због повреде својим 20. репрезентативним поентирањем одлепио Ол блексе на 18:13 а у другу децималу их је одвео Ерон Круден трансформацијом. Есеј Савее је створио Ма` а Нону снажним трком кроз неколицину Енглеза, оф лоудом упослио Лиама Месама који је проследио пас до крила Хурикејнса. Савеа се бацио у сам угао есеја.

Бауден Барет који је заменио Ерона Крудена је промашио претварање али није казну који трен касније нити транформацију после есеја Ма` ае Нонуа. Продорни центар је у десном делу терена поново направио хаос у одбрани Енглеске.  Издржао на ногама обарања, односно покушаје обарања који су уродили плодом али тек када је дванаестица Блузса већ била из гол линије.

На 28:13 за домаћине учинило се да ће светски шампиони одржати час рагбија Енглезима али се десило готово супротно. Схвативши да више немају шта да изгубе, и после повратка Овена Фарела са клупе за кажњене јер је пред есеј Ма` ае Нонуа намерно оборио мол и није се склонио из насталог рака, Крис Роубшоу и саиграчи су бацили све карте на напад, заигравши храбро срцем.

Најпре је Мајк Браун успео да пренесе лопту у есеј простор а нешто касније, како се испоставило, много касно, обзиром да се огласила сирена за обележавање краја меча, и Крис Ештон. Овен Фарел је трансформисао оба полагања чиме су Енглези извукли частан позар.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЕНГЛЕСКА 28:27 (6:10)

Стадион Форсајт Бар у Данедину

Гледалаца: 28.479

Главни судија:  Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Најџел Овенс (Велс), Жером Гарсе (Француска)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Бен Смит, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Лиам Месам, Ричи Мек Коув, Џером Кеино, Ерон Смит, Ерон Круден, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Кори Џејн, Бен Смит

Кевин Меаламу, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Патрик Туиполоту, Виктор Вито, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Малакаи Фекитоа

ЕСЕЈИ: Бен Смит (44`), Џулијен Савеа (50`), Ма` а Нону (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (45`), Бауден Барет (66`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (10`, 40+`), Бауден Барет (60`)

ЕНГЛЕСКА: Џо Марлер, Роб Вебер, Ден Кол, Џо Ланчбури, Џеф Парлинг, Том Вуд, Крис Робшо, Бен Морган, Дани Кер, Овен Фарел, Мерланд Јард, Били Твелвтрис, Лунтер Бурел, Ману Самоа Туилаги, Мајк Браун

Дилан Хартли, Мет Мулан, Керијан Брукс, Кортни Лоус, Били Вунипола, Бен Јангс, Фреди Брнс, Крис Ештон

ЕСЕЈИ: Мерлан Јард (8`), Мајк Браун (72`), Крис Ештон (80+`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Овен Фарел (9`, 73`, 80+`)

КАЗНЕ: Овен Фарел (3`, 48`)

ЖУТИ КАРТОН: Овен Фарел (59`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.