ОЛ БЛЕКИ И ТРЕЋИ ПУТ ОВЕ ГОДИНЕ РАЗБИЛИ ВАЛАБИСЕ

УМАЛО СТРЕЛАЦ ХЕТ ТРИКА: Џулијен Савеа у коштацу са Валабисима
УМАЛО СТРЕЛАЦ ХЕТ ТРИКА: Џулијен Савеа у коштацу са Аустралијанцима

И у трећем Бледислоу купу тест мечу Ол блекси су демонстрирали светску доминацију савладавши Аусзтралију 37:10 (15:7), и тиме оборили рекорд остваривши 18. победу у низу и сачували ореол непобедивости на терену Иден парк у Окланду 22. узастопну годину.

Готово да сам био тачан у прогнози на основу првом меча на Иден парку, када су Блек фернси разбиле Валарусе, са разликом на коначан исход главног догађаја вечери.

Валабиси су успели да се носе са Ол блексима већи део меча и да буду у резултатској трци. Међутим, као и све остале селекције које су излазиле на мегдан Новом Зеланду, нису смогли снаге нити знања да издрже притисак свих 80. минута. Крај сусрета је прошао у доминацији момака у црним дресовима који су у последњих двадесетак минута докрајчили жртву.

Аустралија је била прва у прилици да поведе на мечу али је шут из казненог ударца Бернара Фолија, са нешто више од 35 метара са центра терена, али је ударац био непрецизан.

У већ следећем нападу, тачније, контра нападу Ол блекси су постигли фантастичан есеј. Керијан Рид и Израел Даг су на десној страни терена направили хаос, а после пар фаза на овом мечу поново на позицији крила, Даг је поентирао а Бауден Барет промашио претварање.

Само који трен касније, тачније,четири минута после, Нови Зеланд је удвостручио вођство. Овог пута лопту је иза гол линије положио Ентон Леиунарт Браун. Ни овог пута Бауден Барет није успео да трансформише есеј саиграча.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић

Валабиси су успели да се на тренутак отарасе притиска Ол блекса. Консолидовали су редове, везали пар добрих комбинација и постигли есеј преко Рорија Арнолда. Играч друге линије је покупио лопту из рака, сам кренуо, избегао једног противника, био оборен од другог ривала али је успео да се испружи таман толико да спусти лопту преко гол линије. За разлику од Баудена Барета, Бернар Фоли је био успешан из претварања.

Новом Зеланду није требало пуно да узврати. Ти Џеј Перенара је изблокирао шут колеге демија са супарничке стране, успео да стигне одбитак и поклопи лопту у есеј простору Аустралије за 15:7 ау случају Баудена Барета, трећа срећа није важила, јер је и из трећег покушаја промашио шут за додатна два поена.

Почетком другог полувремена Валабиси су се приближили Ол блексима на пет заостатка јер је Бернар Фоли погодио гол из казне.

Валабиси су стигли до изједначења и имали прилику да пређу у вођство, али је Најџел Овенс поништио есеј Хенрија Спеита јер је Ден Хајлет Пети ушао у линију кретања Џулијену Савеи који је био у трку у покушају да обори крило Аустралије. Мој лични утисак је био да је велшки делилац правде претерао и био престрог у одлици да поништи есеј Хенрија Спеита јер контакт није био у тој мери да Овенс досуди казну против Хајлета Петија.

Нешто касније, на другој страни и из ваљаних разлога, Најџел Овенс је поново био у главној улози, недосудивши есеј Ден Колсу јер је пре њега лопту иза гол линије поклопио Ден Хајли Пети.

Валабиси су имали шансу да се приближе Ол блексима на на 15:13 али је синдром Баудена Барета кога је заменио Ерон Круден, прешао на Бернара Фолија, обзиром да је отварач Варатаса и Аустралије промашио шут из казне.

Ипак, Новозеланђани су у 55. минуту постигли и четврти есеј. Џулијен Савеа је одлично испратио акцију Ерона Крудена и Бена Смита, покупио додавање играча који је био оборен, прешао преко противника и положио близу статива.

Срећом по домаће играче и навијаче, вирус који је ширио Бауден Барет није прешао и на Ерона Крудена који је успео да трансформише есеј Џулијена Савее за 22:10. Да је заиста имун доказао је нешто касније прецизнум ударцем на гол из казне за вођство од 15 поена разлике.

Џулиијен Савеа је доказао да је истински наследин легендарног Џонаха Ломуа у 70. минуту када је прегазио двојицу Озија на свом незаустављивом путу ка есеј простору. Акцију је започео Броди Реталик, укравши лопту Валабисима у рак која је касније стигла до изузетно продорног крила.

Џулијен Савеа је био веома близу хет трика али је уместо њега, кад је напокон био оборен тик испред есеја Аустралије, лопту унео и спустио у есеј простор Валабиса Ден Колс.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА (15:7)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца:

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Крег Жубер (Јужна Африка), Мариус Ван Дер Вестхоизен (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Ден Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Мет Тод, Керијан Рид, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Џулијен Савеа, Рајан Кроти, Ентон Леинтер Браун, Израел Даг, Бен Смит

Коди Тејлор, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Лијам Сквајаер, Арди Савеа, Тавера Кер Барлоу, Ерон Круден, Малакаи Фекитоа

ЕСЕЈИ: Израел Даг (6`), Ентон Леинатр Браун (11`), Ти Џеј Перенара (35`), Џулијен Савеа (55`, 70`), Ден Колс (74`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (56`, 71`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (66`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Скот Сио, Стивен Мур, Секопе Кепу, Рори Арнолд, Адам Колеман, Дин Мам, Мајкл Хупер, Лопети Тимани, Ник Фипс, Бернар Фоли, Хенри Спеит, Рис Хоџ, Сереву Кереви, Ден Хелети Пери, Израел Фолау

Џејмс Хенсон, Том Робертсон, Алан Ала` алатоа, Роб Симонс, Дејвид Покок, Ник Фризби, Квејд Купер, Сефа Наивалу

ЕСЕЈИ: Рори Арнолд (29`), Хенри Спеит (46`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бернар Фоли (30`)

КАЗНЕ: Бернар Фоли (44`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.