ОЛ БЛЕКСИ РАСЧЕРУПАЛИ ГАЛСКЕ ПЕТЛОВЕ

НАЈАВА ОСВЕТЕ: Ол блекси изводе агресивнију Ка Мате Хаку пред разбијање Француске на Иден парку
НАЈАВА ОСВЕТЕ: Ол блекси изводе агресивнију Ка Мате Хаку пред разбијање Француске на Иден парку

Ол блески нису могли у лепшој атмосфери, на бољем месту и у згоднијем тренутку да остваре уведљиву победу против Француске. Веома доминантном игром готово целим сусретом Нови Зеланд је у мечу одлуке за прво место у групи А савладао Триколоре 37:17 (19:3) на стадиону Иден парк у Оклану и тиме им се на прави начин реванширао за претходне поразе на светским првенствима. Утакмица ће остати упамћена и по томе што је капитен Ол блекса Ричи Мек Коув одиграо стоту утакмицу за репрезентацију и тиме поставио још један рекорд.

ИЗВЕШТАВА ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.
ИЗВЕШТАВА ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.

Момцима у црном требало је свега десет минута да постигну прве поене. Лопту на крило прихватио је на овом мечу чеп треће линије Адам Томсон и положио је за 5:0. Данијел Картер је био не прецизан да за додатна два поена као и после есеја Корија Џејна. Десно крило Ол блекса добило је кратку лопту после добро изведеног аута, измигољио се ривалима и удвустрочио вођство.

Трећи есеј био је још лепши од претходна два. Одлучујући продор направио је Данијел Картер.  Отварач Новог Зеланда је школски навукао последњег човека одбране и несебично додао лопту до Израелал Дага коме је преостало само да се баци с истом међу стативе. Зицер Картер није промашио.

Једино вредно помена код Француза којима Кивији просто нису дали да дишује казна Димитрија Јашвилија.

За прве поене у другом полувремену најодговорнији човек на терену стадиона који је био поприште првог финала светског првенства у где су Новозеланђани управо савладали Французе, био је Сони Бил Вилијамс. Заменивши Корија Џејна у 34. минуту због повреде, Вилијамс је повукао по десној страни, офлоудом упослио Данијела Каретра кога су зауставили на десет метара од гол линије. Акција се наставила у лево а крунисао је Изарел Даг другим есејем на мечу. Картер је био сигуран из трансформације као и из казне у 48. минуту са 55 метара од статива.

ПРОБУШИО ОДБРАНУ ТРИКОЛОРА: Ираел Даг у продору.
ПРОБУШИО ОДБРАНУ ТРИКОЛОРА: Ираел Даг у продору.

Да је ипак само човек од крви и меса Даније Картер је показао када је изврсно упослио првог центра али не своје екипе већ противничке. Пас креатора игре Новог Зеланда ка Адаму Томсону пресекао је Максим Мермоз и несметано испринтао готово пола терена за први есеј Триколора. Натурализовани Грузијац на позицији демија Француске погодио је претварање.

После дроп гола Данијела Картера у 64. минуту који је био тек четврти у богатој каријери отварача на међународним утакмицама, доминантни Ол блекси дозволили су себи опуштање.

НО ПАСАРАН: Данијел Картер (десно) и Адам Томсон заустављају Иманола Харинодокија.
НО ПАСАРАН: Данијел Картер (десно) и Адам Томсон заустављају Иманола Харинодокија.

Французи су изградили пар лепих акција али их је одбрана домаћина спречила у постизању поена. Ипак, тренутак неопрезности искористио је Франсоа Трин Дук. Алан Роланд је досудио казну за Триколоре на пет метара од есеја а Французи су је брзо извели и отварач Монпењеа који је утакмицу започео на клупи се бацио у есеј простор Новог Зеланда.

Ол блексима није требало много да узврате. Перфектно увежбан почетни ударац у којем је Али Вилијамс дошао до лопте омогућио је Кивијима поново да запрете Галским петловима и претње су се оствариле јер су после формиране фазе раширили акцију по десној страни а Алијев превимењак Сони Бил је решио ситуацију петим есејем за Нови Зеланд за коначних 37:17.

ПРВИ ОЛ БЛЕК СА 100 УТАКМИЦА: Капитен Ричи Мек Коув прима честитке од председика НЗРС Џока Хобса
ПРВИ ОЛ БЛЕК СА 100 УТАКМИЦА: Капитен Ричи Мек Коув прима честитке од председика НЗРС Џока Хобса

Јунак меча је свакако фантастични Ричи Мек Коув. Крилни играч треће линије мелеа који је дебитовао за Нови Зеланд пре десет година у Даблину вечерас је постао први Ол блек који је одиграо стоту утакмицу за Нови Зеланд. Ричи је тиме додао још један трофеј у своју ризницу рекорда где је још стоји играч меле са највише постигнутих есеја за Ол блексе, три пута најбољи играч света.

НОВИ ЗЕЛАНД – ФРАНЦУСКА 37:17 (19:3)

Стадион Иден парк у Окланду.

Гледалаца: 60.000.

Главни судија: Алан Роланд (Ирска).

Помоћници: Џорџ Кленси (Ирска), Карло Дамаско (Италија).

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска).

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Кевин Миаламу, Овен Френкс, Бред Торн, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Ричи Мек Коув, Адам Томсон, Пири Випу, Данијел Картер, Ричард Кахуи, Маа Нону, Конрад Смит, Кори Џејн, Израел Даг.

Ендру Хор, Бен Френкс, Али Вилијамс, Ентони Борић, Енди Елис, Колин Слејд, Сони Бил Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Адам Томсон (10`), Кори Џејн (17`), Израел Даг (41`), Сони Бил Вилијамс (77`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (19`, 22`, 43`).

КАЗНЕ: Данијел Картер (48`).

ДРОП ГОЛОВИ: Данијел Картер (64`).

ФРАНЦУСКА: Жан Баптист Пу, Димитри Шаржевски, Лук Дукалкон, Лајонел Нале, Паскал Папе, Тери Дусотуа, Жулијен Бонер, Луис Пикамол, Димитри Јашвили, Морган Пара, Максим Мердар, Максим Мермоз, Орели Ружери, Винсен Клер, Дамијен Траи.

Вилијем Серват, Фабиен Барсела, Жулијен Пијер, Иманол Харинодоки, Франсоа Трин Дук, Фабрис Естебанез, Седрик Хејман.

ЕСЕЈИ: Максим Мермоз (54`), Франсоа Трин Дук (76`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Димитри Јашвили (55`, 76`).

КАЗНЕ: Димитри Јашвили (39`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.