ОЛ БЛЕКСИ ПРЕГАЗИЛИ ИРСКУ У ЧЕТВРТФИНАЛУ

УБЕДЉИВИ ПРОТИВ ИРАЦА: крило Новог Зеланда Џорџ Бриџ у продору пред постизање есеја. ФОТО: WORLD RUGBY

Ол блекси су много лакше него што су можда и најоптимистичнији навијачи Новог Зеланда претпоставили прошли међу четири најбоље екипе планете, разбивши момке са Смарагног острва у другом четвртфиналу Светског купа у Јапану 46:14 (22:0) одиграног на стадиону Аниџимото у Токију.

Ирци су ушли самоуверено у сусрет јер све што су градили и учинили у претходних пар година им је давало право на то.

Нови Зеланд је повео преко Ричија Мо` унге који је био прецизан из казне после, чинило се престрого досуђене казне због високог обарања.

Ирски оклоп је пробијен већ у 14. минуту када су из неколико фаза играчи скрама обезбедили добру позицију Ерону Смиту да покупи лопту из рака и неопажен се баци прреко гол линије за први есеј који је Ричи Мо` унга врло лако трансфорнисао за 10:0.

Екипа са Смарагног острва је имала прилику да се приближи есеју Новиозеланђана али је шут у аут из казне Џонија Секстона, са готово саме линије, скоком у ваздух вратио у поље игре Севу Рис после чега су Ирци враћени на своју половину урацем Баудена Барета.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈАПАНА: Јован Бајић

Ирци су лоше извели аут што је дало скрам Ол блексима из којег је одлична акција играча дијагонале послала Џорџа Бриџа пред сам есеј у који је поново, на идентичан начин, као и претходни пут, лопту убацио Ерон Смит а Ричи Мо` унга поново био прецизан из трансформације.

Севу Рис је избио лопту из руку Џонију Секстону приликом контакта коју је потом шутнуо у празан простор Ричи Мо` унга, а демонстриравши фантастичну брзину и вештину, стигао је, ухватио и положио у есеј Бауден Барет.

Врло ретку грешку је направио Ричи Мо` унга када је због високог обарања Конора Мареја лопту шутнуо ван есеј простора давши одличну позицију за напад Ирцима.

Конор Мареј се са правом побунио када Агнус Гарнер није видео да је Ричи Мо` унга врхом прстију ножних додирнуо шутнуту лопту пре него што је изашла у аут и тиме изборио убацивање за своју екипу.

Најџел Овенс је показао зашто је најбољи судија на свету. Прво је Керијан Рид оборио играча без лопте у кога је раменом без покушаја обухватања руком ушао Питер О` Махуни. Велшанин је прво досудио казну за Ирце због прекршаја капитена Новог Зеланда али је преиначио јер се играч друге линије мелеа Келта неспортски понео.

Почетком другог полувремена је управо Керијан Рид одлично проиграо Кодија Тејлора. У комбинацији Крусејдерса чеп треће линије скрама је приликом пада док је био обаран, одлично упослио оф лоудом талонера коме није пуно преостало да лопожи међу стативе. Још један од осам Крсташа у стартној постави, а десети међу 23 Ол блекса на вечерашњем четвртфиналу, Ричи Мо` унга није пропустио прилику за још два поена из претварања.

Пети есеј Новозеланђана био је дело Мета Тода, који је одлично испретио акцију екипе по десној страни терена

Есеј који је донео ерупцију одушевљења на трибинама стадиона Аниџимото без обзира што је било јасно да Ирци неће у полуфинале је постигао Роби Хеншоу. Одомаћени Јужноафриканац Си Џеј Стандер је подигао лопту из скрама, додао до првог центра који је пренео и положио иза гол линије. Сигуран из трансформације је био Џо Карбери.

Мећутим, Нови Зеланд је одмах узвратио. Арди Савеа је направио пресудан продор, додао лопту до Дена Колса који је проследио Џорџу Бриџу. Крило Крусејдерса није имало тежак задатак у постизању шестог есеја.

Поменити Јужноафриканац је био извршитељ другог полагања за Ирце подигавши лопту из рака на мање од метар од статива али је Најџел Овенс досудио казнени јер се Мет Тод бацио испред чепа Ирске и телом спречио есеј.

За своју жртву Мет Тод је добио жути картон али и са играчем мање Новозеланђани су опет поентирали. Овог пута је Бауден упослио свог млађег брата Џордија на крилу, који је најмлађи од тројице браће Барет, од којих су сва тројица били на терену јер је и Скот ушао са клупе. Џордију је само преостало да се баци у есеј простор чиме је поставио коначан искод другог четвртфинала 46:14.

НОВИ ЗЕЛАНД – ИРСКА 46:14 (22:0)

Стадион Аниџимото у Токију

Гледалаца: 48.656

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Паскал Гузер (Француска), Агнус Гарнер (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Коди Тејлор, Непо Лаулала, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Арди Савеа, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Џорџ Бриџ, Ентон Леинат Браун, Џек Гудхју, Севу Рис, Бауден Барет

Ден Колс, Офа Ту` унгафаси, Ангус Та` авао, Скот Барет, Мет Тод, Ти Џеј Перенара, Сони Бил Вилијамс, Џорди Барет

ЕСЕЈИ: Ерон Смит (14`, 20`), Бауден Барет (32`) Коди Тејлор (47`), Мет Тод (61`), Џорџ Бриџ (73`), Џорди Барет (79`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (15`, 22`, 48`)

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (7`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Мет Тод (73′)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Таиг Фурлонг, Иан Хендерсон, Џејмс Рајан, Питер О` Махуни, Џош Ван Дер Флиер, Си Џеј Стандер, Конор Мареј, Џони Секстон, Џејкоб Стокдејл, Роби Хеншоу, Гери Рингроуз, Кеит Ерлс, Роб Карни

Нил Сканел, Дејв Килкојн, Едру Портер, Таиг Берни, Рис Рудок, Лук Мек Гра, Џо Карбери, Џордан Лармонт

ЕСЕЈИ: Роби Хеншоу (70`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џо Карбери (71`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.