ОЛ БЛЕКСИ РАЗБИЛИ ВАЛАБИСЕ, ЗАДРЖАЛИ БЛЕДИСЛОУ КУП

И ДАЉЕ У ПОСЕДУ НОВОЗЕЛАНЂАНА: Бледислоу куп у рукама Ричија Мек Коува
И ДАЉЕ У ПОСЕДУ НОВОЗЕЛАНЂАНА: Бледислоу куп у рукама Ричија Мек Коува. ФОТО: Getty Images

Да су заиста најбоља репрезентација на свету Ол блекси су убедили јавност феноменалном игром на Иден парку где су декласирали немоћну Аустралију 41:13 (13:6), и задржали Бледислоу куп у свом поседу. Тиме се група играча предвођена Ричардом Мек Коувом опростила на најбољи начин од репрезентативног дреса, барем што се тиче новозеландског тла и домаће публике.

Претпоставило се да ће Озији пружити далеко значајнији отпор али од тога готово да није било ништа обзиром шта су приказали на терену где Аустралија није осетила сласт победе, ето, 29. годину за редом.

Неочекивано, макар за огромну већину готово 50 хиљада душа на трибинама, Валабиси су повели преко Квејда Купера који је успешно извео казнени ударац.

Није се дуго чекало на одговор домаћина. Данијел Картер је поравнано на идентичан начин али из теже позиције у односу на ону из које је Квејд Купер имао покушај.

Да је далеко од старог гвожђа, најбољи отварач, вероватно свих времена је показао још једном својом чаролијом, која је уствари била само једноставно, школско играње рагбија. Џулијен Савеа је био заустављен на аут линији. Ма` а Нону је брзо проследио лопту до Картера који је повукао, навукао ривала на себе, у правом моменту дао пас до Дена Колса. Талонер је слично као и против Јужне Африке, испринтао више од 45 метара и положио. Есеј је Данијел Картер успешно трансформисао.

ЕКСКЛУЗИВНО СА ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО СА ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић

Умало је избила туча између Дејвида Покока који је одменио Мајкал Хупера јер је заменик капитена  Аустралије морао на лекарски тест да се утврди да ли је у контакту имао потрес мозга, што је додатно долило уље на ватру и у овако врелој атмосфери. Ипак, све је завршено спортски, без већих трзавица.

Квејд Купер је успешно извео још један шут на гол, овог пута дса веће удаљености после казне коју је скривио  Конрад Смит оборивши Израела Фолауа док је био у ваздуху.

Међутим, који трен касније Вил Скелтон није остао на ногама у раку и Најџел Овенс је досудио казну. Покушај Данијела Картера са преко 5о метара је остао неуспешан, односно није био довољно снажан да пређе преко пречке.

У наставку сусрета, почетком другог полувремена десило се оно чега су се аустралијски навијачи прибојавали а новозелански прижељкивали.

Нехе Милнер Скудер је направио одличан продор, оф лоудом проиграо Ерона Смита коме је недостајао веома мало да положи. У томе га је спречио Квејд Купер али на његову несрећу, високим обарањем. Било је очигледно да отварач Редса није имао намеру да иде на главу демија, али Најџел Овенс је био немилосрдан. Досудио је казнени есеј и дао жути картон Куперу. Чини се ипак све заједно престрога казна.

Ол блекси нису имали милости према рањеном противнику. Ма` а Нону је у њему карактеристичном продору пробио одбрану Валабиса и положио. Картер је био сигуран за додатна два поена.

Није много прошло и Ма` а Нону се поново нашао у веома изгледној прили. Био је моменат да поново пробуше редови уништене Аустралије али се несебично одлучио да проигра центарског партнера са којим је поставио светски рекорд по броју одиграних утакмица један поред другог. Конраду Смиту је преостало само да ушета и поентира. Данијел Картер је поново био прецизан.

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Ма` а Нону полаже. ФОТО: Getty Images
СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Ма` а Нону полаже. ФОТО: Getty Images

Валабиси су успели да не приме поене у следећих готово десет минута али је опет у првом плану био Ма` а Нону. Поново је био у незаустављивом налету, поново је поцепао одбрану немоћних гостију и постигао свој други есеј на мечу, пети за Ол блексе. Данијел Картер је овог пута, са саме леве аут линије, покварио врло добар учинак вечери.

Дефинитвно ће 68. минут утакмице када је Ричарда Мек Коува заменио Сем Кејн остати златним словима уписан у новозеландску рагби историју као моменат када је човек који је толико дао Ол блексима изашао из игре на својој последњој утакмицу на тлу Аотеарое у магичном црном дресу.

Трунку части Валабиса је сачувао Израел Фолау. Ти Џеј Перенара који је одменио Ерона Смита на демију,  покушао је шутем на крилу да упосли Колина Слејда. Међутим, лопту је у ваздуху ухватио аријер Варатаса, који је играо и лигу али и Аустралијски фудбал и демонстрирао своје вештине. Дограбио је лопту испред Слејда, испринтао, готово без пратиоца и постигао једини, почасни есеј за Аустралију.

Величина врхунских тимова је да за кратко време могу да се уздигну из пепела, што је репрезентација Новог Зеланда и учинила после пораза у Сиднеју пре недељу дана и разбила селекцију која јој је нанела пораз претходне суботе.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА 41:16 (16:9)

Стадион Иден парк у Окланд

Гледалаца: 48.457

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Фередико Анселми (Аргентина)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ден Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Виктор Вито, Ричард Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Смит, Данијел Картер, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Нехе Милнер Скудер, Бен Смит

Кевин Меаламу, Вајат Крокет, Непо Лаулала, Џером Кеино, Сем Кејн, Ти Џеј Перенара, Колин Слејд, Малакаи Фекитоа

ЕСЕЈИ: Ден Колс (28`), казнени (48`), Ма` а Нону (51`, 65`), Конрад Смит (55`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (29`, 49`, 53`, 56`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (18`, 28`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Скот Сио, Стивен Мур, Секопе Кепу, Вил Скелтон, Џејмс Хорвил, Скот Фарди, Вајклиф Палу, Ник Вајт, Квејд Купер, Хенри Спеитс, Мет Тоума, Тевита Куридрани, Адам Ешли Купер, Израел Фолау

Татафу Полота Нау, Џејмс Слипер, Грег Холмс, Дин Мам,  Кејн Даглас, Дејвид Покок, Мет Гито, Куртли Бил

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Квејд Купер (7`, 33`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Квејд Купер (47`(

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.